lv
RIWr331Aw5fY8nbZjCpoNPeGsJW2dcOkFFifcGwF
545323

Diasporas konsultatīvajā padomē apspriež Latviešu valodas darba grupas izveidi

Diasporas konsultatīvajā padomē apspriež Latviešu valodas darba grupas izveidi
Rīga, 9.dec., LETA. Šodien 2022.gada noslēdzošajā Diasporas konsultatīvās padomes sēdē apspriesta Latviešu valodas darba grupas izveide, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Rīga, 9.dec., LETA. Šodien 2022.gada noslēdzošajā Diasporas konsultatīvās padomes sēdē apspriesta Latviešu valodas darba grupas izveide, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Sēdi vadīja ĀM speciālo uzdevumu vēstniece un padomes priekšsēdētāja Elita Gavele. Viņa akcentēja, ka 2023.gadā darbu turpinās divas padomes paspārnē izveidotās darba grupas - Remigrācijas koordinācijas darba grupa un Diasporas mediju darba grupa. 

Sēdē tika diskutēts par priekšlikumu izveidot Latviešu valodas darba grupu. Tā būtu svarīgs rīks, lai risinātu jautājumus par latviešu valodas stiprināšanu diasporā un iespēju kārtot latviešu valodas eksāmenu ārpus Latvijas. 

Darba grupa pievērstu īpašu uzmanību latviešu valodas apguves plašākām iespējām tiem Latvijas valstspiederīgajiem, viņu ģimenes locekļiem un bērniem, kuri ir nolēmuši atgriezties Latvijā un kuru valodas zināšanas rada problēmas iekļauties Latvijas skolu sistēmā un darba tirgū.

Padomes sēdē ĀM parlamentārā sekretāre Gunda Reire uzsvēra, ka Diasporas likums, Diasporas konsultatīvā padome un "Plāns darbam ar diasporu 2021.-2023.gadam" dod skaidru signālu, ka Latvijas valstij rūp diaspora, kā arī tas iezīmē sasniedzamos mērķus un uzdevumus, lai veicinātu sadarbību dažādās jomās. 

Parlamentārā sekretāre atzīmēja, ka diasporai ir nozīmīga loma Latvijas ārpolitikas mērķu sasniegšanā. Krievijas agresija Ukrainā ir saliedējusi sabiedrību Latvijā, un tas nav atstājis vienaldzīgus arī mūsu tautiešus ārzemēs.

ASV un citās valstīs norisinājušies diasporas mītiņi Ukrainas atbalstam un aktīvi vākti ziedojumi. Kopš kara sākuma diasporas organizācijas ir sniegušas ievērojamu atbalstu Ukrainai.

Klātesošie tika informēti par Pasaules latviešu zinātnieku kongresu 2023.gadā, kas pulcēs arī diasporas zinātniekus no visas pasaules. Tika sniegta informācija par jūlijā plānoto Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu, kā arī par Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem un diasporas iesaisti un aktīvu līdzdalību svētkos.

Sēdes laikā tika apspriestas diasporas politikas prioritātes 2023.gadam: diasporas jaunatne un jaunatnes iesaiste; remigrācijas procesa koordinācija un latviešu valodas stiprināšana; diasporas iesaiste valsts attīstībā un valsts starptautiskās atpazīšanas veicināšana.

Diasporas konsultatīvā padome ir padomdevēja institūcija, kuras mērķis ir veicināt saskaņotu diasporas politikas izstrādi un ikgadējo prioritāšu noteikšanu, kā arī diasporas politikas īstenošanu un novērtēšanu. 

ASV cenšas bloķēt Microsoft plānu pārņemt spēļu izstrādātāju Activision Blizzard

ASV Federālās tirdzniecības komisija (FTC) ceturtdien tiesā iesniegusi prasību, lai bloķētu ASV datorprogrammatūras kompānijas "Microsoft" iecerēto darījumu iegādāties videospēļu izstrādātāju "Activision Blizzard".

FTC norāda, ka šādi rīkojas saistībā a...

Centralizēto eksāmenu skolu reitingā augstāko novērtējumu ieguvusi RTU inženierzinātņu vidusskola
Rīga, 9.dec., LETA. Draudzīgā aicinājuma fonda reitingā, kurā vērtē skolēnu sniegumu centralizētajos eksāmenos, kopvērtējumā visaugstāko vērtējumu jeb 8,767 punktus šogad uzrādījuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) inženierzinātņu vidusskolas skolēn...
ASV paziņo par jaunu 275 miljonus dolāru lielu militārās palīdzības paketi Ukrainai
Baltais nams piektdien paziņoja par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 275 miljonu dolāru apmērā, kas ļaus sekmīgāk apkarot krievu dronus un stiprinās Ukrainas pretgaisa aizsardzību.


Komentāri