lv
TXSfa7a7OKSg1dlC93r4gUSauVsEW1lici5i3wuQ
924735

Ar pensiju vien būs par maz... Trešdaļa iedzīvotāju virs 50 turpināšot strādāt

Ar pensiju vien būs par maz... Trešdaļa iedzīvotāju virs 50 turpināšot strādāt

Vairāk nekā trešdaļa jeb 35% no respondentiem virs 50 gadu vecuma, sasniedzot pensijas vecumu, plāno turpināt darba gaitas, lai spētu nodrošināt labklājīgas vecumdienas, liecina "Luminor Bank" veiktā aptauja.

Īpaši aktīvi vēlas strādāt iedzīvotāji vecuma grupā no 50 līdz 59 gadu vecumam, kur šādu atbildi snieguši 42% aptaujāto, taču, palielinoties vecumam, strādāt gribētāju skaits pamazām sarūk.

Nedaudz biežāk darba gaitas plāno turpināt vīrieši (38%) nekā sievietes (33%).

Latvijā vecuma pensija veido tikai nedaudz vairāk par pusi no pirmspensijas ieņēmumiem, kas ir būtisks ienākumu kritums, tādēļ iedzīvotāju vēlme turpināt darba gaitas arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas ir saprotama, skaidro "Luminor Bank" pensiju daļas vadītājs Atis Krūmiņš.

Salīdzinoši maza aptaujāto daļa jeb 12% nožēlo, ka ekonomiski aktīvajā vecumā nav pietiekami uzkrājuši, lai pensijas vecumu varētu sagaidīt bezrūpīgāk un nestrādājot.

Aptuveni katrs desmitais aptaujātais paļaujas uz aktīvo darba gaitu laikā veiktajiem uzkrājumiem, lai aizvadītu labklājīgas vecumdienas. Vispārliecinātākie par to ir Pierīgas iedzīvotāji un aptaujātie virs 60 gadu vecuma. Savukārt 5% aptaujāto cer, ka vecumdienās par viņiem parūpēsies bērni vai mazbērni.

Daļa aptaujāto jeb 6% uzskata, ka vēl ir pietiekami ilgs laiks, lai līdz pensijai izveidotu uzkrājumus, taču "Luminor Bank" pieredze liecina, ka, sākot veikt uzkrājumus tikai no 50 gadu vecuma vai vēl vēlāk, ievērojamus uzkrājumus vecumdienām vairs neizdodas sakrāt, jo lielākie ienākumi iedzīvotājiem parasti ir no 30 līdz 50 gadu vecumam.

"Luminor Bank" aptauja veikta 2022.gada decembrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvia", aptaujājot 448 respondentus vecumā no 50 līdz 74 gadiem.

Teterevu fonds labdarības virtuvēm palīdzēs segt energoresursu rēķinus

Saistībā ar straujo energoresursu cenu kāpumu labdarības virtuves šogad no janvāra līdz maijam var gūt Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu pilnai vai daļējai energoresursu rēķinu apmaksai.

Šādu atbalstu var saņemt, piesakoties Borisa un Ināras Tete...

Krievijas uzbrukumu periods pie Bahmutas ir beidzies, secina britu izlūdienests

Saskaņā ar Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas militārā izlūkdienesta ziņām Krievijas karaspēka intensīvāko uzbrukumu periods pie Bahmutas ir beidzies un turpmāki Krievijas panākumi šajā virzienā tuvākā nākotnē ir mazticami.

Lielbritānijas Aizsardz...

Telpu neatbilstības dēļ slēgs Alūksnes PII Cālis

Telpu neatbilstības dēļ slēgs Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādi "Cālis", informē pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Alūksnes novada dome pagājušā gada 29.decembrī pieņēma lēmumu par Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes...



Komentāri