lv
XLrGRLTnTWvGXoLPGkvuNdibyaI21bDPs4Ghkhxq
733383

Zviedrijas premjers Ziemassvētku uzrunā brīdina par nopietno situāciju valstī

Zviedrijas premjers Ziemassvētku uzrunā brīdina par nopietno situāciju valstī

Jaunais Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons savā pirmajā Ziemassvētku uzrunā brīdinājis tautu, ka valsts nonākusi ļoti nopietnā situācijā, sevišķi izceļot draudus sabiedrības drošībai.

Kristersons, kurš premjerministra amatā stājās oktobra vidū, norādīja, ka Zviedrijas drošību apdraud trīs krīzes: noziedzīgo grupējumu vardarbības pieaugums, Krievijas karš Ukrainā un enerģētikas krīze Eiropā.

Lai gan citur pasaulē Zviedrija nereti tiek uzskatīta par mierīgu valsti, realitātē nevienā citā Eiropas Savienības (ES) valstī nav tik augsts ar ieročiem saistītas vardarbības līmenis kā Zviedrijā.

No 2022.gada sākuma līdz decembra vidum Zviedrijā reģistrēti 378 incidenti, kuros iesaistīti šaujamieroči. Tajos nogalināti 60 cilvēki un 104 ievainoti, norādīja premjerministrs.

Dānijā un Norvēģijā tajā pašā laikā katrā reģistrēti tikai četri šādi nāves gadījumi, bet Somijā - tikai divi.

Zviedrijā par vardarbības upuriem sevišķi bieži kļūst jaunieši. Visbiežāk upuri bijuši kādas noziedzīgas bandas locekļi un gandrīz vienmēr imigranti vai imigrantu pēcteči.

Jauno Zviedrijas valdību veido Kristersona vadītie moderāti, kristīgie demokrāti un liberāļi, paļaujoties uz galēji labējo Zviedrijas Demokrātu parlamentāro atbalstu.

ASV paziņo par zenītraķešu kompleksu Patriot piešķiršanu Ukrainai

ASV trešdien paziņojušas, ka nodos Ukrainai zenītraķešu kompleksu "Patriot", lai palīdzētu Kijivai atvairīt pastāvīgos krievu raķešu uzbrukumus.

"Patriot" piegāde iekļauta 1,85 miljardus lielajā militārās palīdzības paketē, par kuru tika paziņots brīdī,...

Saskaņa komentējusi tiesas spriedumu, kurā attaisnots Ušakovs

Politiskā partija "Saskaņa" trešdien izplatīja paziņojumu, kurā pauž gandarījumu, ka lietā, kas bija ierosināta pret vienu no partijas līderiem Nilu Ušakovu, tiesa ir pasludinājusi attaisnojošu spriedumu.

Partijas birojā pauda, ka apsūdzība bijusi safab...

Zelenskis: ASV palīdzība Ukrainai nav labdarība

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien Vašingtonas vizītes laikā teica uzrunu ASV Kongresam, tieši aicinot uz ilgtermiņa ASV atbalstu Ukrainai un pasakot, ka šī palīdzība ir nevis labdarība, bet "investīcija globālajā drošībā un demokrātijā"...



Komentāri