lv
4Fogo7CSi4uVooFCU19cxhZT9wENPkKSwQ8YgK1y
1069914

ANO ģenerālsekretārs: Tiesiskums pasaulē draud pārvērsties par netiesiskumu

ANO ģenerālsekretārs: Tiesiskums pasaulē draud pārvērsties par netiesiskumu

Tiesiskums pasaulē var pārvērsties par "netiesiskumu", brīdināja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, norādot uz virkni nelikumīgu darbību visā pasaulē no Krievijas iebrukuma Ukrainā līdz apvērsumiem Āfrikas Sāhelas reģionā, Ziemeļkorejas nelikumīgajai kodolieroču programmai un Afganistānas bezprecedenta uzbrukumiem sieviešu un meiteņu tiesībām.

ANO ģenerālsekretārs arī pieminēja tiesiskuma sabrukumu Mjanmā, kopš 2021.gada februārī militārā apvērsumā tika gāzta ievēlētā Aunas Sanas Su Či valdība, kas novedis pie "vardarbības, represiju un smagu cilvēktiesību pārkāpumu cikla". Tāpat viņš atgādināja par vājo tiesiskumu Haiti, kur ir plaši tiesību pārkāpumi, pieaug noziedzība, korupcija un starptautiskā noziedzība.

"Starp mieru un stabilitāti un zvērīgu cīņu par varu un resursiem stāv tiesiskums, sākot ar vismazāko ciematu līdz pat globālai arēnai," ANO Drošības padomei teica Gutērrešs.

Tomēr, kā viņš atgādināja, katrā pasaules reģionā civiliedzīvotāji cieš no konfliktu, slepkavošanas, pieaugošās nabadzības un bada ietekmes, kamēr valstis turpina "nesodīti ņirgāties par starptautiskajām tiesībām", arī nelikumīgi izmantojot spēku un izstrādājot kodolieročus.

Kā pirmo piemēru tiesiskuma pārkāpumiem Gutērrešs minēja Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, kas sākās pērn 24.februārī.

Konflikts Ukrainā ir radījis "humāno un cilvēktiesību katastrofu, traumējis bērnu paaudzi un pastiprinājis pasaules pārtikas un enerģētikas krīzi", pauda ANO ģenerālsekretārs. Runājot par Krievijas septembrī pasludināto četru Ukrainas reģionu aneksiju un 2014.gadā veikto Krimas pussalas aneksiju, Gutērrešs uzsvēra, ka ar draudiem vai spēku veikta aneksija ir ANO Hartas un starptautisko tiesību pārkāpums.

Tāpat viņš nosodīja arī nelikumīgo nogalināšanu un ekstrēmistu darbību pret palestīniešiem un izraēliešiem 2022.gadā un teica, ka Izraēlas veikta apmetņu paplašināšana, kuru ANO vairākkārt ir nosodījusi kā starptautisko tiesību pārkāpumu, "vairo dusmas un izmisumu".

Gutērrešs pauda "lielas bažas" par pēdējās dienās izteiktajām vienpusējām iniciatīvām, kuras izteikusi Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu jaunā konservatīvā valdība, kas īsteno ultranacionālu programmu un var apdraudēt divu valstu risinājumu.

"Lai panāktu taisnīgu un visaptverošu mieru, kas balstīts divu valstu risinājumā, atbilst ANO rezolūcijām, starptautiskām tiesībām un iepriekšējām vienošanām, pamatā ir jābūt tiesiskumam," sacīja ANO ģenerālsekretārs.

Kā viņš atgādināja, plašākā nozīmē tiesiskums ir ANO pamatā un atslēga organizācijas centieniem atrasts miermīlīgu risinājumu šiem konfliktiem un citām krīzēm.

Viņš aicināja visas 193 ANO dalībvalstis ievērot ANO Hartas un Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas "vīziju un vērtības", izpildīt starptautiskās tiesības un strīdus atrisināt miermīlīgi.

Laika ziņu prognoze brīvdienām neiepriecina
Brīvdienas Latvijā gaidāmas mitras un vējainas, šīs nedēļas stiprākais vējš un lielākais nokrišņu daudzums būs svētdien, prognozē sinoptiķi.
Saspringtā NBA mačā Bertāna «Mavericks» otrajā papildlaikā uzvar «Lakers»
Latviešu basketbolists Dāvis Bertāns ceturtdien aizvadīja pieticīgu spēli, taču viņa pārstāvētā Dalasas "Mavericks" saspringtā mačā ar 119:115 izbraukumā pārspēj Losandželosas "Lakers". Uzvaru Dalasas komanda izcīnīja vien otrajā pagarinājumā, liecina ...
Vācijā klimata aktīvisti protestē pret ogļraktuvēm; ieņēmuši ekonomikas ministra biroju
Klimata aktīvistiem Vācijas ciematā Luceratā turpinot protestus pret ogļu raktuvju paplašināšanu, viņu atbalstītāji ieņēmuši Vācijas ekonomikas ministra Roberta Hābeka reģionālo biroju Flensburgā.


Komentāri