lv
88AkMo96q28TCT3Ty4lxgg8qXDQFL122RjykGfgg
485910

Pilsētiņa Itālijā piedāvā 30 000 eiro visiem, kas turp pārcelsies uz dzīvi

Pilsētiņa Itālijā piedāvā 30 000 eiro visiem, kas turp pārcelsies uz dzīvi

Izrādās, savs zemes pleķītis ārpus Latvijas nemaz nav tik neiespējams – nelielas Itālijas zābaka “papēža” pilsētiņas Presičes (Presicce) vadība pašlaik piedāvā 30 000 eiro ikvienam, kurš gatavs tajā iegādāties kādu neapdzīvotu īpašumu.

Presiče līdzīgi kā citas mazās Itālijas provinces cīnās ar neapdzīvotu īpašumu “savairošanos”, jo to līdzšinējie iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas savu dzīvi saistīt ar kādu lielpilsētu. Lai mazapdzīvotības problēmu mazinātu, pilsētiņas vadība piedāvā ikvienam, kurš gatavs tajā iegādāties kādu īpašumu, izmaksāt 30 000 eiro lielu naudas summu, vēsta “Smithsonian Magazine”.

Tiesa, ir kāds āķis. Šāda summa tiktu izmaksāta tiem, kuri iegādātos tukšu īpašumu, kas celts pirms 1991. gada, un kuri gatavi tajā ievākties uz palikšanu. Pilsētas izmaksātā “kompensācija” varētu palīdzēt nosegt visu īpašuma cenu, jo vecākās mājas Presičē maksā aptuveni 24 000 eiro. Tāpat izmaksātā naudas summa var palīdzēt jauniegādātā īpašuma uzfrišināšanai, jo, ļoti iespējams, senais īpašums sauks pēc remonta.

“Vēsturiskajā pilsētas centrā ir daudz tukšu māju, kuras celtas pirms 1991. gada un kuras mēs vēlētos atkal redzēt dzīvības pilnas ar jauniem iedzīvotājiem,” CNN stāstīja pilsētas administrācijas pārstāvis Alfredo Palese un turpina: “Žēl, ka mūsu vecie pilsētas rajoni, kas bagāti ar vēsturi, brīnišķīgu arhitektūru un mākslu, palēnām kļūst neapdzīvoti.”

Pašlaik apvienoto provinču apgabalā dzīvo aptuveni 9000 cilvēku, no kuriem lielākā daļa mitinās jaunākajās pilsētas daļās.

Jāpiebilst, ka pilsētas administrācija provinci cenšas apdzīvot ne tikai ar dāsnām “kompensācijām”, bet arī piedāvā 950 eiro lielu naudas summu vecākiem par katru jaundzimušo.

Presiče gan nav vienīgā pilsēta Itālijā, kura mēģina piesaistīt jaunus iedzīvotājus. Līdzīga prakse citviet mazajās itāļu provincēs aizsākās jau 2008. gadā, kad, piemēram, Sicīlijas pilsētiņā Salemi tās mērs piedāvāja iegādāties vēsturiskās mājas tikai par 1 ASV dolāru. Pēdējos gados, it īpaši pandēmijas laikā, šādas prakses popularitāte ir augusi – pērnā gada rudenī 34 Itālijas pilsētas bija izstrādājušas līdzīgas apdzīvotības veicināšanas programmas, vēsta “Washington Post”.

Itālijas valdība cer, ka vismaz dažu šādu mazo pilsētiņu atdzīvināšana varētu palīdzēt no jauna aktivizēt valsts ekonomiku.

Vācijas politiķi noraida Makrona priekšlikumus par drošības garantijām Krievijai

Vācijas politiķi, kas pārstāv valdošās koalīcijas partijas - sociāldemokrātus (SPD), zaļos un liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) -, noraidījuši Francijas prezidenta Emanuela Makrona kārtējos priekšlikumus par nākotnes Eiropas drošības arhitektūru.

S...

Nākamajā gadā Rīgā uzstāsies cirka trupa «Cirque du Soleil»

Nākamā gada jūnijā "Arēnā Rīga" ar izrādi "Ovo!" uzstāsies cirka kompānija "Cirque du Soleil", informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Linda Liepiņa.

Izrāde "Arēnā Rīga" būs skatāma 15.jūnijā plkst.19.30, 16.jūnijā plkst.19.30, 17.jūnijā plkst.15.30 un 19,...

Konferencē analizē okupācijas seku novēršanu
Padomju pieminekļu gāšana un ielu pārdēvēšana ir tikai viens no veidiem, kā mazināt okupācijas sekas gan Latvijā, gan Ukrainā. Daudz svarīgāk ir panākt, lai komunisms tiktu atzīts par tādu pašu ļaunumu kā nacisms.


Komentāri