lv
0N1Dz85f6H8YMsPEKz6FFe4ReeUO4wN4hQU8FfW2
700742

"Altum": Energoefektivitātes programmā rezultātiem vajadzētu būt labiem

"Altum": Energoefektivitātes programmā rezultātiem vajadzētu būt labiem
Rīga, 20.dec., LETA. Valsts atbalsta programmā energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai un elektroauto iegādei rezultātiem vajadzētu būt labiem, intervijā aģentūrai LETA prognozēja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Rīga, 20.dec., LETA. Valsts atbalsta programmā energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai un elektroauto iegādei rezultātiem vajadzētu būt labiem, intervijā aģentūrai LETA prognozēja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Viņš stāstīja, ka papildu informāciju par šo programmu ir lūguši aptuveni 40 interesentu. Tostarp salīdzinoši liela interese ir par saules parku izveidi. Pieteikumus šajā valsts atbalsta programmā "Altum" pirmajā kārtā pieņems līdz 4.janvārim. 

Bez šīs programmas Eiropas Savienības (ES) Atjaunošanas un noturības mehānisma (ANM) finansējums "Altum" būs pieejams arī digitalizācijas programmai un zemu izmaksu īres namu būvniecības programmai.

Bērziņš uzsvēra, ka īres namu būvniecības atbalsta programmā uzsvars nav likts uz projektu daudzumu, taču katrs no šiem projektiem risinās fundamentālu problēmu ar īres dzīvokļus pieejamību konkrētajā pilsētā.

"Protams, mēs arī līdz šim varējām piesaistīt aizdevumu šādai programmai, bet tas būtu aizdevums, kurš klientam pilnā apmērā būtu jāatdod. Savukārt, ja mērķis ir, lai galu galā īrniekam šajos namos ir limitēts maksājums - un te pat nav runa par sociālajiem namiem -, tad ir vajadzīgi labvēlīgāki nosacījumi nekā tradicionālā aizdevuma gadījumā. Tādēļ man ir liels prieks, ka īres namiem ir izveidota programma ar ANM finansējumu 43 miljonu eiro apjomā. Tas dos grūdienu īres namu attīstībai. Jau pašā programmas sākumā mums ir bijuši 15 interesenti. Te arī jāsaprot, ka šajā programmā nebūs "ķerras" ar pieteikumiem, taču beidzot šajā jomā būs reāls atbalsts," uzsvēra Bērziņš.

Viņš minēja, ka interesenti ir no Valmieras, Liepājas, Alūksnes, Ogres, bet atgādināja, ka programmā nedrīkst piedalīties Rīgas un Pierīgas pašvaldības, jo šeit īres tirgus strādā. Arī šajā programmā pirmajā kārtā pieteikumus var iesniegt līdz 4.janvārim.

Ar ANM finansējumu pirmo reizi "Altum" būs arī īpaši digitalizācijai paredzēta atbalsta programma, un tās nosacījumi būs visai līdzīgi energoefektivitātes programmai.

"Ja mēs redzēsim projektus, kuru mērķis ir vērst komercdarbību no kaut kā, kas ir tradicionāls, manuāls, iespējams, jau novecojis, uz kaut ko, kur, izmantojot digitālos rīkus, ievērojami uzlabot darbu, tas arī būs primārais kritērijs. Līdz šim mums vairāk projektu ir bijis riska kapitāla jomā, kad ir izveidots kāds jauns digitāls produkts, kurš ir jāpalīdz virzīt tirgū. Šīs programmas mērķis ir palīdzēt uzņēmumiem, kuri jau strādā, uzlabot procesus," stāstīja "Altum" vadītājs.

Jau vēstīts, ka uzņēmējiem jaunajā ANM energoefektivitātes programmā ir pieejami 76 miljoni eiro, no kuriem gandrīz 26 miljoni eiro paredzēti energoefektivitātes paaugstināšanai, 45 miljoni eiro - pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām, bet piecus miljonus eiro būs iespējams izmantot elektroauto iegādes atbalstam. 43 miljoni eiro būs pieejami zemu izmaksu īres namu būvniecības projektiem.

Digitalizācijas programmas nosacījumi vēl tiks izstrādāti, bet kopumā šīs programmas ietvaros paredzētais ANM finansējums ir 45 miljoni eiro.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Visu interviju lasiet: https://leta.lv/plus/6FF22EA4-BEE9-4925-B5F1-3EE75CBB24A6/ vai  https://nozare.lv/comments/item/6FF22EA4-BEE9-4925-B5F1-3EE75CBB24A6/

Eiroparlaments uzaicina Masku liecināt
Eiropas Parlamenta prezidente Roberta Metsola ir uzaicinājusi uzņēmēju Īlonu Masku sniegt liecības, pirmdien paziņoja viņas preses sekretārs.
Hārvijs Vainstīns Losandželosā atzīts par vainīgu seksuālā uzbrukumā
Bijušais Holivudas kino producents Hārvijs Vainstīns pirmdien Losandželosā tika atzīts par vainīgu seksuālā uzbrukumā kādai sievietei pirms 10 gadiem.
Putins Ukrainas kara dalībniekiem piešķir zemesgabalus Piemaskavā un Krimā
Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu, dodot iespēju Ukrainas kara dalībniekiem bez maksas saņemt zemesgabalus Maskavas apgabalā, kā arī anektētajā Krimā un Sevastopolē, otrdien raksta aģentūra UNN.


Komentāri