lv
uve0ZZUi8qjeUPdjxmNYHM6Sf3FSw2HWxxupNExD
772812

"Priedes AG": 2023.gada pirmajā pusē kokmateriālu cenas samazināsies, otrajā pusē - augs

"Priedes AG": 2023.gada pirmajā pusē kokmateriālu cenas samazināsies, otrajā pusē - augs
Rīga, 24.dec., LETA. 2023.gada pirmajā pusē kokmateriālu cenas samazināsies savukārt gada otrajā pusē cenas varētu augt, aģentūru LETA informē SIA "Priedes AG" valdes priekšsēdētājs Artūrs Giļoks.

Rīga, 24.dec., LETA. 2023.gada pirmajā pusē kokmateriālu cenas samazināsies savukārt gada otrajā pusē cenas varētu augt, aģentūru LETA informē SIA "Priedes AG" valdes priekšsēdētājs Artūrs Giļoks.

Viņš skaidro, ka nākamā gada pirmajā pusē mazināsies būvniecības tempi, kā rezultātā mazināsies pieprasījumu pēc kokmateriāliem un to cenas turpinās kristies. Savukārt, saskaņā ar ekonomistu prognozēm gada otrajā pusē paredzams starpbanku procentu likmju kritums, kas pamazām varētu veicināt celtniecību un kokmateriālu cenu kāpumu.

Vienlaikus Giļoks atzīmē, ka, turpinoties karadarbībai Ukrainā, gada griezumā nav gaidāms enerģētiskās koksnes cenu ievērojams kritums. Pēc straujā cenu pieauguma šī gada vasarā un rudenī, enerģētiskā koksne noteikti īslaicīgi būs lētāka nekā šobrīd, bet arī 2023.gadā, tuvojoties aukstajai sezonai, vasaras otrajā pusē cenas varētu atkal pieaugt.

"Pieredze rāda, ka, jo vairāk kokmateriālu tirgus attīstību bremzē ārēji faktori, jo straujāka pēc tam ir tā izaugsme, proti - iepriekšējā gada rekordaugstās kokmateriālu cenas nebija veselīgas ekonomiskās attīstības sekas, tās bija aizturēta tirgus pieprasījuma un valstu pandēmijas laikā sniegtā atbalsta rezultātā pieaugušās celtniecības attīstības sekas," teic Giļoks norādot, ka saglabāt augstās kokmateriālu cenas ilgtermiņā būtu neiespējami, tāpēc patreizējais kritums ir loģisks turpinājums straujajam cenu pieaugumam.

Vienlaikus viņš atzīmē, ka šobrīd cirsmas un meža īpašumi kļūst nedaudz lētāki, un tiek prognozēts, ka šī tendence saglabāsies vismaz līdz 2024.gada pavasarim.

"Mežu īpašumu piedāvājums, līdzīgi kā iepriekšējās ekonomikas lejupslīdes laikā, pieaugs. Cilvēki tā rīkosies papildu finansiālo vajadzību vadīti. Tāpēc tiem, kuri ir pārdomās par savu meža īpašumu pārdošanu vai izstrādi, gaidot īsto brīdi, varam ieteikt rīkoties tagad," iesaka Giļoks.

"Priedes AG" 2021.gadā strādāja ar 14,799 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 80% vairāk nekā gadu pirms tam, bet uzņēmuma peļņa sasniedza 1,388 miljonus eiro pretstatā zaudējumiem gadu pirms tam, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Priedes AG" reģistrēts 2013.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 14 800 eiro. Uzņēmumā 65% pieder Artūram Giļokam, bet 35% pieder Dinai Lozai.

Ropažu novadā izsludināta pretendentu pieteikšana novada sporta laureāta balvai
Rīga, 24.dec., LETA. Ropažu novadā izsludināta pretendentu pieteikšana novada sporta laureāta balvai, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Rīga, 24.dec., LETA. Ropažu novadā izsludināta pretendentu pieteikšana novada sporta laureāta balva...

Arhibīskaps Vanags Ziemassvētkos novēl laimīgas ilgas redzēt Jēzu

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Rīgas un Latvijas arhibīskaps Jānis Vanags Kristus dzimšanas svētkos novēlējis laimīgas ilgas redzēt Jēzu.

Arhibīskaps šogad Ziemassvētku brīnumu visvairāk sajūtot senā balādē par Skārboro gadatirgu, dziesmā par ...

Drīzumā tiks panākta vienošanās par apšaužu pārtraukšanu Zaporižjas AES tuvumā, pauž Grossi
Krievija un Ukraina virzās uz vienošanos, lai pārtrauktu apšaudes ap Eiropas lielāko atomelektrostaciju. Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras ģenerāldirektors Rafaels Mariano Grossi norāda, ka šī vienošanās jau drīz tiks panākta, informē medijs "...


Komentāri