lv
fzKswRBjGOvO3qTyaz4H7JaPTOc31vgLiUI9vstU
829364

Ātrā palīdzība vairs nebūs tik ātra?

Ātrā palīdzība vairs nebūs tik ātra?

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā izsludina ārkārtas situāciju.

Lai saglabātu spēju sniegt savlaicīgu neatliekamo medicīnisko palīdzību pacientiem dzīvībai kritiskās situācijās, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) no trešdienas, 28.decembra, pāriet uz darbu ārkārtas situācijas režīmā. Šādu lēmumu pieņēmusi NMPD Ārkārtas vadības grupa, jo, pieaugot sabiedrībā gripas, Covid-19 un citu augšējo elpceļu saslimšanām, turpina pieaugt uz ārkārtas tālruni saņemto zvanu un brigāžu izsaukumu skaits situācijās, kas nav neatliekamas.

Šobrīd ik dienu NMPD ārkārtas tālruņa dispečeri saņem jau vairāk nekā 2000 zvanu, no kuriem 300-400 ir saistīti ar saaukstēšanās situācijām, paaugstinātu temperatūru, iesnām, galvassāpēm un citiem akūtu elpceļu vīrusu saslimšanas simptomiem. Tas rada augstus riskus iedzīvotājiem patiešām kritiskās situācijās nespēt operatīvi izsaukt un saņemt neatliekamo palīdzību.

NMPD direktore Liene Cipule uzsver: "Dienesta pienākums ir darīt visu, lai pacienti, kuru dzīvības ir jāglābj nekavējoši, mediķu palīdzību saņemtu pēc iespējās ātrāk. Šajās situācijās pacientiem nav nevienas citas alternatīvas kā tikai dienesta mediķu brigāde. Tās patiešām ir sekundes, kuru laikā mums jāpieņem zvans, un minūtes, kuru laikā mums jāspēj ierasties, citādi cilvēks ies bojā - smagas traumas, spēcīga asiņošana, bezsamaņa, elpošanas apstāšanās, infarkts un citas dzīvību apdraudošas situācijas. Šādi izsaukumi ir mūsu prioritāte, jo pacientam nav iespēju sev palīdzēt, viņš nevar doties uz aptieku pēc zālēm, pie dežūrārsta vai uz tuvāko traumpunktu. Mums jādara viss iespējamais, lai līdz ar ziemas vīrusu saslimstības pieaugumu mēs atslogotu gan ārkārtas tālruni no tam neatbilstošiem zvaniem, gan koncentrētu brigādes uz kritiskiem izsaukumiem. Un šajā mums būs ļoti nepieciešama arī iedzīvotāju izpratne par ārkārtas dienesta misiju".

Ārkārtas režīma noteikšana dienestā paredz to, ka ārkārtas tālruņa dispečeri, saņemot zvanus uz zemākas prioritātes situācijām, aicinās iedzīvotājus sazināties ar sava ģimenes ārsta praksi, pašiem vērsties pēc palīdzības tuvākajā ārstniecības iestādē vai informēs par brigādes gaidīšanas laiku līdz pat 4 stundām, prioritāri brigādes nosūtot uz dzīvību glābjošiem izsaukumiem.

Lai pacienti un cietušie saņemtu savlaicīgu palīdzību dzīvībai kritiskās situācijās, NMPD atkārtoti aicina iedzīvotājus nenoslogot ārkārtas tālruņa līniju saaukstēšanās un paaugstinātas temperatūras gadījumos, bet primāri sazināties ar sava ģimenes ārstu (https://www.nmpd.gov.lv/lv/jaunums/aicina-nenoslogot-arkartas-talruna-liniju).

'Jaungada suvenīrs': diktators Putins NVS līderus apdāvina ar gredzeniem
Maskava, 28.dec., LETA--MEDUZA. Krievijas prezidents Vladimirs Putins Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) valstu līderu neformālā samita dalībniekiem uzdāvinājis gredzenus ar NVS simboliku, vēsta laikraksts "Kommersant".
BKUS atsauc informāciju: Covid-19 testēšanas algoritms nemainīsies
28. decembrī Bērnu slimnīca nāca klajā ar paziņojumu, ka no janvāra mainīsies Covid-19 testēšanas kārtība, taču vairākas stundas vēlāk izplatīts ziņojums, ka tomēr līdzšinējā kārtība paliks nemainīga. Proti, bērniem no valsts budžeta tiks apmaksāta tes...
Somijas ostā ieradies sašķidrinātās dabasgāzes termināļa kuģis
Somijas Inko ostā trešdien pietauvojies Somijas nomātais sašķidrinātās dabasgāzes termināļa kuģis "Exemplar". Jau drīzumā kuģī esošā dabasgāze tiks no šķidra pārvērsta gāzveida stāvoklī, un gāze tiks ievadīta Somijas gāzes sadales tīklā.


Komentāri