lv
FA4HXtu4XshOa2FzueR0s32okZUtQLQDpMTVKfzu
1122946

Mūža balvas dejas mākslā saņems Adāviča un Kutena

Mūža balvas dejas mākslā saņems Adāviča un Kutena

Par pēdējiem diviem gadiem mūža balvas dejas mākslā saņems horeogrāfe, deju kolektīvu vadītāja, Deju svētku virsvadītāja Ieva Adāviča un baletdejotāja, pedagoģe Valērija Kutena, informēja Dejas balvas pasniegšanas ceremonijas Komunikācijas vadītāja Ilze Blauberga.

Dejas balvas žūrija izvirzījusi nominantus 12 kategorijās, sniedzot ieskatu dejas daudzveidībā.

Pēdējo divu gadu dejas notikumus vērtēja un nominantus izraudzījās žūrijas komisija - žūrijas priekšsēdētāja mūsdienu deju eksperte Liene Bēniņa, baleta eksperte Agnese Andersone, skatuviskās tautas dejas eksperte Ilze Mažāne, laikmetīgās dejas eksperte Agate Bankava, kā arī dejas un teātra producente Beka Bergere. Pirmo reizi darbojās un nominantus izvirzīja arī jauniešu žūrija, kurā darbojās Rīgas Baleta skolas un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēkņi.

Kategorijā "Balets" nominēts ir balets "Ņižinskis", balets "Serenāde. Carmina Burana" un balets "Vilinošās tāles". Kategorijā "Baletdejotājas" nominēta ir Baiba Kokina, Lauma Berga, Alise Prudāne-Spridzāne, Ieva Rācene un Sabīne Strokša. Savukārt kategorijā "Baletdejotājs" nominēts ir Eidens Viljams Konefrijs, Germans Ševčenko un Viktors Seiko.

Kategorijā "Laikmetīgās dejas iestudējums" nominēta ir izrāde "Attālums starp mums", mūzikls "Balss no beletāžas", dejas filma "Brālis", kustību izrāde "Ļoti labas minūtes", kā arī dejas, mūzikas un gaismas performance "Tornado". Kategorijā "Laikmetīgās dejas horeogrāfe/-s" nominēts ir Vilnis Bīriņš, Ramona Galkina, Agnese Bordjukova, Agate Bankava, Inta Balode, Elīna Gediņa, Rūdolfs Gediņš, Jana Jacuka, Valērijs Oļehno un Olga Žitluhina.

Savukārt kategorijā "Laikmetīgās dejas dejotāja/-s" nominēts ir Vilnis Bīriņš, Agnese Bordjukova, Elīna Gediņa, Rūdolfs Gediņš, Jana Jacuka, Marģers Vanags un Aigars Larionovs.

Kategorijā "Skatuviskās tautas dejs iestudējums vai notikums" nominēta ir folkbaleta izrāde "Cik Saules mūsos", deju uzvedums "Trejdeviņas spēles" un deju izrāde "Vilkaču mantiniece". Kategorijā "Skatuves tautas dejas horeogrāfe/-s" nominēts ir Jānis Ērglis, Liene Grava, Reinis Rešetins un Jānis Purviņš.

Kategorijā "Mūsdienu deju iestudējums vai notikums" nominēta ir breika un laikmetīgās dejas izrāde "Mēs", Hiphopa dejas izrāde "Punkts", dejas izrāde "Veries", kā arī muzikāli dramatiska kustību komēdija "Zeķu opera".

Kategorijā "jaunie dejas mākslinieki" nominēta ir Emīlija Berga, Sofija Beļkina, Ilona Bogdanova, Sandra Kauranena, Vladimirs Goršantovs, Emma Lagūna, Oskars Moore, Gundega Rēdere, Reinis Dāgs Zvirgzdiņš, kā arī kompānija "Sixth".

Kategorijā "Ieguldījums dejas mākslā" nominēta ir Edīte Ābeliņa par mūsdienu deju aktivizēšanu pēc pandēmijas, realizējot koncertus "At-griešanās", "KasTe" un "Gaujas mistērijas", Maruta Alpa par ilggadēju latviešu skatuviskās dejas attīstības veicināšanu un Dziesmu un Deju svētku tradīciju saglabāšanu, XXVII Vispārējo Dziesmu un XVII Deju svētku trīs tautas deju programmu sagatavošanu, Gunta Bāliņa un Regīna Kaupuža par grāmatām "Irēnas Strodes zelta kods" un "Klasiskā deja", Mākslu izglītības kompetences centrs "Nacionālā Mākslu vidusskola" Rīgas Baleta skola un Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālā Filmu skola - par dokumentālo īsfilmu programmu "Baleta zvaigznājs", Biedrības "Horeogrāfu asociācija", "Latvijas Dejas informācijas centrs", "Tuvumi" - par projektu "Latvijas laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs", kā arī Ruslans Ļevčenko par neatlaidīgu hiphopa dejas kultūras attīstības veicināšanu, vadot lekcijas bērniem un jauniešiem un organizējot Latvijā lielākos hiphopa deju pasākumus "Ghetto Dance Battle 2022" starptautiskā līmenī.

Kategorijā "Uzdrīkstēšanās dejas mākslā" nominēta ir koncertuzdevums "Dziesma dejo. Deja skan", ilgtermiņa laikmetīgās dejas apmaiņas programma "Horos" un multimediāla dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties".

Kategorijā "Jauniešu žūrijas balva" nominēts ir laikmetīgs mūzikls "Balss no beletāžas", vizuālā teātra izrāde "Es eju ārā dārzā", laikmetīgās dejas izrāde "Glitch", multimediāla dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties", laikmetīgās dejas izrāde "Mans skābais krējums", kustību izrāde "ParaDizzy", kā arī dejas izrāde "PusAudzis".

Dejas balvas pasniegšanas ceremonija notiks 2023.gada 29.aprīlī jaunatklātajā Rīgas cirkā ar tiešraidi Latvijas Sabiedrisko mediju platformā "LSM.lv".

No 1.aprīļa visi aicināti piedalīties "Dejas balvas 2021-2022" skatītāju balsojumā un izvēlēties divus skatītāju iemīļotākos darbus kategorijās "Dejas iestudējums" un "Dejas notikums".

LVSADA jaunākā vienošanās ar VM par darba grupas izveidi ir politiska demagoģija

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vienošanās ar Veselības ministriju (VM) izstrādāt darba grupu un meklēt risinājumus jaunā mediķu atalgojuma sistēmas pilnveidošanai ir politiska demagoģija, šādu vērtējumu pauda L...

Latvijas viesnīcās viesu pavadīto nakšu skaits 11 mēnešos pieaudzis par 63,8%

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs pagājušā gada 11 mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits palielinājies par 63,8% salīdzinājumā ar 2021.gada attiecīgo periodu, veidojot 3,621 miljonu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp ārvalstu ...

Kaut kas labs! Pļaviņās situācija ir droša un plūdi nedraud

Pļaviņās situācija joprojām ir droša un plūdi nedraud, informēja Aizkraukles novada Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītājs Andris Ambainis.

Vakar vakarā no Jēkabpils atnāca ledus, bet ledus masa ieplūst Klintaines plašumos, un viss ir kārtībā, sacīja Amb...



Komentāri