lv
xmd4u4OEzbesKLS1ynuQ6CylU1qIKRwY9zFvQr6f
1026446

Latvenergo: Spekulatīvais spiediens uz gāzes cenām ir beidzies

Latvenergo: Spekulatīvais spiediens uz gāzes cenām ir beidzies

Gāzes cenu griestu ieviešana Eiropas Savienībā, pabeigtais gāzes cauruļvads starp Poliju un Norvēģiju, kā arī vairāki pabeigtie sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļi nozīmē, ka spekulatīvais spiediens uz gāzes cenām ir beidzies, intervijā aģentūrai LETA stāstīja AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

"Iepriekšējā gadā, godīgi sakot, bija mēneši, kad mēs nezinājām, vai vispār varēsim nopirkt jebkādu gāzi," teica Čakste, piebilstot, ka gāzes apgāde Latvijas, un, visticamāk, arī Baltijas gadījumā vairs nebūs tik kritiska.

Viņš skaidroja, ka Eiropas Savienībā (ES) tiks ieviesti arī gāzes cenu griesti. Arī apgādes tīkli ir labāki, jo ir pabeigts gāzes cauruļvads, kas savieno Poliju un Norvēģiju, un tas ir nopietns uzlabojums. Tāpat ir pabeigti arī daudzi sašķidrinātās dabasgāzes termināļi, tostarp terminālis Inko Somijā. "Tas viss nozīmē to, ka spekulatīvs spiediens uz gāzes cenām ir mazinājies," uzsvēra Čakste.

Kā norādīja "Latvenergo" vadītājs, izaicinājums ir tas, ka pagājušajā gadā gāze no Krievijas vēl plūda, bet šogad, visticamāk, tā vispār vairs neplūdīs.

"Daudzas valstis tomēr ir atradušas veidus, kā apgādi nodrošināt vai pāriet uz citiem energoresursiem. Līdz ar to es pieļauju, ka tik spekulatīvi cenu lēcieni 2023.gadā nebūs gaidāmi," teica Čakste, piebilstot, ka joprojām gan nav izbūvēts pietiekami daudz termināļu, piemēram, Vācijā un citos reģionos. Tādēļ cenas būs augstas, bet vairs nebūs tādu lēcienu, kā bija 2022.gadā.

Foto: Ceļu uz Kijivu sāk ziedojumiem piepildīti 'Rīgas satiksmes' autobusi
Otrdienas rītā ceļu no Rīgas uz Ukrainu sākuši desmit SIA "Rīgas satiksme" autobusi, ko Rīgas dome decembrī lēma dāvināt Kijivai, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.
'Vagner’ maina uzbrukuma stratēģiju: pašnāvnieciska, bet efektīvāka, spriež žurnālists
Kremļa izlolotais militārais uzņēmums "Vagner" ir mainījis savu kaujas taktiku Ukrainā, kur pēdējos mēnešus mērķtiecīgi uzbrūk Donbasa apdzīvotajām vietām Bahmutai un Soledarai. Taktika kļuvusi nosacīti gudrāka, apgrūtina ukraiņu karavīrus un tai ir ar...
Palīdzēt pieņemt lēmumus – cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem būs jauns pakalpojums
Latvijā ieviesīs jaunu pakalpojumu – atbalsta personas lēmumu pieņemšanā cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, otrdien, 10. janvārī, lēma valdība.


Komentāri