lv
5E2oqdNE46NpJAA9QZN5k5k7SJD5eZJs25Fbd1qc
584429

Nākamnedēļ balsos par minimālo algu būvniecības nozarē

Nākamnedēļ balsos par minimālo algu būvniecības nozarē

Būvniecības nozares ģenerālvienošanās Komiteja 20.decembrī balsos par minimālās algas palielināšanu būvniecības nozarē, aģentūru LETA informēja Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrības (LBNA) pārstāvji.

Būvniecības nozares ģenerālvienošanās no 2019.gada 3.novembra nosaka, ka būvniecībā nodarbināto minimālā mēneša alga ir 780 eiro un stundas likme 4,67 eiro. Priekšlikums paredz minimālās mēneša algas celšanu būvniecībā nodarbinātajiem līdz 930 eiro un minimālās stundas likmes celšanu līdz 5,57 eiro no 2023.gada 1.aprīļa.

LBNA pārstāvji skaidro, ka vienošanās par šī brīža minimālo algu nozarē tika panākta pirms četriem gadiem, izmantojot 2016.gada datus, kas vairs neatbilst būvniecības nozares situācijai, jo sešu gadu laikā inflācija ir samazinājusi minimālās algas reālo kāpumu gandrīz uz pusi.

Tāpat LBNA pārstāvji norāda, ka būvniecības nozarē ir augstākais ēnu ekonomikas īpatsvars - 31,2%. Minimālā alga ir tieši saistīta ar galveno ēnu ekonomikas komponenti, kas ir aplokšņu algas. Nozares darba devēji sūdzas par kvalificēta darba spēka trūkumu, bet minimālā alga ir būtisks mehānisms, kā piesaistīt darbiniekus un studentus nozarei.

LBNA pārstāvji uzsver, ka divu stundu lidojuma attālumā minimālā alga būvniekiem ir 2,3 līdz 3,5 reizes lielāka - 12,85-19,42 eiro stundā.

Lai ģenerālvienošanās atbilstu nozares vajadzībām, tās slēdzēji ir paredzējuši ģenerālvienošanās Pušu komitejas jeb Komitejas izveidi. Komitejas sastāvā ir četri pārstāvji no katras puses - četri arodbiedrības pārstāvji un četri darba devēju pārstāvji.

Ģenerālvienošanās parakstītāji jau pirms diviem gadiem maksāja LBNA piedāvāto minimālo algu. LBNA ieskatā, šobrīd necelt minimālo algu būvniecības nozarē nozīmētu veicināt ēnu ekonomikas augšanu, darba spēka trūkumu un negodīgu konkurenci nozarē.

Radīta jauna svara samazināšanas un veselīga dzīvesveida programma

Lai palīdzētu mazināt problēmas izplatību, SIA "OnPlate" uztura speciālisti kopā ar Latvijas vadošajiem ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem ir radījuši svara samazināšanas programmu "Dzīvo Vieglāk", aģentūrai LETA pavēstīja uzņēmuma projektu koord...

Aicina sarūpēt Ziemassvētku dāvanas bāreņiem Ukrainas bērnu namos

"Tavi draugi" un vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Latvijā "Eco Baltia" aicina ikvienu kļūt par daļu no "Ziemassvētku ekspreša: Latvija - Ukraina", lai laikā no 15.decembra līdz 19.decembrim kopīgiem spēkiem sarūpētu Ziemassvētku dāvanas 40...

Muciņš: Investīciju piesaistē zināmus izaicinājumus ieviesis karš Ukrainā

Investīciju piesaistē zināmus izaicinājumus ieviesis Krievijas sāktais karš Ukrainā, pirmdienas rītā sacīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) vadītājs Rinalds Muciņš.

Viņš skaidroja, ka investīcijas tiek piesaistītas, bet esot zin...



Komentāri