lv
FWf6NCDYUc5daXKLNW5Wltk6wNkVU1yP5VJYly8s
1039884

Vai Kiršteina izteikumi debatēs bija ētiski? Šodien to izlems...

Vai Kiršteina izteikumi debatēs bija ētiski? Šodien to izlems...

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien skatīs Ētikas kodeksa iespējamā pārkāpuma lietu par deputāta Aleksandra Kiršteina (NA) izteikumiem Saeimas debatēs par Civilās savienības likumprojektu.

Sēde paredzēta plkst.12 Jēkaba ielā 16, 221.telpā, un attiecīgo jautājumu paredzēts skatīt kā otro darba kārtības punktu.

Komisija pērnā gada nogalē lēma ierosināt Ētikas kodeksa iespējamā pārkāpuma lietu par Kiršteina izteikumiem 15.decembra parlamenta sēdē, piedaloties debatēs par Civilās savienības likumprojekta izskatīšanas turpināšanu.

Iesniegumu par Nacionālās apvienības politiķa rīcības izvērtēšanu iesniedza parlamenta frakcijas "Progresīvie" pārstāvji.

Kiršteins debatēs runāja par valodas lietojuma mainīšanos, iekļaujot vārdus "nēģeri", "pederasti" un "žīdi". "Progresīvo" ieskatā, deputāta runa bijusi aizskaroša, lietojot apvainojošus un ar Saeimas cieņu nesavienojamus vārdus.

Lai arī pastāv viedoklis, ka vārds "nēģeris" ir neitrāls, šī vārda neitralitāte atkarīga no tā, kā šo vārdu lieto, argumentē "Progresīvo" frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens. Viņaprāt, lietojot vārdu "nēģeris" kopā ar vārdiem ar negatīvu emocionālo un stilistisko nokrāsu - "pederasti" un "žīdi" -, Kiršteins arī vārdam "nēģeris" piešķir negatīvo emocionālo un stilistisko nokrāsu.

Savukārt vārds "pederasts" mūsdienu komunikācijā nepārprotami ir vārds, kas pauž riebumu un nicinājumu, atzīmēja Briškens. Politiķis norādīja, ka viena no šī vārda nozīmēm ir "vīrietis, kam ir dzimumsakari ar zēniem", jeb pedofils, un pedofilija ir krimināli sodāma darbība. "Progresīvo" pārstāvis norādīja, ka Kiršteins, izsakoties, ka noteikta cilvēku grupa - cilvēki ar homoseksuālu orientāciju - ir pedofili, pauda nepamatotu un aizskarošu viedokli bez jebkādas faktiskās bāzes.

Kopš vārda "žīds" semantiku pilnībā izmainīja Nacistiskās Vācijas okupācijas posms Otrā pasaules kara laikā, 50 gadus tas ir bijis negatīvi "ietonēts" un mūsdienās ir ar nievājošu pieskaņu un ebreju kopienu aizskarošs, iesniegumā norādīja Briškens.

Politiķis pauda, ka, ja izteikumi, kuri satur naida runu, ir publiski, rodas liela iespējamība, ka personas teikto sadzirdēs citas personas, un daļa to uztvers kā pamudinājumu naida demonstrēšanai pret noteiktām grupām.

"Progresīvo" ieskatā, Kiršteins ar savu rīcību ir pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7.punktu, kurš nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus. Tāpat esot pārkāpts kodeksa 16.punkts, kurš paredz, ka deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli un 18.punkts, kurš nosaka, ka deputāts izkopj savu runas un valsts valodas prasmi.

Tukša muldēšana! Kariņš: Mainīt nodokļus jau šogad būtu pilnīgi negodīgi

Mainīt nodokļus jau šogad būtu pilnīgi negodīgi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers atklāja, ka par finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) aktualizēto nodokļu sistēmas revī...

Apņēmies ēst veselīgāk, bet neizdodas: kā vienkārši mainīt uztura paradumus
Janvāris daudziem sākas ar dažādu mērķu izvirzīšanu tikko sagaidītajam jaunajam gadam – kāds vēlas iemācīties jaunu valodu, cits nomainīt darbu, vēl kāds sportot vismaz trīsreiz nedēļā. Un tad ir tie, kas skaļi saka – “Šogad mūsu ģimene beidzot ēdīs ve...
Mūsu sabiedrībai vēl ir nepieciešama diskusija par iecietību, pauž Kariņš
"Esmu pārliecināts, ka mūsu sabiedrība ir ļoti iecietīga, un mēs nemaz neesam tik aizspriedumaini kā viens otru turam aizdomās," komentējot kultūras un mākslas nozares pārstāvju vēstuli Kultūras ministram Naurim Puntulim (NA) par iekļaujošas sabiedrība...


Komentāri