lv
xzHD7jPlr1ClrwO1aZitubOKDZoPu1Z6kMFztjlg
836411

LLĢĀA un VM diskutēs par steidzami risināmajiem jautājumiem primārajā veselības aprūpē

LLĢĀA un VM diskutēs par steidzami risināmajiem jautājumiem primārajā veselības aprūpē
Rīga, 29.dec., LETA. Šodien Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) tiksies ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni, lai diskutētu par steidzami risināmajiem jautājumiem primārajā veselības aprūpē (PVA), aģentūru LETA informēja LLĢĀA viceprezidents Ainis Dzalbs.

Rīga, 29.dec., LETA. Šodien Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) tiksies ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni, lai diskutētu par steidzami risināmajiem jautājumiem primārajā veselības aprūpē (PVA), aģentūru LETA informēja LLĢĀA viceprezidents Ainis Dzalbs.

Jau ziņots, ka, gatavojoties tikšanās reizei, LLĢĀA ir aktualizējusi un uzskaitījusi prioritāros jautājumus, kam būtu jārod risinājumi, lai nodrošinātu pieejamu un visaptverošu primāro veselības aprūpi nākamajā gadā.

Lai turpmāk realizētu pieejamu uz pacientu orientētu ilgtermiņa veselības aprūpi visā valsts teritorijā, LLĢĀA ieskatā nepieciešams veikt darbības un panākt politisko atbalstu aktivitātēm atbilstoši "Informatīvajam ziņojumam par primārās veselības aprūpes stiprināšanu", kas ietverot būtiskākās PVA vajadzības pakalpojumu nodrošināšanā tuvākajā nākotnē, kā arī panākt finansējumu atbilstoši PVA budžeta pieprasījumam nākamajiem gadiem.

LLĢĀA uzskata, ka nepieciešams rast finansējumu papildu darbinieka saglabāšanai, kas nodrošinātu prakses kapacitāti realizēt profilaktisko darbu- vakcināciju, onkoloģisko slimību skrīninga programmu uzraudzību, hronisko pacientu aprūpes pilnveidi, mazinātu birokrātiskā un administratīvā sloga ietekmi ārstniecības personām, uzlabotu saziņas iespēju ar praksi un radītu praksei iespējas iesaistīties dažādu mērķa programmu realizēšanā.

Papildus nepieciešams rast abpusēji pieņemamu kompromisu par primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas un apmaksas līguma grozījumiem. Ģimenes ārstu asociācijas nav piekritušas nākamā gada grozījumiem līgumos ar Nacionālo veselības dienestu, kur iekļautas izmaiņas, par ko iesaistītās puses diskutējušas iepriekš un vienojušās par citu saturu. Izmaiņas ietver sevī ģimenes ārstiem nepieņemamus nosacījumus darba organizācijā, attālināto konsultāciju nodrošinājumā un citos jautājumos.

LLĢĀA aicina izstrādāt un realizēt atbalsta mehānismu ģimenes ārstu praksēm neatkarīgi no uzņēmējdarbības formas pieaugošo prakses uzturēšanas izmaksu dēļ, kas saistīti ar energoresursu cenu pieaugumu.

Papildus esot nepieciešams nodrošināt atalgojuma pieaugumu 2023.gadā atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajā apmērā PVA nodarbinātajiem, kas būtu būtisks priekšnosacījums PVA komandas saglabāšanā.

LLĢĀA aicina izstrādāt un ieviest ilgtermiņa finansiālu atbalsta sistēmu valsts reģionos nodarbinātajiem ģimenes ārstiem, kas veidotu trīs reizes lielāku atalgojumu valsts attālākajos punktos nodarbinātajiem ar mērķi mazināt sociālo un profesionālo izolāciju, reducēt finansiālos zaudējumus un veicinātu primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju darbību visā valsts teritorijā, tādējādi nodrošinot vienlīdzīgu pakalpojumu pieejamību valsts iedzīvotājiem.

Tāpat LLĢĀA aicina turpināt darbu sakārtojot kompensējamo medikamentu sistēmu, mazinot birokrātiskos šķēršļus medikamentu pieejamībā, īpaši prioritārajās jomās- sirds asinsvadu saslimšanu, vielmaiņas slimību un psihiskās veselības jomās.

Izsolē piedāvā iegādāties maksātnespējīgā piena pārstādes uzņēmuma "Elpa" ražotni
Rīga, 29.dec., LETA. Izsolē piedāvā iegādāties maksātnespējīgā piena pārstādes uzņēmuma SIA "Elpa" ražošanas iekārtas un nekustamos īpašumus, teikts paziņojumos oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Rīga, 29.dec., LETA. Izsolē piedāvā iegād...

Akciju cenas pārsvarā krītas
Ņujorka, 29.dec., LETA--AFP. Akciju cenas ASV un Eiropas biržās trešdien pārsvarā kritās svētku sezonas tirdzniecībā, tirgiem apsverot tālākas akciju cenu samazināšanās iespējamību.

Ņujorka, 29.dec., LETA--AFP. Akciju cenas ASV un Eiropas biržā...

Kustības "Par pašpietiekamu elektroenerģiju Latvijā" informēs par aicinājumu iedzīvotājiem iesaistīties prioritāšu noteikšanā "Latvenergo"
Rīga, 29.dec., LETA. Kustības "Par pašpietiekamu elektroenerģiju Latvijā" iniciatīvas grupa šodien plkst.11 informēs par aicinājumu iedzīvotājiem iesaistīties prioritāšu noteikšanā AS "Latvenergo", aģentūru LETA informēja kustības pārstāvji.

Rī...



Komentāri