lv
t8lpIiPACiZZlcsk1nMc5jkm50zRV0o6HuiFrmCW
718022

ASV strauji pieaugot antisemītisms. Baidens Hanukas svētkos sola neklusēt

ASV strauji pieaugot antisemītisms. Baidens Hanukas svētkos sola neklusēt

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien apsolījis neklusēt, saskaroties ar pieaugošo antisemītismu Savienotajās Valstīs.

Baltā nama pieņemšanā par godu ebreju Hanukas svētkiem prezidents klātesošajiem apliecināja, ka izprot viņu bažas par antisemītisma pieaugumu.

"Klusēšana ir līdzdalība. Mēs nedrīkstam klusēt (..). Es netikšu apklusināts. Amerika netiks apklusināta," uzsvēra Baidens.

Baltā nama viesu vidū biji divi cilvēki, kas izdzīvojuši holokaustā, un rabīns no Teksasas sinagogas, kur janvārī tika sagrābti ķīlnieki.

ASV bāzētās ebreju nevalstiskās organizācijas "Anti-Defamation League" (ADL) dati liecina, ka ASV 2021.gadā noticis rekordliels antisemītisku incidentu skaits, tai skaitā fiziski un verbāli uzbrukumi un īpašuma bojāšana. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tas ir pieaugums par 34%.

Amerikas Ebreju komiteja, kas ir viena no ASV vecākajām ebreju aizstāvju organizācijām, ziņo, ka 39% ASV ebreju atzinuši, ka mainījuši savu uzvedību, ierobežojuši savas aktivitātes un slēpj to, ka ir ebreji, jo bažījas par antisemītismu, bet ceturtā daļa pagājušajā gadā kļuvusi par antisemītisma upuriem.

Eksperti pauduši bažas, ka novērojama pret ebrejiem vērstas retorikas banalizēšana, ko veicina sabiedrībā zināmas personas, piemēram, reperis Kanje Vests, kurš nesen kādā intervijā izteicās, ka viņam patīk Ādolfs Hitlers.

Savukārt bijušais ASV prezidents Donalds Tramps nesen savās mājās uzņēma viesos labi pazīstamu holokausta noliedzēju.

Šis ir milzīgu pārmaiņu un līdz ar to arī iespēju laiks, norāda banka

Ziema būs izšķiroša turpmākajām ekonomikas attīstības tendencēm, pavēstīja "SEB bankas" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

Viņa norāda, ka šī gada pavasarī sagaidījām ekonomikas "uzrāvienu", - pieauga uzņēmumu iegādes un apvienošanās darījumu skaits, ka...

Jānis Taukačs: Par auklītēm, santehniķiem un dārzniekiem
Santehniķis man uzsita ziņu, lai samaksāju par darbu skaidrucī. Summa nebija maza, tāpēc pateicu viņam, ka tagad ir tāda normāla štelle – saimnieciskās darbības ieņēmumu konts. Ja to reģistrē, tad visai ienākošai naudai līdz EUR 25 000 gadā (mazliet vi...
#24 Kā atvest pieredzes bagāžu uz dzimto vietu?
Ko darīt ar to pieredzi, kas iegūta projektos, ceļojumos vai ilgstošā dzīvē ārzemēs - vest vai nevest to uz valsti, no kuras nāc? Vai vispār vēl svarīgi justies piederīgam? Ko nozīmē māju sajūta? Par to šajā epizodē sarunāsies kultūras žurnāliste Eva J...


Komentāri