lv
LxUWH0cKmnCuOq4pL3QQJcBTUc7ogcwnYZLfo5AN
4254544

Atjaunotā Ģipkas baznīca Talsu novadā atklāj senatnes noslēpumus (+VIDEO)

Atjaunotā Ģipkas baznīca Talsu novadā atklāj senatnes noslēpumus (+VIDEO)

Ikdienā tā ir atvērta tūristiem.

20.oktobrī plkst.13.00 Ģipkas baznīcā notiks kroņa vannas atklāšanas svētki. Saņemot Nākotnes Atbalsta fonda konkursa "Latvijas sakrālais mantojums" atbalstu, Ģipkas draudzei izdevies restaurēt kroņa vannu, kas tika atrasta baznīcas pakājē esošajā kapsētā. Tas ir pirmais atjaunotas kroņa vannas gadījums Latvijā!

Ģipkas evaņģēliski luteriskās baznīcas draudze sadarbībā ar Talsu novada pašvaldību 2022.gadā realizēja unikālu projektu, proti, Ģipkas kapu vecās kapsētas daļā, ierīkoja "Dvēseļu dārzu", kā rezultātā no iznīcības un bojāejas pasargāja 32 metāla, 3 granīta kapu krustus un kapu/kroņa vannu. Savukārt 2023.gada martā tika iesniegts pieteikums ikgadējam konkursam "Latvijas sakrālais mantojums", kura ietvaros finansējums tiek piešķirt tieši kustamu sakrālu priekšmetu saglabāšanai un kvalitatīvai restaurācijai. Konkursa žūrija lēma par labu kroņu vannas atjaunošanai, atvēlot tai 3000,00 EUR

Latvijas Petroglifu centra vadītājs, vēsturnieks Andris Grīnbergs stāsta, metāla kroņu tradīcija Latvijā bija izplatīta jau 19.gadsimtā. Taču ap 1910.gadu, redzot, ka senāk kapos liktie metāla kroņi ir arvien sliktākā un sliktākā stāvoklī, laika apstākļu, koku zaru krišanas un citu iemeslu pēc, meistariem radās ierosme un jauns piedāvājums - izgatavot kroni, kas ievietots tādā kā futrālī, ko mēs mūsdienās saucam par kroņu vannu. 1920. un 1930.gados kroņu vannas ir plaši izplatītas visā Latvijā, vairāk Kurzemē un Vidzemē. Kroņa vanna neapšaubāmi bija dārgāks objekts un to varēja atļauties turīgāki pavadītāji. Latvijas Petroglifu centra pētījumos noskaidrots, ka metāla kroņus, ieskaitot arī kroņa vannu, tradīcija ir latviešiem raksturīga kapu kultūras sastāvdaļa, kas strauji pārtrūka sākoties 2.pasaules karam un pēc tā vairs neatjaunojās.

Vairāk kā 15 gadu laikā apzinot metāla kroņu tradīcijas objektus Latvijā, izdevies atrast un izpētīt vairāk kā 620 vienības, no tām vairāk kā 140 kroņu vannas vai to atlikumus un vairāk kā 480 atsevišķus metāla kroņus vai to atlikumus.

Ģipkas evaņģēliski luteriskā baznīca ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. Pateicoties draudzes aktīvai un mērķtiecīgai darbībai, kas vērsta uz finansējuma piesaisti, 2020.gadā Ģipkas baznīca tika pilnībā atjaunota un tā ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Šobrīd Ģipkas baznīcas ēka ir pilnībā atjaunota un tur notiek gan dievkalpojumi, gan laulības, gan dažādi labdarības pasākumi, kā arī ikdienā tā ir atvērta tūristiem, jo baznīcas tornī ir iekārtota izstāde par baznīcas vēsturi.

Baiba Braže Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļāvusi uzņēmēju un komiķi

Ārlietu ministre Baiba Braže (JV) Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļāvusi divus Krievijas pilsoņus - uzņēmēju Artemiju Ļebedevu un komiķi Valeriju Ponomarenko.

Politiķe informēja, ka abi vīrieši iekļauti minētajā sarakstā un viņiem noteikts aizlieg...

ES īpašais sūtnis: Latvija var priecāties par ES vienotību atbalstā Ukrainai

Pret Krieviju īstenotās Eiropas Savienības (ES) sankcijas ir ļoti būtiska Ukrainas atbalsta politikas sastāvdaļa, un šo politiku ES valstis īsteno ļoti apņēmīgi un vienoti, neatkarīgi no tā, cik tuvu Krievijas robežām tās atrodas, aģentūrai LETA uzsvēr...

Siliņa: Migrācijas problēmu risināšanai ES nepieciešami skaidri lēmumi

Lai risinātu migrācijas problēmas Eiropas Savienībā (ES), nepieciešami skaidri lēmumi par turpmāko rīcību, jo tas ir mūsu drošības jautājums, ceturtdien piedaloties Eiropadomes sanāksmē Briselē, uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Kā...



Komentāri