lv
33ooWPrkL3zqGIAjYWANzHXWrt9et0A4NXKkEMx9
97918

LNVM notiks lektorijs "Satversmes "oriģināls": nozīme, meklējumi, atradumi"

LNVM notiks lektorijs "Satversmes "oriģināls": nozīme, meklējumi, atradumi"
Rīga, 9.nov., LETA. Latvijas Nacionālā vēstures muzejā (LNVM) šodien plkst.17.30 notiks lektorijs "Satversmes "oriģināls": nozīme, meklējumi, atradumi", aģentūru LETA informēja muzejā.

Rīga, 9.nov., LETA. Latvijas Nacionālā vēstures muzejā (LNVM) šodien plkst.17.30 notiks lektorijs "Satversmes "oriģināls": nozīme, meklējumi, atradumi", aģentūru LETA informēja muzejā.

LNVM akcentē, ka kopš 2021.gada vairākkārt publiski apspriests jautājums par Satversmes pirmtekstu, tā oriģināla esamību vai neesamību un nozīmi.

Par šo jautājumu vairākkārt izteikušies juristi, saglabāto dokumentāro mantojumu detalizēti pētījuši Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) speciālisti un drīzumā klajā nāks šim jautājumam veltīta vēsturnieka Jāņa Šiliņa publikācija žurnālā "Latvijas Arhīvi".

Lai kopsavilktu patlaban zināmo, LNVM izstādes "Satversme 100+" laikā notiks lektorijs, kurā piedalīsies jurists, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors un Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš un divi vēsturnieki - LNA vadošais pētnieks Šiliņš un LNVM direktora vietnieks zinātniskajā darbā Toms Ķikuts.

Lektori aicināti skaidrot, ko un kāpēc uzskata par Satversmes sākotnējo variantu, kā notiek likumu publicēšana un stāšanās spēkā, tāpat viņi aicināti iepazīstināt ar avotu kopumu, kas par Satversmes tapšanu saglabājies līdz mūsdienām. Jautājuma juridisko pusi izklāstīs jurists Kusiņš, savukārt Satversmes izstrādes laika dokumentāro mantojumu un tā tālākos iespējamos ceļus priekšā stādīs vēsturnieks Šiliņš.

Pasākums notiks klātienē LNVM Brīvības bulvārī 32, Rīgā. Tāpat tam varēs sekot līdzi arī tiešraidē muzeja sociālā medija "Facebook" lapā.

Ukraiņiem elektroapgādi visgrūtāk nodrošināt divās valsts lielākajās pilsētās
Ukrainā vislielākās problēmas ar elektroapgādi ir Kijivā, Kijivas un Harkivas apgabalos, valdības sēdē pavēstīja premjerministrs Deniss Šmihaļs.
'Negribēju radīt sensāciju.' Jānis Joņevs par deviņdesmito romantiku, slepkavībām un dzīves mistiku
Lai arī kādam varētu šķist, ka Jānis Joņevs joprojām atrodas sava pirmā romāna "Jelgava 94" popularitātes ēnā, pats rakstnieks mierīgi dzīvo un raksta tālāk. Stāstu krājums "Tīģeris" pagājušogad saņēma Latvijas literatūras gada balvu, bet šogad ceļu pi...
'Delfi' palīdz Rīgas 34. vidusskolai atgūt 2. pasaules kara laikā zudušo skolas karogu
Nedaudz netīrs audums, ar zeltītiem diegiem izšūts uzraksts "Darbs ir latvju krietnais tikums". Karoga vienā pusē ir Rīgas pilsētas ģerbonis, bet otrā – Rīgas Ausekļa pamatskolas ēka, kurā šobrīd atrodas Rīgas 34. vidusskola. Šādas fotogrāfijas ar Ause...


Komentāri