lv
tDGoOOmlXx1DBy0KvBXK4JTaxA309n8oeKXFGEoy
1215112

Koalīcijā atšķirīgi viedokļi par Daugavpils Universitātes pievienošanu LU

Koalīcijā atšķirīgi viedokļi par Daugavpils Universitātes pievienošanu LU

Koalīcijā ir atšķirīgi viedokļi par Daugavpils Universitātes (DU) pievienošanu Latvijas Universitātei (LU), šodien pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes žurnālistiem pauda politiķi.

"Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars norādīja, ka AS iebilst priekšlikumam DU pievienot LU, jo partiju apvienība neatbalsta sasteigtus un nepārdomātus soļus. AS ieskatā, augstākajai izglītībai un zinātnei, tajā skaitā, ārpus galvaspilsētas, ir jāattīstās.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) skaidroja, ka izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) piedāvā stiprināt DU, sasaistot to ar kādu no Latvijas centrālajām augstskolām. Kā piemēru valdības vadītājs minēja Stokholmas ekonomiskās augstskola filiāli Rīgā, kurā iespējams iegūt izglītību līdzvērtīgā kvalitātē kā Zviedrijā.

Premjers šajā kontekstā akcentēja, ka valstij un sabiedrībai pēc vairāk nekā četru gadu diskusijām ir jāsniedz atbilde uz jautājumu, vai vēlamies kaut ko mainīt, lai uzlabotu rezultātu, vai vēlamies konkurētspējīgu izglītību skolās un vai vēlamies Eiropas līmenī konkurētspējīgu augstāko izglītību vai nē.

Ar atsevišķiem izņēmumiem nedz skolu, nedz augstskolu sistēma nedod nepieciešamo rezultātu, uzskata Kariņš.

Premjers atzīmēja, ka diskusijas par Čakšas piedāvājumu attiecībā uz DU vēl turpināsies.

NA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jurģis Klotiņš pauda, ka jāizvērtē, kāds reorganizācijas modelis DU būtu labākais, ņemot vērā, ka ir svarīgi, lai arī Latgalē ir spēcīga augstākā izglītība. Viņaprāt, iespējams, jāskatās uz Augstskolu likumā paredzēto iespēju DU iekļaut zinātnes augstskolu sistēmā.

Tāpat viņš atzīmēja, ka izmeklēšana, kas ir sākta par iespējamām nelikumībām DU, ir jānoved līdz rezultātam. Klotiņš cer, ka tiesībsargājošās iestādes drīzumā izmeklēšanu pabeigs.

Jau vēstīts, ka pašlaik valdība vērtē iespējas veikt virknes reģionālo augstskolu reorganizāciju - gan DU, gan Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, Liepājas Universitāti un arī citas.

Savukārt Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sadarbībā ar Eiropas Prokuratūru veikusi procesuālās darbības iepriekš sāktā kriminālprocesā Daugavpils universitātē aizdomās par iespējamu krāpšanos ar ES Sociālā fonda līdzekļiem 600 000 eiro apmērā.

Kriminālprocesā vairākas personas, tostarp augsta līmeņa mācību iestādes amatpersona, tiek turētas aizdomās par krāpšanu saistībā ar mācību iestādei piešķirto finansējumu, mākslīgi palielinot publiskā iepirkuma specifikācijas izmaksas. Kopumā aizturētas četras personas.

Pēc notikušā DU rektora vietnieks attīstības jautājumos Jānis Kudiņš, kuram saistībā ar lietu par aizdomām par krāpšanos ar ES fondu līdzekļiem noteikts aizliegums izbraukt no valsts bez saskaņojuma, atbrīvots no DU padomes locekļa amata. Savukārt divi citi DU padomes locekļi paši atkāpušies no amata.

Dzērājšoferiem konfiscētos auto VID varētu ziedot Ukrainai, saka Jaunzeme
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) nācis klajā ar iniciatīvu grozīt likumu un dot iespēju ziedot Ukrainai dzērājšoferiem konfiscētās automašīnā bez atlīdzības, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" teica Valsts ieņēmumu diene...
Piešķirti 15 miljoni eiro Vāgnera nama atjaunošanai

Rīgas Riharda Vāgnera nama atjaunošanas projektam apstiprināts finansējums 15 miljonu eiro apmērā no Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) un sākts darbs pie ēkas tehniskā projekta izstrādes, aģentūru LETA informēja Rīgas Riharda Vāgnera biedrī...

Krievija, plānojot agresiju, pārvērtēja Brexit un Trampu

Rīgā uzstājās krievu zinātnieks, kurš uzstājās pret Kremļa politiku.

«Jāskatās bez propagandas mokām», - mierīgi saka šis inteliģentais cilvēks. Maskavas Starptautisko attiecību institūta docents Aleksandrs Tevdoi-Burmuli pēc vairāku dienu aresta par da...



Komentāri