lv
F6oTiQbv5PKPARLmngmflpmBUB1hoU6lmSDtJvHU
918978

Ādas unikālie raksti – dzimumzīmes

Ādas unikālie raksti – dzimumzīmes

Dzimumzīmes ir ļoti izplatītas, īpaši cilvēkiem ar gaišu ādu. Dzimumzīmes ir iedzimti, nepareizi attīstīti ādas audi vai asinsvadi. Ir novērota sakritība, ka līdzīgs skaits dzimumzīmju var būt vienas ģimenes, dažādu paaudžu pārstāvjiem, tomēr nav viennozīmīga viedokļa par mantotām dzimumzīmēm.

Pieaugušam cilvēkam ir 10 – 40 dzimumzīmes, un katram cilvēkam ir vismaz viena dzimumzīme. Kaut arī zinātnieki ir maz pētījuši dzimumzīmju rašanās ģenētisko ietekmi, tomēr mūsdienās arvien vairāk ārsti atgādina pievērst uzmanību savām dzimumzīmēm, īpaši tādām, kuras pamanāmi pārveidojas, jaunām, neparastām dzimumzīmēm, kas vairāk līdzinās ādas veidojumiem.

1. Lielākā daļa dzimumzīmju ir labdabīgas. Par parastām dzimumzīmēm nav jāraizējas, jo tās ir ļoti vienkārši ādas plankumiņi. Savukārt, lai atpazītu bīstamas dzimumzīmes, atliek iepazīties ar nākamo punktu.

2. Dažas pazīmes, kas palīdz atpazīt ļaundabīgu ādas veidojumu:

- asimetriska forma

- nelīdzenas vai nevienmērīgas maliņas

- krāsas izmaiņas (labdabīgas dzimumzīmes visbiežāk ir brūnas un tās nemaina krāsu)

- diametrs ir lielāks nekā dzēšgumija zīmuļa galā

- ātri attīstās

Jebkura dzimumzīme, kurai piemīt viena vai vairākas no šīm īpašībām, var būt bīstama, un tāpēc ir nepieciešama ārsta konsultācija.

3. Dzimumzīmes rodas visu mūžu, daži cilvēki piedzimst jau ar dzimumzīmēm. Lielāko daļu dzimumzīmes iegūst bērnībā un jaunībā. Dzimumzīmes, kas bijušas cilvēkam uz ādas jau piedzimstot vai arī tās, kas radušās pēc 30 gadu vecuma, ir potenciāli bīstamākas.

4. Laika gaitā dzimumzīmes mainās lēni. Pakāpeniskas, ne pārāk uzkrītošas izmaiņas ir raksturīgas dzimumzīmēm. Dažas palielinās, citas samazinās vai pat pazūd pavisam. Nereti no dzimumzīmēm aug matiņi.

5. Agrīnā stadijā atklāts ādas vēzis veiksmīgi pakļaujas ārstēšanai un to ir iespējams izārstēt pavisam.

6. Dzimumzīmju noņemšana nav obligāta. Taču, ja ārsti tajās saskata potenciālu onkoloģijas risku, tad labāk no tām ir atbrīvoties. Tāpat, iesaka atbrīvoties no dzimumzīmēm, ja tās pakļautas traumu riskam, piemēram, atrodas vīrietim uz sejas un to var traumēt skujoties, vai arī atrodas jostasvietā. Citos gadījumos, dzimumzīmju noņemšanai ir estētiski iemesli.

Taču, ja vieni vēlas no dzimumzīmēm atbrīvoties, tad ir laiki, kad tās ir tikušas pakļautas modes untumiem. 18.gs. gan vīrieši, gan sievietes greznoja seju ar samta aplīšiem, kas atdarināja dzimumzīmes. Tas bija gan kā aksesuārs, gan to izmantoja praktisku iemeslu dēļ – lai aizklātu baku rētas. Savukārt, ne tik senā pagātnē – 2012.gadā “Chanel” modes skatē, modelēm uz sejas tika uzlīmēta neliela melna samta uzlīmīte “Chanel” raksturīgajā C burta formā.

Savukārt, Merilinas Monro dzimumzīme, kas atradās kreisā vaiga lejasdaļā, ir bijusi tik pieprasīts skaistuma elements, ka laikam ejot tā ir tikusi gan uzzīmēta, uzlīmēta, ietetovēta vai pat caurdurta ar sejas pīrsingu. Arī slavenā dziedātāja Madonna karjeras sākumā kopēja gan mākslinieces dzimumzīmi un frizūru. Iespējams mazāk zināms ir fakts, ka 1959.gadā šī īpašā dzimumzīme pazuda no Merilinas Monro sejas un pēc laika parādījās viņai uz zoda.

Kā jau ar daudzām lietām un parādībām, arī dzimumzīmes, vienam var traucēt, citam kāroties tādu iegūt. Tomēr svarīgākais, rūpējoties par savu veselību, pārzināt savas dzimumzīmes.

Ukrainas policija atradusi spīdzināšanas nometnes atbrīvotajā Harkivas apgabalā

Ukrainas policija pirmdien paziņoja, ka kopš Harkivas apgabala atbrīvošanas no Krievijas okupācijas ir atradusi šajā apgabalā 25 spīdzināšanas nometnes.

Krievijas karaspēks šajās nometnēs turēja necilvēcīgos apstākļos un spīdzināja civiliedzīvotājus, pi...

Maijas Silovas stila ieteikumi - nebaidīties mirdzēt! (+FOTO)

Sociālajā vietnē Facebook modes eksperte Maija Silova, tērpusies greznā kleitā ar zvaigžņu printu, saviem sekotājiem iesaka - nebaidies mirdzēt spoži kā zvaigzne, iedomājies, ja zvaigznes neatļautos spīdēt, cik drūms būtu naksnīgais debesu jums?

"Kādēļ ...

Vācijas kanclers Šolcs turpinot tiešus kontaktus ar Putinu

Vācijas kanclers Olafs Šolcs turpina periodiski kontaktēties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par karu Ukrainā, raidsabiedrībai "Deutsche Welle" pastāstīja Vācijas valdības pārstāvja vietniece Kristiāne Hofmane.

Viņa sacīja, ka diplomātiskus kon...



Komentāri