lv
octC81psIojJj1YKN1N3KY7kzqepowUzBwJCm4Y9
588066

Vāc ziedojumus Vārkavas Romas katoļu baznīcas lustras restaurācijai

Vāc ziedojumus Vārkavas Romas katoļu baznīcas lustras restaurācijai

Vārkaviete Rudīte Veitmane aicina ziedot Vārkavas Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcas lustras restaurācijai, liecina publikācija Preiļu novada pašvaldības interneta vietnē.

"Vārkavas baznīcā ir brīnišķīga lustra, taču daudzi ir pievērsuši uzmanību tam, ka šī lustras stāvoklis ir nedaudz nožēlojams," raksta Veitmane. Par lustras vēsturi un izcelsmi informācija ir samērā skopa, bet ir zināms, ka šādas lustras ir tikai trīs. Viena no lustrām atrodas Krievijā. Par to ziņu nav gandrīz nekādu. Otra lustra, kura ir nedaudz vienkāršāka pēc savas uzbūves, kādreiz ir atradusies Lietuvā, Viļņas katedrālē, ir restaurēta un šobrīd atrodas Palangā muzejā. Trešā lustra ir mūsu - Vārkavas baznīcā. Stils, izskats, varētu būt viena autora darbs. Nostāsts - no baznīcas pirmsākumiem, bet sākotnēji dedzinātas sveces. Precīzāki dati par lustras izgatavošanu nav zināmi, lustra tiks pētīta, kad to noņems restaurācijai.

Lustra ir ļoti liela - triju stāvu, kur tikai pirmajā, apakšējā vainagā vien ir divpadsmit zari, katrā zarā ir trīs sveces. Katrs no šiem zariem turas uz grifa galvas. Zem katras sveces ir zieds, kurā ir iekārti seši kristāli. Tās ir tikai dažas no detaļām, no kurām sastāv šī lustra.

Draudzes locekļi vēlētos lustru restaurēt kā dāvanu baznīcai tās 150. dzimšanas dienā. Lustru restaurēs Rīgas Mākslas un mediju tehnikums, kur mācās topošie restauratori. Šobrīd provizoriskā summa, kura ir nepieciešama šīs lustras restaurācijai, ir 7000 eiro. Izmaksu galvenās pozīcijas ir kristāli, trūkstošo koka un metāla elementu atjaunošana, elementu restaurācija un lustras zeltīšana, jo arī sākotnējā versijā lustra ir bijusi zeltīta. "Diemžēl izmaksas nav lētas, tāpēc ar Preiļu dekanāta dekāna Jāņa Stepiņa atļauju un svētību izsludinu projekta sākumu lustras restaurācijai," pauž Veitmane.

Veitmane aicina interesentus iesaistīties šajā projektā, lūdz palīdzību vietējai pašvaldībai un novadam, kā arī uzrunā uzņēmējus, kas varētu ziedot savu artavu šajā projektā.

Kā skaidroja Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Arhitektūras un mākslas daļas eksperte Rūta Kaminska, tad lustra, visticamāk, izgatavota 19.gadsimta sākumā, un tai ir kutūrvēsturiska vērtība. Ikviena šāda atjaunota detaļa ir ieguldījums mūsu vēstures saglabāšanā un ir atbalstāma. "Tas ir mūsu kopīgais mantojums, un ne visam ir jābūt pieminekļu sarakstā," sacīja Kaminska un uzsvēra, ka ir svarīgi, lai atjaunošanas darbus veic kvalificēts restaurators.

Vārkavas Romas katoļu baznīca 2027.gadā svinēs 150 gadu jubileju. 17.gadsimtā Vārkavu apkalpoja jezuīti, tad neilgu laiku dominikāņi no Aglonas. Maza koka kapella atradās uz ziemeļrietumiem no Vārkavas muižas Dubnas krastā, to cēla paši mūki. 19.gadsimta sākumā prāvesta Antona Vicuļska darbības laikā uzcelta tā sauktā vecā Vārkavas baznīca, kas atradās prāvesta dārzā. Mūsdienās šajā vietā ir uzstādīts krusts.

Prāvesta Andreja Čega kalpošanas laikā tika uzcelta pašreizējā Vārkavas mūra baznīca, kuras būvniecība sākās 1877.gadā, bet pabeigta 1880.gadā. 1896.gadā Mogiļevas bīskaps Albins Simons dievnamu konsekrēja Vissvētās Trīsvienības godam. No 2008.gada dievnama ārpuse tiek izgaismota. Vārkavas Sv.Trīsvienības Romas katoļu baznīca ir valsts aizsargājams kultūras piemineklis.

Īsi vīrieši esot ļaunāki. Zinātnisks fakts!

Zinātnieki nākuši klajā ar jaunu pētījumu, kurā atklāts interesants fakts par īsiem vīriešiem, vēsta The Sun.

Pētījumā pierādīts, ka īsi vīrieši savu nelielo augumu bieži vien kompensē ar milzu ego. Viņiem bieži vien piemīt īsa vīrieša sindroms. Tas noz...

Policijas specvienība ielauzusies Baltic International Bank ēkā

Policijas speciālo uzdevumu vienība, izsitot ieejas durvis, šovakar ielauzusies "Baltic International Bank" ēkā Grēcinieku ielā, Vecrīgā, novēroja aģentūra LETA. Neoficiāla informācija liecina, ka kratīšanas notiek arī bankas amatpersonu dzīvesvietās.

J...

FKTK aptur finanšu pakalpojumu sniegšanu Baltic International Bank

Rūpējoties par Latvijas finanšu sektora stabilitāti un bankas klientu interešu aizsardzību, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pirmdien ārkārtas sēdē ir pieņēmusi lēmumu apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "Baltic International Bank",...



Komentāri