lv
Bew5BhfOrDWkHd86k6hf0k4qFb7XmQ0U3Awy9Acw
1058455

Noraida priekšlikumu par Valsts prezidenta ievēlēšanu tautas balsojumā

Noraida priekšlikumu par Valsts prezidenta ievēlēšanu tautas balsojumā

Saeimas vairākums šodien noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu iesniegtos grozījumus Satversmē, kuri būtu paredzējuši noteikt, ka Valsts prezidentu ievēlē Latvijas balsstiesīgie pilsoņi.

Grozījumus Satversmē parakstīja ZZS deputāti Armands Krauze, Viktors Valainis, Gunārs Kūtris, Augusts Brigmanis, Daiga Mieriņa, Harijs Rokpelnis, Gundars Daudze, Līga Kļaviņa, Andrejs Vilks, Līga Kozlovska un Uldis Augulis.

Šodien atbalstu nesaņēmušās piedāvātās izmaiņas būtu paredzējušas, ka Valsts prezidentu ievēlētu Latvijas balsstiesīgie pilsoņi vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās.

Noraidīto grozījumu anotācijā opozīcijas politiķi skaidroja, ka gan sabiedrībā, gan ekspertu lokā jau kādu laiku notikušas diskusijas par tautas vēlētu Valsts prezidentu un šīs institūcijas iespējamo vietu valsts pārvaldes sistēmā.

"Zaļo un zemnieku savienības Saeimas deputāti uzskata: Latvijas pilsoņiem dodot iespēju vēlēt Valsts prezidentu, iedzīvotājiem būtu iespēja vislielākajā mērā ietekmēt politiskos procesus un iesaistīties valstij svarīgu jautājumu izlemšanā," atzīmēts grozījumu pamatojumā.

Partiju apvienībā akcentē, ka, lai stiprinātu demokrātiju, iesaistītu pilsoņus politiskajos procesos un mazinātu tiesības sabiedrības mazākumam izlemt sabiedrības vairākuma vietā, Saeimā jāizdiskutē un jāpieņem grozījumi Satversmē par visas tautas vēlētu Valsts prezidentu.

"Notikumi pasaulē un valsts vadītāju reakcija uz tiem, kā arī autoritāte starptautiskajās attiecībās, forumos pieprasa lielāku mandātu Valsts prezidentam, kuru tas varētu iegūt, ja tiktu pieņemti grozījumi Satversmē," uzsver ZZS, kuras deputātu ieskatā tautas vēlēts prezidents veicināšot sabiedrības interesi par politiku, kā arī nostiprināšot pārliecību, ka tauta ir noteicēja.

Kā ziņots, Saeimā jau vairākkārtīgi aktualizēts jautājums par tautas vēlētu Valsts prezidentu, taču līdz šim tas nav guvis atbalstu. Tajā skaitā, ZZS deputāti šādus grozījumus Satversmē iesniedza arī pirms četriem gadiem.

ES 10 sankciju paketi pret Krieviju grib pieņemt līdz februārim

Eiropas Savienības (ES) vadībā straujāks kļuvis darbs pie desmitās sankciju paketes pret Krieviju, un dalībvalstis vēlas to pieņemt līdz februāra sākumā Kijivā plānotajam Ukrainas-ES samitam, vēsta poļu ziņu aģentūra PAP, atsaucoties uz saviem avotiem....

Tiesu darbinieku atalgojumu šogad varētu celt par 16%

Tiesu darbinieku atalgojuma celšanai šī gada budžetā ir paredzēti 4,4 miljoni eiro, kas ļautu celt tiesu darbinieku atalgojumu par apmēram 16%, šodien žurnālistiem pēc kopīgas tikšanās paziņoja Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Aigars Strupišs un ti...

Tiesa ierosinājusi tiesvedību par NEPLP lēmumu atņemt Doždj apraides atļauju

Administratīvā rajona tiesa lēma pieņemt Krievijas neatkarīgās programmas "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") iesniegumu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmuma, ar kuru medijam tika atņemta apraides atļauja, atcelšanu, informēj...



Komentāri