lv
lGSqfrqAGdcPXckxcGpmY5zt9yfiGFHMG8j9U9iM
1062293

Jauno mākslinieku balvu saņem Liene Rumpe

Jauno mākslinieku balvu saņem Liene Rumpe

Izstādē "BDO jauno mākslinieku balva 2022" 2000 eiro prēmiju ieguva māksliniece Liene Rumpe ar mākslas darbu "Gleznotāja Nindzjas vingrinājumi".

11.janvārī Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālajā mākslas telpā "Pilot" tika atklāta "BDO jauno mākslinieku balvas 2022" izstāde un paziņota 2000 eiro prēmijas ieguvēja.

Darbs "Gleznotāja Nindzjas vingrinājumi" sastāv no vairākām savstarpēji saistītām daļām - skulpturāliem objektiem un eļļas gleznām uz audekla. Pēc autores vārdiem darba centrālais jautājums ir saistīts ar kara un tā vizuālās kultūras tematiku.

Šī tēma pārklājas ar mūsdienu aktuālajiem ģeopolitiskajiem notikumiem. Krievijas iebrukums Ukrainā izgaismo arī daudzus ar kara vizualizācijas problemātiku saistītus jautājumus - interaktīvas frontes kartes televīzijā, satelītu veidotie attēli, civiliedzīvotāju perspektīva un tamlīdzīgi. Karam ir arī ļoti daudz ierindas cilvēkam nepamanāmu aspektu. Tā aizkulisēs norisinās diplomātiskas spēles, armijas loģistikas nodrošināšana un spiegošana.

Viens no darba instalācijas saistelementiem ir nindzjas personāžs, kas nemanāmi var ietekmēt kara gaitu. Nindzja, kurš tulkojumā no japāņu valodas ir "slepenais cilvēks" jeb "klusi kustošais cilvēks", savus paņēmienus īstenojis instalācijā "Gleznotāja Nindzjas vingrinājumi".

Rumpe finālam tika nominēta kopā ar citiem pieciem māksliniekiem - Dāvi Ozolu, Jāni Šneideru, Egiju Dambergu, Ati Izandu un Sabīni Šnē. Visi konkursa finālistu darbi būs apskatāmi izstādē, kas pieejama apmeklētājiem līdz 2023.gada 15.februārim.

Saeimas deputāti Kijivā apliecina nelokāmu Latvijas atbalstu Ukrainai
Lai apliecinātu Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainai, ceturtdien Ukrainas galvaspilsētā Kijivā vizītē ieradusies Latvijas Saeimas delegācija.
Saeima no amata atbrīvo VDK aģentu kortotēkā minēto tiesnesi Arni Nagli
Saeima ceturtdien vienbalsīgi no amata atbrīvoja Zemgales tiesas tiesnesi Arni Nagli. Līdz ar viņa došanos pensijā var teikt, ka amatu atstājis pēdējais tiesnesis ar Valsts drošības komitejas (VDK) aģenta kartīti. Tā uzsvēra vēsturnieks un tagadējais S...
Plūdu draudi Latvijas upēs saglabāsies līdz pavasarim

Plūdu draudu situācija Latvijas upēs saglabāsies līdz pat pavasarim, šodien pēc starpinstitūciju sanāksmes palu un plūdu preventīvo pasākumu koordinēšanai atzina iesaistītās amatpersonas.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Progn...



Komentāri