lv
DlhFafUAasuLf9nBKGVtEvxKJAbSvUHK67XnCV6w
516040

Restaurēti Latgales keramiķa Šmulāna velniņi

Restaurēti Latgales keramiķa Šmulāna velniņi

Restaurēti Latgales keramikas kolekcijas priekšmeti - keramiķa Antona Šmulāna velniņi, informēja Rēzeknes pilsētas pašvaldība.

Latgales Kultūrvēstures muzejam ir izdevies restaurēt daļu no mākslas zinātnieka Jāņa Pujāta Latgales keramikas kolekcijas. Šoreiz savu sākotnējo izskatu, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai - atbalsts kultūras programmām reģionos, atguva Šmulāna velniņi. Ludzas keramiķa darbi ir unikāli izpildījumā un tematiski, jo autors nekad neatkārtojās. Atjaunotie priekšmeti papildina jau esošo muzeja Latgales keramikas ekspozīciju "Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums", informēja Latgales Kultūrvēstures muzeja direktores vietniece zinātniskajā darbā Dana Zelča. Latgales Kultūrvēstures muzejs pateicas restauratorei Janai Lībietei.

Latgales Kultūrvēstures muzejs jau savos darbības pirmsākumos lielu uzmanību ir veltījis kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai un popularizēšanai, apzināti un mērķtiecīgi veidojot Latgales keramikas kolekciju. Kolekcijas priekšmetu klāsts ir veidots, lai sniegtu visaptverošu skatījumu par šīs tautas mākslas nozares vērtībām. Šobrīd muzeja krājumā ir 2870 keramikas priekšmeti, no tiem ekspozīcijā var apskatīt 535 un slēgtajā krājumā - 2335 priekšmetus.

Pateicoties mākslas zinātniekam Jānis Pujāts (1925-1989), pēc Otrā pasaules kara no izzušanas tika paglābta Latgales keramika - gan atjaunojot nozares darbību, gan arī tiešā veidā vācot savu īpašo Latgales keramikas kolekciju, kas ar Pujāta radinieka Mārtiņa Kroņa starpniecību 2018.gadā nonāca muzejā. Kolekcijā ir 300 priekšmeti, lielākoties vecmeistaru darbi, tostarp Latgales keramikas dažādi saimniecības trauki, keramiķu augstākais profesionālās prasmes apliecinājums - svečturi, kā arī dažādi mazo formu tēlniecības darbi - figūriņas un svilpaunieki. Kolekcijas daļai ir nepieciešama restaurācija, jo tā ir veidota vairāku gadu desmitu garumā un līdz nonākšanai muzejā bieži tikusi pārvietota, tāpēc vairāki priekšmeti ir guvuši mehāniskus defektus.

Iemūrēta laika kapsula Rail Baltica dzelzceļa stacijā lidostā Rīga

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" stacijas Rīgas lidostā pamatos Valsts prezidents Egils Levits, satiksmes ministrs Tālis Linkaits (K), SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris un projekta būvnieka "B.S.L. Infra" vadības ko...

Pašvaldības policistiem uzturdevas kompensācija būs 1,75 eiro par stundu

Rīgas Pašvaldības policistiem noteikts uzturdevas kompensāciju 1,75 eiro par stundu, paredz šodien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejā atbalstītais Rīgas domes lēmumprojekts.

Minētā kompensācija paredzēta par darbu ikdienas...

Ārstu un slimnīcu pārstāvji: Mediķi vairs nav gatavi atkāpties no kovida laikā saņemtā atalgojuma
Mediķi vairs nav gatavi atkāpties no atalgojuma, kādu saņēma kovida laikā. Un, ja tas netiks risināts, ārstu aizplūšana vērsīsies plašumā, intervijā LTV raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes loceklis Jānis Vētra.


Komentāri