lv
p7QF0kmiUuQL86u6E1dTHCTuAbFYznexK1yvajQQ
676522

Kurš atbildēs par dzīvojamo māju?

Kurš atbildēs par dzīvojamo māju?

Sagatavots un iesniegts publiskai apspriešanai jauns Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums.

Šobrīd vēl spēkā esošais Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums attiecas uz visu dzīvojamo māju pārvaldīšanu. Tādējādi no likuma darbības jomas izriet, ka likums attiecas arī uz viendzīvokļu māju pārvaldīšanu. Ekonomikas ministrija uzskata, ka šāds likuma tvērums ir pārāk plašs. Pie tam dzīvojamo māju pavaldīšanas jomā Augstākās tiesas Senāts ir taisījis vairākus spriedumus, kuru atziņas ir būtiskas ar dzīvojamo māju pārvadīšanu saistītajos jautājumos. Līdz ar to ministrijas speciālisti secināja, ka pienācis laiks un nepieciešamība sagatavot jauno likumu, lai uzlabot tieši daudzdzīvokļu māju tiesisko regulējumu.

Likumprojektā arī paredzēta dzīvokļu īpašnieku mazākuma aizsardzība pret vairākuma bezdarbību. Piemēram, ja likums paredz dzīvojamai mājai sasniegt noteiktu energoefektivitātes līmeni, tad atsevišķam dzīvokļu īpašniekam ir tiesības to prasīt sasniegt. Šis tiesību aizsardzības līdzeklis būtu papildinošs mazākuma balsojumam Dzīvokļa īpašuma likuma kontekstā.

Svarīga likumprojekta sadaļa - pārvaldnieka tiesības rīkoties ar uzkrājumu fondu. Atšķirībā no esošā likuma, likumprojektā paredzēts noteikt arī gadījumus, kuros pārvaldnieks ir tiesīgs bez dzīvokļu īpašnieku piekrišanas izmantot finanšu līdzekļus, kas atrodas uzkrājuma fondā (Likumprojekta 24. pants), piemēram, nepieciešamajiem darbiem avārijas situācijas novēršanai un ārpuskārtas remontam; nodokļa maksājumu parādu samaksai un administratīvā naudas soda segšanai; ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu dokumentu sagatavošanai (energosertifikāts, tehniskās apsekošanas atzinums u.c.) Tāpat, līdzīgi kā līdz šim, noteikti gadījumi, kuros pārvaldnieks nav tiesīgs izmantot uzkrājuma fondu.

Līdz ar likumprojekta "Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums" spēkā stāšanos, spēku zaudēs līdzšinējais likums, kas regulēja jautājumus par dzīvojamo māju pārvaldīšanu.

Pašlaik un līdz 11.janvārim notiek šī likumprojekta publiskā apspriešana.

Veselībai 2023.gadā kritiski nepieciešami papildu 173 miljoni eiro

Veselībai aprūpes jomai 2023.gadā kritiski nepieciešami papildu 173,2 miljoni eiro, aprēķināms no Veselības ministrijas (VM) atbildes uz Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu jautājumiem.

Jautājumus par valsts budžetā 2023.gadam veselības jomai nep...

Tunisieši pamatā boikotējuši parlamenta vēlēšanas
Tunisieši sestdien pamatā boikotējuši parlamenta vēlēšanas, liecina oficiālās aplēses par balsojumu Arābu pavasara dzimšanas valstī, kur pēc prezidenta Kaisa Saīda īstenotās varas sagrābšanas parlamentam vairs nav tikpat kā nekādu pilnvaru.
Pētījums: Latvijā trūkst izpratnes par to, kas ir diskriminācija

Viens no diskriminācijas galvenajiem cēloņiem Latvijā ir izpratnes trūkums sabiedrībā par to, uz kādām tieši situācijām ir attiecināms termins "diskriminācija", liecina Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) jaunākā pētījuma provizoriskie dati.

Tāpat šie ...



Komentāri