lv
ZV4nwmmm7RrZjqOkGTw3262gcBedHzGTdaFYJILd
1135102

Trīs ārvalstu NVO atsāk darbu Afganistānā

Trīs ārvalstu NVO atsāk darbu Afganistānā

Pēc talibu varasiestāžu garantijām, ka sievietēm tiks atļauts turpināt strādāt veselības aprūpes sektorā, trīs vadošās ārvalstu palīdzības organizācijas atsākušas darbu Afganistānā.

Organizācija "Glābiet bērnus", Starptautiskā glābšanas komiteja (IRC) un organizācija "CARE" decembra beigās apturēja darbu Afganistānā, šādi reaģējot uz talibu noteikto aizliegumu ārzemju nevalstiskajām organizācijām (NVO) šajā valstī nodarbināt sievietes.

"Mēs esam saņēmuši skaidras, uzticamas garantijas no attiecīgajām iestādēm, ka mūsu nodarbinātās sievietes būs drošībā un varēs strādāt bez traucējumiem," paziņoja "Glābiet bērnus", apstiprinot, ka organizācija pēdējās dienās atsākusi darbu veselības aprūpes sektorā.

Tomēr organizācija norādīja, ka Afganistānā joprojām ir spēkā vispārējais aizliegums sievietēm strādāt, tādēļ citas "Glābiet bērnus" darbības jomas, kurās nav uzticamu garantiju par nodarbināto sieviešu drošību, joprojām paliks slēgtas.

Arī IRC un "CARE" apstiprināja, ka atsākušas nodarbināt sievietes veselības aprūpes sektorā Afganistānā.

Starptautiskā sabiedrība vairākās augsta līmeņa sanāksmēs ir mudinājusi Afganistānas valdību atcelt aizliegumu sievietēm strādāt palīdzības nozarē un prasību vietējām un starptautiskajām NVO pārtraukt sieviešu nodarbināšanu. Šis rīkojums tika pamatots ar to, ka NVO darbinieces neievēro talibu noteikumus par parandžu valkāšanu un viņas ceļojumu laikā nepavada radinieks vīrietis. NVO šos pārmetumus noraidīja.

Afganistānas Ekonomikas ministrijas preses pārstāvis ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka sieviešu nodarbināšana veselības aprūpes sektorā ir Afganistānas sabiedrības vajadzība.

Viņš sacīja, ka sievietēm jāatbalsta bērni un citas sievietes, kam nepieciešama medicīniskā palīdzība, un viņas strādās saskaņā ar Afganistānas reliģiskajām un kultūras vērtībām.

Sievietēm bijusi milzīga nozīme palīdzības sniegšanā Afganistānā, galvenokārt, identificējot citas sievietes, kam nepieciešama palīdzība.

Taču kopš 2021.gada augusta, kad Afganistānā pie varas nāca talibi, viņi noteikuši virkni ierobežojumu sievietēm, tai skaitā aizliedzot vidusskolas un augstskolu izglītību.

Sievietes faktiski ir izslēgtas no sabiedriskās dzīves, viņām arī aizliegts apmeklēt parkus, sporta zāles un sabiedriskās pirtis.

Robežsargiem palielina piemaksas par robežkontroles mobilitāti

Valdība otrdien nolēma robežsargiem palielināt piemaksas par robežkontroles mobilitāti un stiprināšanu, kā arī piemaksu helikoptera apkalpes loceklim.

Valdība nolēma palielināt pašreiz noteiktās speciālās piemaksas par robežkontroles mobilitāti un stipr...

Rada regulējumu vērtspapīrošanas darījumu veicināšanai Latvijā
Ministru kabinets otrdien, 17. janvārī, atbalstīja Vērtspapīrošanas likumprojektu un ar to saistīto likumprojektu pakotni, kas paredz radīt tiesiskus priekšnoteikumus vērtspapīrošanas darījumu veicināšanai Latvijā.
Kaujinieki Burkinafaso nolaupījuši 50 sievietes
Bruņoti vīrieši 12. un 13. janvārī Burkinafaso ziemeļu Soumas provincē nolaupīja aptuveni 50 sievietes, raksta "Al Jazeera".


Komentāri