lv
c5USFvVm6keakVQigRcgSTKKaqYeTbdnqH01ptRN
4231670

Kāpēc Latvijā rēķini par apkuri ir lieli, bet siltums - nepietiekošs (+VIDEO)

Kāpēc Latvijā rēķini par apkuri ir lieli, bet siltums - nepietiekošs (+VIDEO)

Iedzīvotājiem, samazinoties āra temperatūrai, nav vienaldzīgas pieaugošās izmaksas par apkuri.

Tuvojoties rudens sezonai, 62% Latvijas iedzīvotāju mājokļa ikdienas uzturēšanā visvairāk uztrauc augstās apkures izmaksas, noskaidrots Latvijā veiktajā aptaujā. Tikmēr 15% aptaujāto norādījuši, ka viņus satrauc paaugstināts elektroenerģijas patēriņš, bet 13% - mājokļa siltumizolācijas trūkums. Vismazāk jeb 5% aptaujāto sava mājokļa ikdienas uzturēšanā, tuvojoties rudens sezonai, satrauc maksājumi par silto un auksto ūdeni, kanalizāciju.

Nekustamo īpašumu eksperts Andris Božē: "Latvijas klimatiskie apstākļi ir ārējs faktors, lai objektīvi novērtētu arī sava mājokļa kvalitāti. Ir skaidrs, ka mums joprojām ir novecojis mājokļu fonds, kas ne vienmēr ir ar augstu energoefektivitāti, tāpēc ir tikai loģiski, ka iedzīvotājiem, samazinoties āra temperatūrai, nav vienaldzīgas pieaugošās izmaksas par apkuri. Cenas par komunālajiem maksājumiem, īpaši elektroenerģiju, gāzi, siltumu nemitīgi mainās, un tiek ietekmēts arī ikdienas komforts, kas novecojušajās ēkās bieži vien saistās tieši ar siltuma zudumu, proti, iedzīvotāju rēķini par apkuri ir lieli, bet siltums - nepietiekošs. Līdz ar to iedzīvotāji arvien vairāk novērtē ēku kvalitāti no dažādiem aspektiem, piemēram, lai dzīvoklim būtu iebūvēta arī rekuperācijas sistēma, kas nodrošina vienmērīgu gaisa apmaiņu telpās, nezaudējot esošo siltumu. Turklāt veiktajā aptaujā secinājām, ka tieši jaunākās auditorijas vidū vecumā no 18 līdz 29 gadiem, tuvojoties rudens sezonai, 20% uztrauc mājokļa siltumizolācijas trūkums."

Septembrī veiktajā aptaujā arī secināts, ka 83% respondentu ir svarīgi, lai mājoklī būtu augsta energoefektivitāte, piemēram, lai ēka ir siltināta, ir ventilācija ar rekuperāciju u.tml. Tikai 4% aptaujāto norādījuši, ka viņiem nav svarīga energoefektivitāte mājoklī, bet 5% - vienalga.

"Līdzās elektroenerģijas avotiem, tiek meklēti arī citi risinājumi enerģijas ekonomēšanai, piemēram, LED apgaismojums uz sensoriem, kas tiek uzstādīts ēkas koplietošanas telpās, ūdens patēriņa samazināšanai izmantojam inovatīvākus jaucējkrānus, savukārt pārdomātai siltumenerģijas izmantošanai - risinājumus apkures regulācijai un individuālai uzskaitei. Turklāt ēkas energoefektivtiāti var noteikt arī kvalitatīvi nama logi, proti, kvalitatīvu logu uzstādīšana, kas ne tikai slāpē skaņu, bet ar nodrošina siltumizolāciju", - uzsver Bože.

Viņš prognozē, ka nākotnē energoefektivitātes risinājumi un atjaunojamo enerģijas avotu izmantošana kļūs aizvien svarīgāka jauno dzīvojamo namu sastāvdaļa un, kā pirmreizējā, tā otrreizējā tirgū, kā arī īres segmentā šādi dzīvokļi būs pieprasīti un veidos ievērojamu daļu no piedāvājuma tirgū.

«Radio Naba» aicina piedalīties fotokonkursā «Šķiro»
Atzīmējot Latvijas Radio 6 – LU "Radio Naba" 22. dzimšanas dienu, ikviens topošais un esošais fotomākslinieks tiek aicināts reflektēt par radio un skaņu pasauli. Līdz 6. novembrim ir atvērta pieteikšanās fotokonkursam, šoreiz ar tēmu "Šķiro". Žūrijas i...
Zemessardzes komandieris pēc mācībām «Namejs»: Jāuzlabo informācijas apmaiņa
Latvijā noslēdzoties visaptverošām valsts aizsardzības mācībām "Namejs 2024", Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" vērtēja, ka mācībām izvirzītie mērķi ir sasniegti, taču vieta uzlabojumiem novērota inform...
«Es - Andrejs Osokins un mans tēvs Sergejs spēlēsim uz vienas skatuves» (+VIDEO)

Koncertprogrammā iekļauto komponistu skaņdarbus caurstrāvo padziļināta interese par garīgumu.

No leģendu apvītiem romantisma laikmeta saloniem līdz iespaidīgām mūsdienu koncertzālēm - četrrocīgā skaņu māksla jeb klavierdueti gājuši krāšņus un daudzveidī...



Komentāri