lv
LTtIpjXThotXqRcXyVDgVHxuIEfo1Xx3q8zXCaex
84571

Paziņos datus par patēriņa cenu izmaiņām oktobrī

Paziņos datus par patēriņa cenu izmaiņām oktobrī
Rīga, 8.nov., LETA. Centrālā statistikas pārvalde šodien informēs par patēriņa cenu izmaiņām oktobrī, aģentūra LETA uzzināja statistikas pārvaldē.

Rīga, 8.nov., LETA. Centrālā statistikas pārvalde šodien informēs par patēriņa cenu izmaiņām oktobrī, aģentūra LETA uzzināja statistikas pārvaldē.

Banku analītiķi iepriekš aģentūrai LETA prognozēja, ka Latvijā gada inflācija šogad oktobrī varētu būt nedaudz mazāka kā mēnesi iepriekš - 21,6-22% apmērā, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

Tostarp "Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare aģentūrai LETA prognozēja, ka 2022.gada oktobrī salīdzinājumā ar septembri patēriņa cenas varētu būt pieaugušas par apmēram 1%, inflācijai gada laikā esot tuvu 22%.

"Mēneša inflāciju, visdrīzāk, veicināja pārtikas cenu kāpums, ko virza otrreizējie efekti no ražošanā izmantotajiem dārgajiem energoresursiem. Oktobrī cenu līmeni uz augšu stūma arī degvielas cenas, kuras, salīdzinot ar septembri, pieauga," sacīja Komare.

Viņa norādīja, ka iepriekšējos trīs mēnešus degvielas cenas samazinājās, taču oktobrī cenu pieaugumu daļēji ietekmēja 5.oktobra OPEC+ lēmums par naftas ieguves apmēru samazināšanu.

Tāpat Komare minēja, ka ar mājokli saistīto pakalpojumu cenas mēneša laikā varētu būt augušas lēnāk, jo no 1.oktobra stājās spēkā valdības atbalsta pasākumi, kas iegrožoja cenu kāpumu. "Dažviet Latvijā turpinājās siltumenerģijas tarifu kāpums, bet ar valsts atbalstu pieaugums bija mazāks, nekā tas būtu bez atbalsta, bet citviet atbalsts cenu varēja pat samazināt," viņa sacīja.

"Swedbank" ekonomiste piebilda, ka tarifu kāpums novērots arī citiem komunālajiem pakalpojumiem, piemēram, no 1.oktobra pieaugusi maksa par SIA "Rīgas ūdens" piedāvātajiem ūdens apgādes un kanalizācijas pakalpojumiem.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka šogad oktobrī salīdzinājumā ar septembri patēriņa cenas varētu būt augušas par apmēram 0,7%, tādējādi šogad oktobrī salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri patēriņa cenas varētu būt palielinājušās par 21,6%.

"Salīdzinājumā ar septembri oktobrī inflācijas pieaugums bija lēnāks, taču tas turpinājās," teica Gašpuitis, uzsverot, ka cenu līmenis turpina celties un pieauguma temps joprojām ir iespaidīgs.

"Ļoti iespējams esam jau sasnieguši vai esam tuvu inflācijas augstākajam punktam. Mēneša laikā cēlās degvielas cenas. Tāpat cenu līmenis varētu būt audzis pārtikai un maksai par mājokli. Arī pakalpojumos būs redzams cenu līmeņa kāpums," teica Gašpuitis.

Jau ziņots, ka patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu Latvijā pieauga par 1,6%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2021.gada septembri - palielinājās par 22,2%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, septembrī pieaudzis par 13,7%.

https://infogram.com/paterina-cenu-izmainas-1g0q3plrqrdnp1g?live

Akciju cenas pasaulē pārsvarā pieaug, ASV dolāra vērtība krītas
Ņujorka, 8.nov., LETA--AFP. Akciju cenas pasaules biržās pirmdien pārsvarā pieauga, bet ASV dolāra vērtība kritās pirms ASV vidustermiņa vēlēšanām.

Ņujorka, 8.nov., LETA--AFP. Akciju cenas pasaules biržās pirmdien pārsvarā pieauga, bet ASV dolā...

Sāks iztiesāt krimināllietu pret vīrieti par mazgadīgās meitas izvarošanu
Rīga, 8.nov., LETA. Rīgas rajona tiesa slēgtā sēdē šodien plkst.14 sāks iztiesāt krimināllietu pret vīrieti par savas mazgadīgās meitas izvarošanu, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Rīga, 8.nov., LETA. Rīgas rajona tiesa slēgtā sēdē šodien plkst.14...

'Mums īsti nav skaidrs, ko pārstāv Pīlēna kungs,' norāda JV pārstāve
Partiju apvienībai "Jaunā vienotība" (JV) īsti nav skaidrs, ko pārstāv "Apvienotā saraksta" (AS) politiķis Uldis Pīlēns, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" pauda JV pārstāve Evika Siliņa.


Komentāri