lv
1dA3cNhzQfqcun8Iy0vO7zTLCLUNLCXHpCEHcbLe
4232935

Latvijas Banka samazinājusi IKP pieauguma prognozi šim gadam

Latvijas Banka samazinājusi IKP pieauguma prognozi šim gadam

Latvijas Banka samazinājusi iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš prognozētajiem 1,8% līdz 0,6%, otrdien Latvijas Bankas rīkotajā diskusijā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Vienlaikus Latvijas Banka samazinājusi IKP pieauguma prognozi 2025.gadam no 3,3% līdz 2,6%, bet ekonomikas pieauguma prognoze 2026.gadam ir samazināta no 3,8% līdz 3%.

Latvijas Bankā skaidroja, ka 2024.gada IKP prognozes samazināšanu noteica gan vājāka, nekā gaidīts, izaugsme šogad pirmajā pusgadā, gan arī Centrālās statistikas pārvaldes veiktā IKP iepriekšējo datu revīzija. Joprojām piesardzīgais tautsaimniecības dalībnieku noskaņojums liek lēst gausāku izaugsmes sasparošanos arī šogad otrajā pusgadā.

Tāpat Latvijas Bankā norādīja, ka 2025.gada IKP prognoze samazināta no jūnijā lēstajiem 3,3% līdz 2,6% līdz ar pieticīgāku privātā patēriņa un investīciju līmeni. Neraugoties uz strauju reālo algu kāpumu, privāto patēriņu pašlaik ierobežo uzkrājumu līmeņa atjaunošana pēc augstās inflācijas perioda. Uzkrāšanu papildus motivē pesimistiskais patērētāju noskaņojums. Savukārt investīcijas kavē gan ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu izmantošanu saistītu projektu izpildes vilcināšanās, gan rentabilitātes sarukums vairākās nozarēs, gan arī kreditētāju piesardzība. Jaunu kredītu izsniegšana varētu straujāk sekmēties līdz ar būtiskāku procentu likmju samazināšanos.

Savukārt, runājot par 2026.gada prognozi, Latvijas Bankā minēja, lai gan IKP kāpumu nodrošinās gan privātā patēriņa, gan investīciju, gan eksporta komponenti, to pieaugums lēšams lēnāks nekā jūnija prognozē, būtiskāku ietekmi izjūtot no konkurētspējas vājināšanās.

Latvijas Bankā prognozē, ka privātais patēriņš šogad Latvijā pieaugs par 0,2%, nākamajā gadā - par 2,4%, bet 2026.gadā - par 3%, savukārt valdības patēriņš šogad pieaugs par 11,3%, nākamajā gadā - par 1,2%, bet 2026.gadā - par 0,9%.

Valdība atbalstīja pienākumu bankām veikt solidaritātes iemaksu

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ir sagatavoto Solidaritātes iemaksas likumprojektu, kas noteiks pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm un citu valstu kredītiestāžu filiālēm turpmākos trīs gadus veikt solidaritātes iemaksu.

Ar s...

Robežsardze: bēgšanas laikā cietuši četri mikroautobusā vestie migranti

Šodien Aizkraukles novadā aizturēto nelegālo imigrantu un viņu pārvadātāju vajāšanu tiesībsargi sāka pie robežas Silenē, pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts, atzīmējot, ka bēgšanas laikā cietuši četri mikroautobusā vestie migranti...

Sāk ierakstu pieņemšanu mūzikas ierakstu gada balvai «Zelta mikrofons 2025»
Latvijas mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta mikrofons 2025" no 8. oktobra līdz 1. decembrim gaida darbu pieteikumus, balvas rīkotāji informēja preses konferencē.


Komentāri