lv
N6v3LKzHSoKdMKyVaPu8O6jDCpXScYmUs081ujW0
892092

Vāc parakstus par speciāla nodokļu režīma piemērošanu vērtspapīru darījumos

Vāc parakstus par speciāla nodokļu režīma piemērošanu vērtspapīru darījumos

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par speciāla nodokļu režīma piemērošanu vērtspapīru darījumos.

Kā iniciatīvas autore norādīta Sindija Grīsle. Viņa vēlas palielināt kopējo investīciju apjomu AS "Nasdaq Riga" biržā, lai attīstītu tirgu un uzlabotu sabiedrības labklājības līmeni ilgtermiņā.

Kā norāda Grīsle, Latvija ir pēdējā vietā pēc akciju tirgus kapitalizācijas pret iekšzemes kopproduktu (IKP), atpaliekot arī no pārējām Baltijas valstīm. Latvijā 2019.gada beigās kapitalizācija pieauga līdz 2,7% no IKP. Pēc akciju tirdzniecības apgrozījuma Latvija būtiski atpaliek no kaimiņvalstīm, kuru biržas, neskatoties uz līdzīgo ekonomikas struktūru un izmēru, tomēr ir spējušas panākt augstāku attīstības līmeni.

Grīsle uzskata, ka ir jāpadara efektīvu "Nasdaq Riga" biržas veiktspēju un konkurenci starp pārējām biržām, iesaistot vairāk mazo investoru, lai palielinātu interesi par investīciju procesiem, kā arī ir jāpalielina lielo investoru skaits, kuri ieguldītu ilgtermiņā. Visām darbībām ir jābūt saskaņotām, lai samazinātu vērtspapīru tirgošanas spekulāciju riskus un nodrošinātu stabilu un augošu "Nasdaq Riga" biržu, kā arī lai aizsargātu Latvijas iekšējo tirgu. Palielinot akciju tirgus kapitalizācijas līmeni Latvijā, tiktu nodrošināts lielāka kapitāla plūsma uzņēmumiem, kas savukārt veicinātu kopējā tirgus attīstību un labklājības līmeņa celšanos ilgtermiņā. Godprātīga un samērīga nodokļu piemērošana veicinās sabiedrības interesi par investīciju procesiem, tā praktiski piemērojot progresīvo likmi.

Iniciatīvas autore aicina veikt likumdošanas grozījumus, lai "Nasdaq Riga" atceltu kapitāla nodokļa maksāšanu, ja aktīvu atdeve gada laikā nepārsniedz 10 000 eiro vai vērtspapīri tiek turēti vismaz vienu gadu, kā arī, ja aktīvu atdeve gadā pārsniedz 10 000 eiro un vērtspapīri netiek turēti vismaz vienu gadu, ir jāpielāgo 5% nodoklis "Nasdaq Riga" biržā iegādātiem vērtspapīriem.

Savukārt attiecībā uz citām biržām, kapitāla nodokļa maksāšana būtu atceļama, ja deklarējamā peļņa no vērtspapīru tirgošanas citās biržās gada laikā nepārsniedz 15 000 eiro, vai vērtspapīri tiek turēti vismaz vienu gadu, ir piemērojama 10% kapitāla pieauguma likme, kā arī, ja deklarējamā peļņa no vērtspapīru tirgošanas citās biržās gada laikā pārsniedz 15 000 eiro, tad tiek pielāgota likme 15% apmērā.

"Nasdaq Riga" vērtspapīru īpašais nodokļu režīms nodrošinās straujāk augošu tautsaimniecību. Tas dos ieguvumu uzņēmumiem, kas savukārt palielinās darba vietu skaitu un uzlabos cilvēku vispārējo labklājību. Progresīvās likmes noteikšana investoriem ārzemju tirgos nodrošinās lielāku kapitāla plūsmu valstī, norāda Grīsle.

Dombrava rosina noteikt stingrākus ES pilsoņu uzturēšanās Latvijā nosacījumus
Saeimas deputāts Jānis Dombrava (NA) iesniedzis priekšlikumus par stingrākiem Eiropas Savienības (ES) un viņu pilsoņu uzturēšanās Latvijā nosacījumiem attiecībā uz latviešu valodas zināšanām un iztikas ienākumiem.
Ķekavas novadā deputāts grib ierobežot gadumijas salūtus
Kas dažiem prieks – citiem dusmas un stress. Šogad īpaši asas diskusijas sabiedrībā radījusi raķešu blīkšķināšana vecgada pēdējās dienas garumā un jaungada rītā. Tādēļ Pierīgā sākusies diskusija par ieceri stingrāk ierobežot pirotehnikas lietošanu gadu...
Gads sācies ar traģisku ugunsgrēku
Kaut gan kopumā veco gadu esam aizvadījuši salīdzinoši mierīgi, taču arī šoreiz policijai un glābšanas dienestiem darba nav trūcis – neuzmanīga apiešanās ar pirotehniku, sēšanās pie stūres alkohola reibumā, un diemžēl nav iztikts arī bez smagiem savain...


Komentāri