lv
9n2cF7h0BT1XX6BNykBcs05M1Fbbou4cxlZZ1LOj
965693

Margrēte II atsakās būt par Andersena balvas patronesi, jo žūriju vada krieviete

Margrēte II atsakās būt par Andersena balvas patronesi, jo žūriju vada krieviete

Dānijas karaliene Margrēte II atteikusies turpmāk būt par Starptautiskās Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (IBBY) Hansa Kristiana Andersena balvas patronesi, šādi reaģējot uz to, ka balvas žūrijas prezidenta amatā, neraugoties uz daudzu dalīborganizāciju protestiem, joprojām ir Krievijas pārstāve.

IBBY Dānijas padome paziņoja, ka Margrēte II atteikusies no balvas patroneses goda.

Karaļnama tīmekļa vietnē balva arī svītrota no karalienes ārvalstu patronāžu saraksta.

Septembrī, kad Krievijas pilna mēroga karš pret Ukrainu bija turpinājies jau pusgadu, IBBY kongresā Malaizijā balvas žūrijas prezidenta amatā tika ievēlēta Krievijas ilustratore un mākslas profesore Anastasija Arhipova.

Viņas ievēlēšana organizācijā izraisījusi šķelšanos.

Valstu vidū, kas mēģināja panākt, ka Arhipova no amata aiziet, ir Ukraina, Moldova, Beļģija, Baltijas valstis un Ziemeļvalstis.

Atbildot uz kritiku, organizācijas valde skaidroja, ka tās locekļi nepārstāv valdības, bet tikai paši sevi - kā māksliniekus, rakstniekus un izdevējus.

Savukārt dalīborganizācijas, kas nevēlas Arhipovas atrašanos žūrijas prezidenta amatā, atgādina, ka viņa ir ne tikai ilustratore, bet arī atrodas Maskavas Mākslinieku apvienības valdē un ka šī organizācija aktīvi nodarbojas ar kara propagandu.

Nesen noslēdzies šīs organizācijas konkurss, kurā Krievijas mākslinieki varēja iesniegt plakātus, video un sociālo mediju mēmes izmantošanai kara un mobilizācijas popularizēšanas kampaņā.

Iesniegtajiem darbiem cita starpā jāpopularizē "krievu vēsturisko zemju atkalapvienošana".

Bahmutā esot dzirdams apšaudes troksnis no abām frontes līnijas pusēm

Ukrainas Doneckas apgabala pilsētā Bahmutā piektdien dzirdama artilērijas apšaude no abām frontes līnijas pusēm, ziņo aģentūras AFP žurnālisti. Krievijas karaspēks apšaudījis arī citas Ukrainas pilsētas.

Apšaudes troksnis Bahmutā bijis dzirdams pēc plks...

Fantastika! Predators vārtsargs Saross atvaira 64 metienus (+VIDEO)

Jaunu Našvilas "Predators" kluba rekordu atvairītajos metienos ceturtdien sasniedza somu vārtsargs Jūse Saross, tiekot galā ar 64 pretinieku raidījumiem un palīdzot savai komandai viesos pieveikt Karolīnas "Hurricanes" komandu.

Saross tika galā ar 64 no...

Ašeradens lēmumu par Jaunzemi pieņems pēc nedēļas
Lēmums par no amata atstādināto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi tiks pieņemts piektdien, 13.janvārī, sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).


Komentāri