lv
L5fpCL81k7K3TpFDBpuhe45a722S99MxeqIa0Cqs
1198261

Notiks unikāls klavieru un elektronikas koncerts

Notiks unikāls klavieru un elektronikas koncerts

9.februārī plkst.19.00 Tallinas ielas kvartālā, laikmetīgās mākslas zālē "TUR_telpa" amerikāņu komponists un pianists Roberts Flaics un viņa viešņa, Diseldorfā dzīvojošā amerikāņu komponiste un skaņu māksliniece Hetere Mīza, sniegs koncertu. Ar klavierēm un elektroniku abi mūziķi reaģēs uz Ingas Erdmanes izstādi "Neredzamās pilsētas" un tēmām, kas mākslinieci iedvesmojušas.

Triju laikmetīgās mākslas izstāžu ciklam "No aukstuma gaismā" "TUR_telpa" ir uzaicinājusi amerikāņu komponistu un pianistu Flaicu iesaistīties izstādēs no viņa muzikālās perspektīvas. Uz pirmo no trim gaidāmajām muzikālajām performancēm Flaics ir pieaicinājis Diseldorfā dzīvojošu komponisti un skaņu mākslinieci Mīzu, lai kopīgi radītu konceptuālu atbildi mākslinieces Erdmanes izstādei.

Mīza izmantos analogos un digitālos skaņu arhīvus, tostarp vecas, nodilušas, nejauši atrastas audiokasetes, lai aizplīvurotu un pārveidotu Flaica klavierspēli, tādējādi caur skaņu atklājot paslēptos neredzamos naratīvus.

Šis muzikālais notikums ir daļa no "TUR_telpas" iniciatīvas, kuras mērķis ir veicināt starpdisciplināru sadarbību un negaidītus radošo žanru krustpunktus. Kā skaidro galerijas ziemas sērijas kurators Edvards Shautens, ir aizraujoši redzēt, kā mākslinieks var interpretēt un reaģēt uz cita mākslinieka darbu, šajā gadījumā Roberts un Hetere uz Erdmanes izstādītajiem darbiem. Tas piešķirot papildu dimensiju, jaunu slāni, svaigu perspektīvu, no kuras skatītāji var pietuvoties māksliniekiem.

Erdmanes interese par sistēmām un struktūrām bieži ir vērsta uz to robežām, kas paredz iekļūšanu novārtā atstātās teritorijās, kuru atmiņas pamestas zudībai. Darbam "Neredzamās pilsētas" viņa pētīja arhīvus, intervēja aculieciniekus no laikiem, kad Tallinas kvartāls bija sanitārā transporta autobāze, un apkopoja fotogrāfijas no privātām un publiskām kolekcijām. Erdmanes interese par fotogrāfijas materialitāti viņu bieži mudina praktizēt dažādas tehnikas - šajā gadījumā pētniecības procesā atrastās fotogrāfijas ir tikušas deformētas un pakļautas ķīmiskām reakcijām.

Amerikā dzimušais Flaics absolvējis gan bakalaura, gan maģistra studijas Džuljarda skolā. Viņš debitējis Karnegī zālē Ņujorkā 2021.gada oktobrī, koncertējis 25 ASV pavalstīs un 17 valstīs visā pasaulē, tostarp koncertzālē "Latvija", Metropolitēna mākslas muzejā un citviet. Flaics saņēmis Džona Keidža balvu Halberštatē, "Pro Musicis" starptautisko apbalvojumu, Sansusī Kautiņa čempiona balvu un citas starptautiska mēroga godalgas, nupat - arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Gada balvu.

Mīza ir komponiste, elektroniskā mūziķe un multimediju māksliniece no Filadelfijas, kas rada darbus, izmantojot apropriētus medijus, elektroniskos un akustiskos instrumentus, kā arī nepareizi izmantotas ierakstu/atskaņošanas ierīces un audio formātus. Eksperimentējot ar pašdarinātu audiokasešu ierakstiem, kas atrasti ASV, un nobružātām skaņuplatēm, kas gadu glabājušās apraktas dārzā, Mīzas darbi koncentrēti uz mediju semplēšanu un saklausāmu nostaļģijas tekstūru.

Viņa vada "Semibegun", kas ir gan raidījums divreiz nedēļā "Repeater Radio" stacijā, gan nišas mūzikas izdevniecība, pētot paplašinātas tēmas par seno mūziku, sākot no agrīno skaņdarbu pirmajiem ierakstiem līdz mūzikai, kas komponēta tikko radītiem instrumentiem. Mīza dzīvo Diseldorfā un pasniedz nodarbības par amerikāņu mūziku Dortmundes Tehniskajā universitātē.

Erdmane ir absolvējusi Hāgas Karaliskās Mākslas akadēmijas Fotogrāfijas nodaļu un studējusi psiholoģiju Rīgā. Mākslinieci interesē sabiedrība, cilvēce kopumā un to mijiedarbība ar indivīdu, galvenais atskaites punkts ir notikumu dokumentēšana un dokumentālā naratīva interpretācija instalācijās. Vairākos projektos viņa ir cieši sadarbojusies ar mākslinieku un horeogrāfu Shautenu, kurš ir šīs izstāžu sērijas "No aukstuma gaismā" kurators. Viņas darbi atrodas Igaunijas Mākslas muzeja kolekcijā Tallinā, Igaunijā. Māksliniece arī izdevusi sešas grāmatas, no kurām viena iekļauta Fotogrāmatu muzeja kolekcijā Ķelnē, Vācijā. Piedalījusies grāmatu mesēs un izstādēs Latvijā, Francijā, Nīderlandē, Beļģijā un citviet.

Koncerta ieejas maksa ir desmit eiro, biļetes varēs iegādāties pasākumā dienā "TUR_telpā". Koncerta sākums plkst.19.00, taču izstāde "Neredzamās pilsētas" būs skatāma no plkst.17.00 līdz plkst.22.00.

Latvija un Kazahstāna pārrunā jaunas Eirāzijas transporta ceļu perspektīvas

Latvijas Stividorkompāniju asociācija (LSA) ar Kazahstānas uzņēmējiem pārrunājusi abu valstu sadarbību, kā arī jaunas Eirāzijas transporta ceļu perspektīvas, meklējot alternatīvus koridorus, informēja LSA pārstāvji.

Kazahstānas uzņēmēji šonedēļ darba vi...

Bez reklāmas nu nekā! Kariņš: Mūsu spēks ir mūsu vienotībā

Izskatās, ka Maskava plāno turpināt karu Ukrainā, tāpēc mums jāsaprot, ka ilgtermiņā būs jāpalīdz Ukrainai, kā vien iespējams, un, ja turēsimies kopā, spēsim arī turēties pretī Krievijas imperiālismam, piektdien Baltijas valstu premjerministru kopīgajā...

Ieskaties savā šķūnī! Daugavpilī bez maksas savāks nolietoto elektrotehniku

Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" sadarbībā ar AS "Latvijas zaļo punktu" Daugavpilī uzsāks bezmaksas nolietotās elektrotehnikas savākšanu no mājsaimniecībām un uzņēmumiem.

Bez maksas Daugavpilī varēs nodot gan lielo sadzīves tehniku,...



Komentāri