lv
LIrHhLUmCChFSKawgb2KcBaM6yCz38eklGqxtGge
620523

Vairs neķersim laiku aiz astes. Ko nozīmē lēmums atteikties no 'liekās' sekundes

Vairs neķersim laiku aiz astes. Ko nozīmē lēmums atteikties no 'liekās' sekundes
Laiks ir viena dīvaina padarīšana. Laiks filozofijā un laiks fizikā var būt dažādas lietas. Kur nu vēl laiks gramatikā vai laiks aiz loga, ārā. Daži fiziķi pat uzskata, ka tādiem jēdzieniem kā pagātne un nākotne nav īpašas nozīmes. Taču, lai kā arī būtu, mēs laiku mērām un visbiežāk ar to saprotam intervālu starp diviem notikumiem. Starp brīdi, kad sākāt lasīt šo rakstu, un brīdi, kad pabeidzāt (cerams), pagāja tik un tik ilgs laiks. Taču arī laika mērīšana ir gana dīvaina lieta – pilna dažādu izaicinājumu. Viens no tiem: kā salāgot pasaules pulksteņus ar Zemes rotācijas untumiem. Līdz šim tos ik pa laikam pieregulēja, balstoties uz superprecīzu atompulksteņu datiem. Taču šoruden pēc gadiem ilgas spriešanas beidzot nolemts – no 2035. gada vienkārši ļausim visam notikt. Vismaz uz kādu laiku. Ko tas nozīmē? Vai laiks "aizpeldēs" tik ļoti šķērsām, ka kādā jaukā dienā saule lēks deviņos vakarā?
Levits: Kristīgās baznīcas garīgā vērtības turpina kalpot demokrātiskai valstij

Vērtības, kas daudzos gadsimtos tika radītas kristīgās baznīcas garīgā monopola apstākļos, šodien turpina kalpot laicīgai, modernai, demokrātiskai valstij, trešdien diskusijā "Valsts un baznīcas attiecības modernā sabiedrībā" sacīja Valsts prezidents E...

Prezidents vēl jaunajai valdībai nezaudēt kursu, kuģojot vētrainos ūdeņos
Rīga, 14.dec., LETA. Jaunajai valdībai būs jākuģo vētrainos ūdeņos, trešdien jaunievēlētā Ministru kabineta (MK) pirmajā, svinīgajā sēdē sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Rīga, 14.dec., LETA. Jaunajai valdībai būs jākuģo vētrainos ūdeņos, ...

PVO cer, ka koronavīrusa pandēmija 2023. gadā beigsies
Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir noskaņota optimistiski, ka koronavīrusa pandēmijas dēļ izsludināto globālo veselības jomas ārkārtas stāvokli 2023. gadā varēs atcelt.


Komentāri