lv
XufsqAt37ovW6o8BHYTCF6Nf229nstY61w6YESUy
117075

Tukumā atklās izstādi par angļu dekolēto fajansu Latvijā

Tukumā atklās izstādi par angļu dekolēto fajansu Latvijā

Durbes pilī Tukumā šodien atklās lietišķi dekoratīvās mākslas izstādi par 18. līdz 20.gadsimta angļu dekolēto fajansu Latvijā, informēja Tukuma muzeja pārstāve Ilze Strautmane.

Izstāde "Zili baltās pasaules valdzinājums. Angļu dekolētais fajanss Latvijā, 18.-20. gs.", kas nedaudz atšķirīgā komplektācijā bija skatāma Cēsu vēstures un mākslas muzejā, tagad iekārtota Durbes pilī, un tajā eksponēti grezni priekšmeti no 13 Latvijas muzejiem un divām privātkolekcijām, to vidū daudzi ar trīs gadsimtu senu vēsturi.

Angļu dekolētais fajanss ir lietišķi dekoratīvās mākslas nozare, ko raksturo traukiem izmantotais materiāls - fajanss - un apdares veids, kad trauku virsmas rotātas ar mehāniski pavairotiem grafiskiem dekoriem jeb tā sauktajiem dekoliem. 19.gadsimtā, kas bija angļu dekolētā fajansa ziedu laiki, šī nozare kļuva par globāla mēroga industriju, sekmējot vesela Anglijas reģiona ekonomisko izaugsmi un veicinot līdzīgas ražošanas attīstību arī citās Eiropas zemēs, tostarp arī Latvijā, norāda Strautmane.

Dekolētā fajansa izstrādājumi, kurus rotā galvenokārt dobspiedes tehnikā pavairoti un uz trauku virsmas mehāniski pārnesti dekori, ilgstoši tika vērtēti ievērojami zemāk par jebkuru ar brīvu roku apgleznotu porcelāna priekšmetu un vairāk uztverti kā rūpniecisks produkts. Pēdējos gadu desmitos šī attieksme būtiski mainījusies, atzīstot, ka arī šādiem priekšmetiem, līdzīgi kā Rembranta ofortiem, "atspiedumu" skaits nemazina sākotnējā mākslas darba estētiskās kvalitātes, uzsver izstādes rīkotāji.

Pēc speciālistu aplēsēm dažādās ražotnēs kopumā vēsturiski lietots ne mazāk kā 18 000 dažādu, tematiski daudzveidīgu dekolu. Bieži kā dekolu prototipi izmantoti arī mākslinieciski augstvērtīgi gleznotāju, grafiķu un ilustratoru darbi.

Izstādes autori ir mākslas zinātnieki Ina Līne un Dainis Bruģis. Izstāde būs skatāma līdz 2024.gada 31.martam.

Durbes pils ir vienīgā no agrākajām Latvijas muižu kungu mājām, kurā atjaunots 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma interjers un radīts priekšstats par vācbaltu kultūru. Restaurēto kungu māju ietver plašs ainavu parks ar rotondu un augstu akmens tiltu.

Kam Kirkorovs vairākkārt sitis ar ziedu pušķi?!

Internetā klejo video, kurā redzams dziedātājs Filips Kirkorovs, izrādot agresiju pret kādu vīrieti. Mūziķis vīrietim vairākkārt iesitis ar ziedu pušķi pa seju.

Atklājies, ka ar mūziķa agresiju saskāries nevis pielūdzējs, kurš ieradies baudīt Kirkorova ...

Rihards Kols neredz vajadzību domāt par alternatīviem koalīcijas modeļiem

Pašlaik nav vajadzības izskatīt kādus alternatīvus koalīcijas sastāva modeļus, sarunā ar aģentūru LETA pauda parlamentārietis Rihards Kols (NA), vaicāts par Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) pausto par citiem iespējamajiem koalīcijas modeļiem ga...

Kā turpmāk rīdzinieki maksās par sabiedrisko transportu - vai pavisam citādi?

Rīgas domnieki cer uz būtisku pasažieru paradumu maiņu pēc sabiedriskā transporta biļešu reformas Rīgā.

Kā šodien preses konferencē informēja Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), sabiedriskajam transportam ir jākļūst par "mobilitātes karali".

Sabiedriskai...



Komentāri