lv
f3VqYzGJTQy52TM63SszUF5UB8bSn4slg13HtHIJ
1009852

Gatavojam burgeru mājās! 3 receptes, 1 arī veģetāriešiem

Gatavojam burgeru mājās! 3 receptes, 1 arī veģetāriešiem

Jā, lai arī burgers nav veselīgākais ēdiens, taču pilnībā no tā atsacīties absolūti nav nepieciešams. Galvenais – visu ar mēru! Turklāt jāatceras, ka frī porcija kaloriju un sāls ziņā ir krietni neveselīgāka nekā burgers, tāpēc, ja ir par maz, labāk apēst vēl vienu burgeru, nevis burgeru un porciju frī.

Turklāt daļu burgera sastāvdaļu mēs varam, gatavojot mājās, interpretēt. Piemēram, baltās kviešu miltu bulciņas vietā izvēlēties pilngraudu vai rudzu, varbūt pat salātlapas. Veikalā pirkto mērcīti aizvieto ar mājās gatavotu uz grieķu jogurta bāzes vai pašu gatavotu tomātu mērci. Un arī gaļu varam ņemt no pašu saimniecības vai ekoproduktu veikalā iegādāt bioloģiski audzētu.

VS.LV piedāvā trīs lieliskas burgeru receptes sevis palutināšanas maltītēm vai ģimenes un draugu burziņam – vienu veģetāru, vienu tradicionālo ar gaļu un vienu ar zivi. Un atcerieties – sastāvdaļas ir piemērs! Dārzeņus varat droši variēt, tāpat arī mērcītes un maizītes!

Laša burgers

Sastāvdaļas (4 personām):

* 4 burgeru maizītes (ideāli, ja rudzu vai pilngraudu)

* 4 vidēji biezi cepta vai grilēta laša gabali maizīšu lielumā

* Salātlapas

* Sīpoli un citi dārzeņi pēc vēlēšanās

* Tzatziki mērce

Tzatziki mērci var nopirkt gatavu, bet var pagatavot paši. Vajadzēs: 100 ml grieķu jogurta, 100 g rīvēta svaiga gurķa, 2 smalki sakapātas vai presētas ķiploku daiviņas,1,5 ēdamk. franču sinepju, sāli. Pagatavošana: sarīvētos gurķus pārkaisiet ar sāli un atstājiet uz 5 minūtēm, tad nospiediet lieko šķidrumu, sajauciet gurķus ar ķiplokiem, pievienojiet jogurtu un sinepes.

Kad mērcīte gatava un lasis izcepts, kārto burgerus. Ieteicams burgermaizītes pirms tam nedaudz pasildīt.

Ziemas burgers ar karamelizētiem sīpoliem un liellopu gaļu

Sastāvdaļas (4 personām):

* 4 burgermaizes

* 4–6 salātlapas

* Tomātu un sinepju mērce

* 400 g liellopa maltās gaļas

* 1–2 tomāti

* 2 marinēti gurķi

* 3 sarkanie sīpoli

* 3 ēdamk. balzametiķa

* 1 ēdamk. medus

* Olīveļļa cepšanai

* 100 g Čedaras siera

* Šķipsna sāls, pipari

Tomātu un sinepju mērcei:

* 150 g skābā krējuma

* 50 g tomātu mērces

* 1 tējkarote sinepju

* Sāls, pipari pēc garšas

* 1 ēdamk. sakapātu diļļu

Pagatavošana: malto gaļu sajauc ar sāli, pipariem un veido kotletes, cepeškrāsnī cep no abām pusēm, līdz gatavas (15–20 minūtes). Sīpolus sagriež plānās šķēlēs, liek cepties uz pannas, pievieno medu un balzametiķi, cep 8–10 minūtes. Tomātus, marinēto gurķi, sieru sagriež šķēlēs. Bļodā sajauc visas mērces sastāvdaļas. Burgermaizes nedaudz uzkarsē cepeškrāsnī no abām pusēm. Gatavo burgeri – liek salātlapu, kotleti, sieru, dārzeņus, pāri lej mērci un karamelizētos sīpolus.

Veģetārais burgers

Sastāvdaļas (4 personām):

* 4 burgeru maizītes

* 130 g fetas siers

* 2 tomāti

* 1 sarkans sīpols

* 2 saujas svaiga bazilika

Kotletei

* 120 ml cūku pupu mīkstuma

* 120 ml kuskusa

* 1 ola

* 1 ķiploks daiva

* Eļļa vai sviests cepšanai

Pagatavošana: cūku pupas izņem no pākstīm un vāra 20–25 minūtes. Kad pupas mīkstas, tās nedaudz atdzesē un attīra no apvalciņiem. Izvāra ūdeni un aplej kuskusu, lai tas uzbriest. Cūku pupu mīkstumu samaļ kopā ar olu un ķiploku. Masai lēnām pievieno uzbriedināto kuskusu, līdz tā kļūst tik bieza, ka var veidot kotletes. Ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus. Kotletes apcep uz pannas taukvielās vai uz sakarsēta grila restēm bez taukvielām. Tomātus sagriež šķēlītēs, sīpolus – ripiņās. Gatavo burgeru: apziež maizītes ar sieru un vidū kārto pārējās sastāvdaļas.

Ieteikums!

Lai pagatavotu veģetārā burgera kotleti, var izmēģināt dažādus dārzeņus. Cūku pupu mīkstumu vietā var pievienot tvaicētus brokoļus, dažādu krāsu ziedkāpostus vai grilētu papriku. Jāatceras vien, ka tie jāsamaļ biezenī.

Zināms, kad darbību varētu sākt Nacionālais kiberdrošības centrs

Nacionālā kiberdrošības centrs savu darbību varētu sākt šī gada otrajā ceturksnī, informē Aizsardzības ministrija.

Centra darbību noteiks Nacionālās kiberdrošības likums, kura projekts pašlaik vēl ir saskaņošanā. Līdz ar to, no 1.janvāra Nacionālais kib...

Starp klišejām un seklām balādēm. Dažas dziesmas, kurām ir cerības 'Supernovā'
Gada sākums vienmēr liek uzdot pašus svarīgākos jautājumus. Vai šis gads būs labāks par iepriekšējo? Vai Jāņi šoreiz iekrīt darbadienās? Un, pats galvenais, – kurš šogad brauks uz "Eirovīziju"? Pirms dažām dienām publiskoti 15 "Supernovas" pusfinā...
Izsisti logi un atstādināts gubernators: Brazīlijas prezidents sola protestētājus sodīt
Pēc vairāku stundu ilgām sadursmēm Brazīlijas policijai izdevies atgūt kontroli pār valsts institūcijām, kuru telpās svētdien bija ielauzušies tūkstošiem eksprezidenta Žaira Bolsonaru atbalstīji. Savukārt prezidents Luišs Inasiu Lula solījis demonstran...


Komentāri