lv
rceJKAeSjrk3k7U0SUu1UDth7BTuEYQeKVrJFRS3
936282

ASV: jebkāda pārmaiņa Jeruzalemes svētvietu statusā ir nepieņemama

ASV: jebkāda pārmaiņa Jeruzalemes svētvietu statusā ir nepieņemama

Jebkāda pārmaiņa Jeruzalemes svētvietu statusā ir nepieņemama, otrdien paziņoja Baltais nams, reaģējot uz Izraēlas nacionālās drošības ministra Itamara Bengvira vizīti Tempļa kalnā.

"ASV stingri atbalsta (..) status quo saglabāšanu attiecībā uz svētvietām Jeruzalemē," sacīja Baltā nama preses sekretāre Karīna Žanpjēra. "Jebkāda vienpusēja rīcība, ka apdraud šo status quo, ir nepieņemama".

Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss sacīja, ka ASV ir "dziļi nobažījušās", un brīdināja, ka šī Bengvira vizīte, kas ir nosodīta Tuvajos Austrumos un citur, "var potenciāli saasināt saspīlējumu un izprovocēt vardarbību".

Jau ziņots, ka galēji labējais politiķis Bengvirs otrdien Jeruzalemē apmeklēja Tempļa kalnu, kur atrodas Aksas mošeja. Palestīniešu amatpersonas to uzskata par provokāciju un brīdināja, ka šī vizīte var izprovocēt vardarbību.

Tempļa kalns, kur atrodas Klints kupola mošeja un Aksas mošeja, ir trešā svētākā vieta islāmticībā, kuru musulmaņu svētā mēneša ramadāna laikā ierodas daudz ticīgo. Vienlaikus tā ir arī ebreju svētvieta, jo tur atradušies divi ebreju tempļi.

Izraēlas amatpersona skaidroja, ka Bengvira 15 minūšu ilgā vizīte notikusi saskaņā ar sen spēkā esošo vienošanos, kas ļauj ebrejiem un citiem nemusulmaņiem apmeklēt svētvietu, bet liedz tajā lūgties. Vizīte pagāja bez incidentiem, sacīja amatpersona.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu jaunā valdība ir labējākā Izraēlas vēsturē. Netanjahu sabiedroto vidū ir Reliģisko cionistu partija un Bengvira pārstāvētā partija "Ebreju vara". Jaunās valdības sastāvs raisījis palestīniešos bažas par viņu sen loloto Palestīnas valsts ideju.

ASV Pārstāvju palātai neizdodas ievēlēt spīkeru pirmajās trīs kārtās

ASV Pārstāvju palātai otrdien pirmo reizi 100 gadu laikā neizdevās ievēlēt spīkeru vēlēšanu pirmajā kārtā. Tas neizdevās arī otrajā un trešajā kārtā.

Kongresa apakšnama republikāņu līderis Kevins Makartijs nespēja iegūt vienkāršu balsu vairākumu - 218 ...

Latvijas junioru hokeja izlase lūko nodrošināt vietu elites divīzijā

Latvijas U-20 vīriešu hokeja izlase šodien Kanādā otrajā mačā par palikšanu pasaules junioru čempionāta augstākajā divīzijā tiksies ar vienaudžiem no Austrijas, uzvaras gadījumā nosargājot vietu elitē.

Mačs sāksies plkst.17 pēc Latvijas laika, tiešraidē...

NYT: Ukraina Krievijas dronu notriekšanai izmanto ievērojami dārgākas raķetes

Lai efektīvi vērstos pret Krievijas bezpilota lidaparātiem, Ukrainas armija izmanto raķetes, kas ir ievērojami dārgākas par šiem droniem, ziņo ASV laikraksts "The New York Times" (NYT).

NYT rakstā teikts, ka Ukrainas bruņotie spēki iepriekš izmantoja ze...



Komentāri