lv
0K7tbJNX5kVNLTKBx2SETyIY16JIaBew9TsNyXti
1122947

"Reparācijas, tribunāls un teritoriju atbrīvošana".

"Reparācijas, tribunāls un teritoriju atbrīvošana".

Ukrainas parlamenta deputāts pastāstīja par miera sarunu nosacījumiem.

Kā jau iepriekš ziņots, delegācija no Latvijas Republikas Saeimas, kuru vadīja priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, trīs dienas uzturējās Ukrainā. Delegācijas sastāvā bija Saeimas vadošo komiteju - ārlietu, aizsardzības, iekšlietu un Eiropas lietu - vadītāji. Latvijas deputāti tikās ar Ukrainas prezidentu, premjerministru, parlamenta priekšsēdētāju, uzrunāja visu Augstākās Radas sastāvu, kā arī piedalījās Rīgas autobusu nodošanas ceremonijā Kijevas pilsētas administrācijai.

Pagājušajā nedēļā Rīgā viesojās Ukrainas politiķi - Augstākās Radas deputāti no Zelenska partijas "Tautas kalps" Aleksandrs Kačura (kurš ir arī prezidenta kancelejas ārštata padomnieks) un Oleksandrs Marikovskis, kā arī Kijevas apgabala Bučas rajona padomes priekšsēdētāja vietnieks, politologs Vladislavs Dzividinskis. Viņus pavadīja arī analītiskā centra “Ukrainas Politikas institūts” direktors Ruslans Bortņiks. Kopā ar Latvijas militārajiem ekspertiem - ģenerāļiem Juri Maklakovu, Kārli Krēsliņu un pulkvedi Raimondu Rublovski - viņi apsprieda kara pirmo gadu.

"Mēs atrodamies izdzīvošanas pārbaudījumā," sacīja Ukrainas parlamenta deputāts O. Marikovskis, sakot paldies Latvijai par pastāvīgo un neizsmeļamo palīdzību Ukrainai. Starp citu, Ukrainas politiķi atgriezās mājās nevis ar vilcienu caur Poliju, bet gan ar "džipa" kravas automašīnu, kas tika uzdāvināta Ukrainas militārajiem spēkiem un kuras bagāžnieks bija piepildīts ar pilnīgi jauniem, jaudīgiem ģeneratoriem. Saskaņā ar Augstākās Radas deputātu facebook, šī humānā palīdzība, ko ziedojis uzņēmuma “West Kredit” prezidents Sergejs Maļikovs, jau ir nodota karavīriem.

Uz vs.lv jautājumu par miera sarunu ar Krieviju iespējamību, Augstākās Radas deputāts A. Kačura atbildēja: "Vienošanās par mieru ir iespējama, ja Ukraina sasniegs valsts konstitucionālās robežas. Ukrainas izlūkdienesta vadītājs Budanovs uzskata, ka karš beigsies līdz vasaras beigām. Es uzticos izlūkdienesta vadītājam, - bet termiņš man šķiet maz ticams. Krievija mobilizējas un gatavojas ilgstošam karam. Tāpēc šajā kontekstā tas ir maz ticams. Esmu pārliecināts, ka Ukraina uzvarēs, bet vienošanās aprises, manuprāt, būs redzamas gada beigās.

Pēc uzvaras mums būs nepieciešamas drošības garantijas, lai mēs varētu būt droši, ka tas vairs neatkārtosies. Un garantijas sniegs nevis valsts agresore, bet gan trešās valstis. Piemēram, Ķīna, Lielbritānija, ASV. Iespējams citas garantijas no trešām valstīm jauna uzbrukuma gadījumā. Tikai ne tādas, kā Budapeštas memorands, kas nav pat tā papīra vērts, uz kura tas tika uzrakstīts”.
Pēc Ukrainas politiķa teiktā, Ukraina uzskata, ka vēl kara laikā būtu jāizveido kara noziegumu tribunāls. Vienlaikus būtu jāstrādā arī pie tā, lai no Krievijas pieprasītu kompensāciju (reparācijas) par nodarīto kaitējumu.

Mūža balvas dejas mākslā saņems Adāviča un Kutena

Par pēdējiem diviem gadiem mūža balvas dejas mākslā saņems horeogrāfe, deju kolektīvu vadītāja, Deju svētku virsvadītāja Ieva Adāviča un baletdejotāja, pedagoģe Valērija Kutena, informēja Dejas balvas pasniegšanas ceremonijas Komunikācijas vadītāja Ilz...

LVSADA jaunākā vienošanās ar VM par darba grupas izveidi ir politiska demagoģija

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vienošanās ar Veselības ministriju (VM) izstrādāt darba grupu un meklēt risinājumus jaunā mediķu atalgojuma sistēmas pilnveidošanai ir politiska demagoģija, šādu vērtējumu pauda L...

Latvijas viesnīcās viesu pavadīto nakšu skaits 11 mēnešos pieaudzis par 63,8%

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs pagājušā gada 11 mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits palielinājies par 63,8% salīdzinājumā ar 2021.gada attiecīgo periodu, veidojot 3,621 miljonu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp ārvalstu ...



Komentāri