lv
7FL97SkeARXvPmmbQfL4Lu79447cLxSTSQdkOpu0
920915

Inflācijai Turcijā decembrī kritums otro mēnesi pēc kārtas

Inflācijai Turcijā decembrī kritums otro mēnesi pēc kārtas

Gada inflācija Turcijā decembrī samazinājusies līdz 64,27% salīdzinājumā ar 84,39% novembrī, tādējādi kritums reģistrēts otro mēnesi pēc kārtas, otrdien paziņoja valsts statistikas birojs.

Neatkarīgie eksperti gan uzskata, ka inflācija Turcijā ir krietni augstāka un decembrī veidoja 135,55%.

Inflācijas kritums decembrī galvenokārt skaidrojams ar augsto salīdzinājuma bāzi 2021.gada decembrī.

Visstraujāk decembrī gada griezumā pieaugušas mājokļu uzturēšanas izmaksas - par gandrīz 80%, kā arī pārtikas produktu un bezalkoholisko dzērienu cenas - par 78%.

Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi patēriņa cenas Turcijā decembrī pieaugušas par 1,2%, kas seko 2,9% kāpumam novembrī.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans augstajā inflācijā vaino ārējos faktors, tai skaitā pārtikas produktu un enerģijas cenu pieaugumu pasaulē, ko izraisījis Krievijas iebrukums Ukrainā.

Kā ziņots, Turcijas centrālā banka novembra izskaņā ceturto mēnesi pēc kārtas samazināja bāzes procentu likmi, lai gan liras vērtība strauji sarūk un gada inflācija valstī saglabājas ļoti augstā līmenī.

Centrālā banka bāzes procentu samazināja no 10,5% līdz 9%.

Kopš 2021.gada septembra bāzes procentu likme Turcijā samazināta kopumā par desmit procentpunktiem.

Jauna ekonomikas krīze Turcijā sākās pirms gada, kad Erdogans sāka neparastu ekonomikas eksperimentu, cenšoties pazemināt hroniski augsto inflāciju, samazinot procentu likmes.

Turpmāk informāciju par epidemioloģisko situāciju SPKC apkopos reizi nedēļā

Mainoties Covid-19 testēšanas algoritmam, turpmāk informāciju par epidemioloģisko situāciju Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apkopos reizi nedēļā, liecina iestādes paziņojums.

Informācija par to būs iekļauta pārskatā par epidemioloģisko si...

"Latvijas zaļais punkts" mainīs tiesisko komercdarbības formu

"Latvijas zaļais punkts" ar mērķi efektivizēt iekšējos organizatoriskos procesus un pārvaldības struktūru mainīs savu komercdarbības tiesisko formu no akciju sabiedrības (AS) uz sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA), aģentūru LETA informēja uzņēmumā...

SEPLP: LTV un LR šogad var būtiski samazināties oriģinālā satura apjoms

Nesaņemot papildu finansējumu, Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio šogad var būtiski samazināties oriģinālā satura apjoms un kapitālieguldījumi, komentējot 2023.gadam apstiprinātos sabiedriskā pasūtījuma plānus, aģentūrai LETA norādīja Sabiedrisko e...



Komentāri