lv
FCK7GSUn3T19oKbgimgnO0ZePTIgJkXPlSZtVnMa
1087102

RTU Padome uzsver - universitātei jābūt pasaules reitingā The Top 500

RTU Padome uzsver - universitātei jābūt pasaules reitingā The Top 500

Nākamajam Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoram ir jānodrošina universitātes iekļūšana pasaules reitingā "The Top 500", RTU rektoru amata kandidātu informatīvajā pasākumā pauda RTU Padomes priekšsēdētājs Andris Vanags. Viņš izcēla - RTU padome uzskata, ka nepieciešams turpināt attīstīt augstās tehnoloģijas un inovācijas.

Papildus jaunajam rektoram arī būtu jāpiesaista finansējums no zinātniskās darbības un jāīsteno sadarbība ar industriju un pārmaiņas, kas balstītas uz attīstību un izaugsmi.

Ar savu redzējumu par RTU attīstības nākotni pirmais iepazīstināja rektora amata kandidāts, RTU Rīgas Biznesa skolas direktors Jānis Grēviņš, kurš teica ka starptautiski spēcīga un dinamiska RTU ir kritiski svarīga Latvijai un tās sabiedrības izaugsmei.

Kandidāta mērķi ir attīstīt RTU kā "gravitācijas centru", kas atbalsta Latvijas ekonomisko transformāciju. Lai panāktu šī "gravitācijas centra" statusu, RTU esot nepieciešams sagatavot akadēmiskajās jomās globāli domājošus profesionāļus un nākotnes līderus, veikt pētījumus, attīstīt inovācijas vērtības radīšanai uzņēmējdarbībā un publiskajā sektorā, sniegt ekspertu viedokļus, īstenot projektus un palīdzēt Latvijai un tās sabiedrībai tehnoloģiju lietošanā un vispārējās labklājības celšanā.

Grēviņš piedāvāja piecus attīstības risinājumus. Akadēmiskā personāla kontekstā Grēviņš norādīja, ka nepieciešams attīstīt RTU personālu gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi, gan nodrošināt, ka personāls ir globāli integrēts.

Runājot par zinātni, Grēviņš uzskata, ka svarīgi ir nodrošināt piekļuvi pasaules līmeņa pētniecības videi un arī piesaistīt jaunus finansējumus, turklāt izglītības jomā, Grēviņa ieskatā, nepieciešams nodrošināt zināšanu nodošanu, izmantojot pasaules līmeņa materiālus, metodes un tehnoloģijas.

Lai nodrošinātu RTU valorizāciju, Grēviņš uzsvēra, ka nepieciešams veidot tuvāku sadarbību starp universitāti un uzņēmumiem.

Nobeigumā Grēviņš uzsvēra nepieciešamību veidot proaktīvu sadarbību starp RTU padomi, administrāciju, iekšējiem un ārējiem partneriem, stiprinot savstarpēju uzticību un palielinot sadarbības intensitāti.

Savu redzējumu RTU attīstībā prezentēja arī otrs rektora amata kandidāts, RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna. Viņš norādīja, ka zinātnes un tehnoloģijas loma ekonomikas un drošumspējas attīstībā ir izšķiroša, kā arī RTU tagad kā zinātnes universitāte izveidojusi modernu tehnoloģiju attīstību sistēmu.

Juhna norādīja, ka viņa vīzija ir "Virzītājspēks Latvijas transformācijai uz zināšanu ekonomiku", ko iespējams panākt, sagatavojot uzņēmīgus inženierus - līderus, un kapitalizējot pasaules līmeņa zināšanas un tehnoloģijas.

Kandidāts izcēla četras attīstības prioritātes. Pirmā prioritāte ir nodrošināt nākotnes prasmēm atbilstošu studiju procesu, ieviešot zinātnē un dizainā balstītu apmācību, integrējot inovācijas prasmju attīstību studijās, vienlaikus vienkāršojot studiju programmas ar personalizētu apmācības pieeju un starptautisku saturu.

Otrā prioritāte ir attīstīt uz nepārtrauktu izaugsmi vērstu akadēmiskā personāla politiku, padarot to motivējošu un ar skaidru karjeras ceļu, nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu akadēmiskajam personālam un atvērtu vidi jauniem talantiem un ārzemju augstskolu mācībspēkiem un pētniekiem.

Trešā prioritāte ir paaugstināt RTU prestižu, zinātnes izcilību un ietekmi uz ekonomiku sadarbībā ar izcilām Latvijas un pasaules zinātnes institūcijām, pilnveidojot inovāciju ekosistēmu un nokļūstot starp Ziemeļvalstu līderiem, ciešāk strādājot ar industriju inovāciju ieviešanā.

Savukārt ceturtā prioritāte Juhnas redzējumā ir pilnveidot universitātes pārvaldības sistēmu, padarot to adaptīvāku un efektīvāku, un tuvinot to pasaules vadošās universitātēs pārbaudītiem principiem.

Juhna uzsver, ka, īstenojot šīs četras prioritātes, RTU iekļūs "The top 500" universitāšu sarakstā un kļūs par ilgtspējīgu Baltijas vadošo tehnoloģiju universitāti.

No 20.janvāra līdz 17.februārim rektoru kandidāti tiksies ar RTU saimi - studentiem, pedagogiem un citiem pārstāvjiem. Pēc tikšanās 20.februārī norisināsies publiskas diskusijas par abu rektoru amatu kandidātu redzējumiem RTU attīstībai, bet 22.februārī norisināsies RTU Satversmes sapulces sēde, kurā ir paredzēts ievēlēt jauno RTU rektoru.

Jau ziņots, ka RTU padome rektora vēlēšanām piedāvā divus kandidātus - Junhu un Grēviņu. Sekojoši RTU Satversmes sapulce līdz 22.februārim izraudzīsies jauno RTU rektoru.

Grēviņš ir RTU Rīgas Biznesa skolas direktors, kuru 2021.gadā Eiropas Komisija apstiprināja Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta direktoru padomē.

Savukārt Juhna ir RTU zinātņu prorektors, kurš nodrošina, attīsta un vada zinātnisko darbību RTU, kā arī organizē zinātnieku sagatavošanu doktora zinātniskā grāda iegūšanai RTU Senāta apstiprinātajās un akreditētajās studiju programmās.

RTU rektora amata konkursa nominācijas komisija izskatīšanai RTU padomē ieteica trīs amata kandidātus, bet kopumā deviņi pretendenti pieteica savas kandidatūras uz RTU rektora amatu rudenī izsludinātajā atklātajā starptautiskajā konkursā.

Baznīcas nakts šogad norisināsies maija beigās

Kristīgais kultūras notikums "Baznīcas nakts" šogad norisināsies 27.maijā, tajā pašā dienā norisināsies arī "Atvērto baznīcu diena", liecina informācija Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīcas (LELB) mājaslapā.

Ikviena draudze 27.maijā ir aicināta turē...

Aģentūras no Rīgas viesnīcām par tūrisma nodevu sezonā varētu gūt 400 000 eiro

Tiešsaistes aģentūras, kurās iespējams rezervēt naktsmītnes, no Rīgas viesnīcām par tūrisma nodevas aplikšanu ar komisijas maksu sezonā varētu gūt 400 000 eiro, sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste.

Viņ...

Kariņš: Valdība gatava sniegt nepieciešamo palīdzību plūdu skartajai Jēkabpilij

Valdība gatava sniegt nepieciešamo palīdzību plūdu skartajai Jēkabpilij, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers uzsvēra, ka ir saziņā ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Spr...



Komentāri