lv
Na1WGzVSxwSWuLktEK3j4zPB5Csz7mRPpWK9NzE4
798413

2.pensiju līmeņa uzkrājumi sarūk. Ko darīs valdība?

2.pensiju līmeņa uzkrājumi sarūk. Ko darīs valdība?

Inflācija un ģeopolitiskā krīze “apēd” pensijas naudu.

Pēdēja Saeimas plenārsēdē pirms garām parlamenta brīvdienām frakcijas ZZS deputāti iesniedza steidzīgos jautājumus valdībai par ļoti satraucošo tendenci – par 2.pensiju līmeņa fondu strauju lejupslīdi. Tas nozīme, ka topošie pensionāri saņems mazāku pensiju, salīdzinot ar tiem senioriem, kuri paspēja pensionēties pirms šīs krīzes.

“Godātie kolēģi, nav noslēpums tas, ka 2. pensiju līmeņa fondi jau ilgāku laiku piedzīvo lejupslīdi, un tam nepieciešama ir arī politiskā uzmanība. Šobrīd mēs neredzam šī jautājuma iekļaušanu valdības deklarācijā, mēs liekam lielas cerības uz rīcības plānu, bet šī jautājuma uzdošana arī, es domāju, ikvienam no Saeimā esošajiem aicinātu aizdomāties par to, ka ir seniori, kuri tūlīt pensionēsies, un, es domāju, galīgi nav viņu vaina par to, ka viņu uzkrātā otrā līmeņa šī te nauda ir tik būtiski samazinājusies, un viņu pensijas tas ļoti būtiski ietekmēs.
Tāpēc aicinu pievērst šim uzmanību ne tikai šobrīd, bet arī iepazīstoties ar šīm atbildēm un tālāk jau strādājot pie budžeta likumprojekta nākamajam gadam”, - aicināja ZZS pārstāvis Viktors Valainis.

Atgādināsim, ka Valsts fondēto pensiju shēma, jeb pensiju 2.līmenis tika ieviests 2001.gada 1.jūlijā. Ar šo brīdi daļa no ikviena veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām tiek ieguldīta finanšu tirgū un uzkrāta katra pensiju 2.līmeņa dalībnieka personīgajā kontā. Par pensiju 2.līmeņa dalībnieku var būt ikviens sociāli apdrošinātais.

Piedalīšanās pensiju 2.līmenī ir obligāta tiem, kas dzimuši pēc 1971.gada 1.jūlija. Ar laiku pensiju 2.līmenī tiks iesaistīti visi strādājošie. Savukārt tie, kas dzimuši no 1951.gada 2.jūlija līdz 1971.gada 1.jūlijam ieskaitot, tai varēja un joprojām var pievienoties brīvprātīgi.

Pensiju 2.līmeņa līdzekļus drīkst pārvaldīt ieguldījumu pārvaldes sabiedrības, kuras ir reģistrētas valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju reģistrā.

Tuvākajā diennaktī gaidāmi nokrišņi. Cik auksti būs?

Pirmdienas vakarā un naktī uz otrdienu Latviju no dienvidrietumiem šķērsos sniegputenis, kas pāries lietū, prognozē sinoptiķi.

Ceļi būs slideni. Dienvidaustrumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 13-18 metrus sekundē, nakts gaitā vējš pierims, bet Kurzemes ri...

Atrasti visi lavīnā Austrijas Alpos apraktie desmit cilvēki
Atrasti visi sniega lavīnā Austrijas Alpos svētdien apraktie desmit slēpotāji, no kuriem lielākā daļa nav cietusi, pirmdien paziņojusi policija.
Zāļu cena dažādās aptiekās var atšķirties pat divtik
Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija" saņēma vēstuli no skatītājas, kura sašutusi par aptieku, kura darbojas poliklīnikā un kur viņai nepieciešamās zāles maksājušas 44 eiro, bet turpat blakus esošā tirdzniecības centra aptiekā – uz pusi mazāk. Kā...


Komentāri