lv
y4EyUmmGaE8lOgJd9DnTnVJukrN45G8qdJCW0goT
813148

Ijabs: Eiropai vajadzētu atteikties no vienprātības principa

Ijabs: Eiropai vajadzētu atteikties no vienprātības principa

Ungārijas veto Ukrainas atbalsta jautājumā liek domāt, ka Eiropadomē būtu jāatsakās no vienprātības principa, aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP).

Ungārija 6.decembrī uzlika veto Eiropas Savienības (ES) plānam nākamgad nodrošināt Ukrainai palīdzību 18 miljardu eiro apmērā. Ungārija izmantoja savas veto tiesības, lai panāktu, ka ES neaptur miljardiem eiro lielo finansējumu Ungārijai saistībā ar bažām par likuma varas ievērošanu un korupciju.

Ijabs aģentūrai LETA sacīja, ka vienmēr ir aizstāvējis to, ka vajadzētu atteikties no vienprātības principa, jo īpaši ārpolitikas lēmumos, citādi sanāk atgriešanās viduslaiku Polijā, kur atliek vienam aristokrātam piecelties kājās, lai nekāds lēmums Seimā netiktu pieņemts.

"Mēs pie šī jautājuma atgriezīsimies nākamgad, jo tā ir viena no tēmām, kas saistīta ar iecerētajām izmaiņām ES līgumos. Ungārijas gadījumā risinājums ir panākts, un tā vairs nebloķē lēmumu piešķirt 18 miljardus Ukrainai. Ko tas ir prasījis Eiropas Komisijai, mēs varam spekulēt," sacīja politiķis.

Decembrī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņoja, ka Baltkrievija ir gatava atļaut caur savu teritoriju eksportēt Ukrainas graudus, kas pēc tam tiktu sūtīti tālāk caur Lietuvas ostām. Taujāts, vai EP deputāts saskata riskus graudu eksportam caur Krievijas satelītvalsti, Ijabs atbildēja apstiprinoši.

Viņa ieskatā, šāds solis nodrošinātu papildus ienākumus Baltkrievijas autoritārajam līderim Aleksandram Lukašenko. Ijabs arīdzan uzsvēra, ka šis ir viens no jautājumiem, kurā gan Gutērrešam, gan Eiropas institūcijām ir jāieklausās tajā, ko saka ukraiņi.

"Ja ukraiņi, ņemot vērā ekonomisko situāciju un pieprasījumu pēc Ukrainas graudiem citviet pasaulē, saka, ka to ir vērts darīt un pieļaut limitētu, stingri kontrolētu graudu tranzītu caur Baltkrieviju, tad mums viņiem ir jāklausa. Ja ukraiņi domā, ka tas nav īstais ceļš, mums nevajadzētu iet pret ukraiņu izvēlēm," sacīja eiroparlamentārietis.

Kā ziņots, 24.februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Rietumvalstis Krievijai par šādu rīcību noteikušas plašas sankcijas.

Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājas amatā atkārtoti iecelta Šteinbuka

Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētājas amatā atkārtoti uz nākamo trīs gadu pilnvaru termiņu iecelta Inna Šteinbuka, mikroblogošanas vietnē "Twitter" informē padome.

Šteinbuka atkārtoti ievēlēta par FDP priekšsēdētāju padomes sēdē 2022.gada 2...

Uz RAKUS vadītāja amatu pieteikušies 25 pretendenti

Uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes priekšsēdētāja amatu ir pieteikušies 25 pretendenti, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" atklāj slimnīcas līdzšinējais vadītājs Imants Paeglītis, kurš pats nolēmis neturpināt darbu š...

Pērn par 7,04% pieauga izdevumi pensijām un valsts sociālajiem pabalstiem

Pērn, salīdzinot ar 2020.gadu, par 7,04% pieauga izdevumi pensijām un valsts sociālajiem pabalstiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) "Latvijas statistikas gadagrāmatā 2022" pieejamie dati.

2021.gadā pensijām un valsts sociālajiem pabalstie...



Komentāri