lv
fQk8MbFXTNC8WIyAHyXguNFHkYw3o4rrkpHRvzTx
1133185

Maiznieku biedrība aicina ieviest bezmaksas rupjmaizes programmu skolās

Maiznieku biedrība aicina ieviest bezmaksas rupjmaizes programmu skolās

Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) vēstulē, kas adresēta Saeimas deputātiem, aicina ieviest Latvijas skolās bezmaksas rudzu rupjmaizes programmuā.

Vēstulē biedrība aicina, plānojot 2023.gada budžetu, finansiāli atbalstīt iniciatīvu Latvijas skolās un pirmsskolas mācību iestādēs ieviest bezmaksas rudzu rupjmaizes programmu, katru dienu audzēkņiem piedāvājot no vietējiem graudiem ražotu rudzu rupjmaizes šķēli. Programmas mērķis ir bagātināt bērnu un jauniešu uzturu ar veselīgu rudzu rupjmaizi.

Biedrībā atzīmē, ka rudzu maize ir izcils šķiedrvielu, magnija un daudzu citu vitamīnu un minerālvielu avots, kas nodrošina spēku, enerģiju un izturību.

LMB skaidro, ka mūsdienās samazinās maizes patēriņš un bērni un jaunieši arvien mazāk ēdienkartē lieto maizi, jo īpaši rudzu maizi. Tomēr gadsimtiem ilgi ziemeļu tautas, tostarp arī latvieši uzturā lietojuši rudzu maizi, un cilvēka organisms iemācījies no tās saņemt nepieciešamās uzturvielas.

"Nākotne pieder produktiem, kas sevī ietver divas kvalitātes: draudzīgs videi un labvēlīgs veselībai. Rudzu maize 100% atbilst abiem šiem kritērijiem. Tās ražošana rada mazu noslodzi videi, bet lielu labumu veselībai," pauž biedrībā, piebilstot, ka rudzu rupjmaize ir Latvijas identitātes simbols un Latvijas Kultūras kanona vērtība.

Vēstuli parakstījuši LMB, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOPS), Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) un Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītāji.

LMB reģistrēta 1993.gadā. Viens no biedrības mērķiem ir apvienot maizes ražotājus un izejvielu piegādātājus, lai veicinātu nozares attīstību un perspektīvas, risinot biedru kopīgās problēmas un pārstāvot to kopīgās intereses valsts pārvaldes un citās institūcijās. Atbilstoši biedrības publiskotajai informācijai pašlaik tajā apvienojušās 16 Latvijas maiznīcas.

Šorīt divos ugunsgrēkos gājuši bojā divi cilvēki

Otrdienas rītā ugunsgrēkos Ludzas un Dienvidkurzemes novadā gājuši bojā divi cilvēki, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Šorīt plkst.4.31 glābēji saņēma izsaukumu uz Ludzas novada Ciblas pagastu, kur deg daļēji apdzīvota divstā...

Tiesībsargs aicina noteikt administratīvo atbildību par naida runu

Tiesībsargs Juris Jansons vēstulē Saeimai norāda uz nepieciešamību noteikt administratīvo atbildību par naida runu, informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

Tiesībsargs vēstulē norāda, ka Latv...

Izlūkdienests: Putins pavēlējis Gerasimovam līdz martam sagrābt Donbasu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlējis nule ieceltajam Ukrainas operācijas komandierim Valērijam Gerasimovam līdz martam sagrābt Donbasu, pirmdien telekanālu ēterā sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāv...



Komentāri