lv
rZeXc0SVmqj7UqChbOWhWltzp7X5eLilj4scKSNF
93063

Kampaņā aicina ziņot par zāļu blakusparādībām

Kampaņā aicina ziņot par zāļu blakusparādībām

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) piedalās septītajā ikgadējā starptautiskajā sociālo mediju kampaņā "Zāļu drošības nedēļa" (#MedSafetyWeek), kuras mērķis ir aicināt ziņot par zāļu blakusparādībām.

ZVA uzsver, ka ziņojumi par blakusparādībām ir svarīgs zāļu lietošanas drošuma uzraudzības instruments, kura mērķis ir identificēt, novērtēt un novērst vai mazināt zāļu blakusparādības.

Ziņošana par blakusparādībām iedzīvotājiem ir brīvprātīga. Ziņojumu ZVA var iesniegt veselības aprūpes speciālists, zāļu lietotājs vai viņa radinieks vai aprūpētājs. Ziņojumi par blakusparādībām atspoguļo ziņotāja novērojumus, bet tas vēl nenozīmē, ka tiek apstiprināta iespējamā saikne starp lietotajām zālēm un novērotajiem veselības traucējumiem.

Tā kā blakusparādību ziņošanas sistēmas mērķis ir noteikt signālus, proti, pazīmes, kas var liecināt par iespējamām jaunām zāļu blakusparādībām, īpaši svarīgi ir ziņot par veselības traucējumiem, kas ir būtiski vai nav minēti zāļu lietošanas instrukcijā. Ne vienmēr ir nepieciešams ziņot par mazāk būtiskām, zināmām blakusparādībām, kas norādītas lietošanas instrukcijā, īpaši, ja zināms, ka tās ir bieži vai ļoti bieži sastopamas.

ZVA aicina iedzīvotājus vispirms vērsties pie sava ārsta, ja rodas bažas par veselības traucējumiem, kas varētu būt zāļu blakusparādības. Ārsta pienākums ir ziņot ZVA par šādiem gadījumiem, ja tos var iespējami saistīt ar zāļu lietošanu. Ziņojumu iespējams iesniegt elektroniski ZVA tīmekļvietnes sadaļā "Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm un biovigilanci".

Starptautiskajā kampaņā "#MedSafetyWeek" piedalās Eiropas farmācijas jomu uzraugošās iestādes, tādas kā ZVA Latvijā, un to sadarbības organizācijas no 82 valstīm. Kampaņu pasaules mērogā organizē Pasaules Veselības organizācijas (PVO) starptautiskās zāļu monitoringa programmas centrs - Upsalas Monitoringa centrs.

Kampaņa norisinās līdz 13.novembrim.

Izmaksās 5000 eiro kompensāciju par komplikācijām pēc Covid-19 vakcīnas

Valdība šodien lēma piešķirt līdzekļus 5000 eiro apmērā kompensāciju izmaksāšanai par gadījumu, kad ar vakcināciju pret Covid-19 pacientam nodarīts kaitējums veselībai.

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) 12.oktobrī pieņēma lēmumu piešķirt kompensāciju 5000 eiro...

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā noslēdzas tiesas debates
Rīgas apgabaltiesā otrdien noslēdzās tiesas debates tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā, kura tiek izskatīta apelācijas kārtībā.
Piešķir stipendijas Līvānu novada jauniešu studijām augstskolās
Līvānu novada domē lemts par stipendijas piešķiršanu nodibinājuma "Viduslatgales pārnovadu fonds" stipendiju programmā Līvānu novada jauniešu studijām augstskolās. Stipendijas nolemts piešķirt 35 studentiem par kopējo summu 49 300 eiro, liecina informā...


Komentāri