lv
VstPbDNuLWpAH2kEBJ7MZSfHsl3cvfaSam47wt0C
4205875

Ekonomists brīdina par pieprasījuma kritumu Vācijā pēc Latvijas precēm (+VIDEO)

Ekonomists brīdina par pieprasījuma kritumu Vācijā pēc Latvijas precēm (+VIDEO)

Ražošanas nozares lejupslīde dzēš cerības uz ātru atveseļošanos.

Vācijas ekonomika, kas ir trešais svarīgākais partneris Latvijas eksportam, turpina piedzīvot lejupslīdi, kas sāk negatīvi ietekmēt arī Latvijas eksporta apjomus, pauž ekonomists Kārlis Purgailis.

2024.gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas preču eksports uz Vāciju bija 609,6 miljoni eiro, kas ir par 6,6% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Galvenās eksporta preces uz Vāciju ir lauksaimniecības un pārtikas produkti, kas veido 20,5% no kopējā eksporta, kā arī koks un koka izstrādājumi, mehānismi, mehāniskas ierīces un elektroiekārtas.

Nav pat izslēgts, ka Vācijas ekonomikā trešajā ceturksnī ir iestājusies tehniskā recesija. Tas nozīmē, ka Latvijai būs grūtāk palielināt savu eksportu uz šo svarīgo tirgu.

Vācijas ražošanas sektorā septembrī tika piedzīvots sevišķi straujš aktivitātes kritums. Ražošanas PMI indekss samazinājās līdz 40,3 no 42,4 augustā, krietni zem prognozētajiem 42,3. Ražošanas nozares lejupslīde dzēš cerības uz ātru atveseļošanos. Tā kā Vācija ir viens no lielākajiem Latvijas eksporta galamērķiem, šī lejupslīde tieši apdraud Latvijas eksporta apjomus, īpaši tādās nozarēs kā koksne un mehāniskās ierīces, kas ir būtiskas Latvijas eksporta preces.

Papildus uzņēmējdarbības aktivitātes negatīvajām tendencēm arī Vācijas patērētāju noskaņojums ir ievērojami pasliktinājies, kas ietekmē pieprasījumu pēc Latvijas pārtikas un lauksaimniecības precēm.

Balerīna un horeogrāfe Elza Leimane – prožektoru gaismā un noslēpumainības aurā
Šīs nedēļas raidījuma "Daudz laimes, jubilār!" viešņa Elza Leimane ir pasaules mēroga personība – prīma balerīna un horeogrāfe, – izcilu talantu un darba spējas uzrādījusi jau bērnībā, atnesot Latvijai uzvaras starptautiskos konkursos. Valdzinājusi ska...
Drošības politikas eksperte: Trampa uzvaras gadījumā Ukrainas miera sarunas varētu tikt sasteigtas
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šonedēļ viesojās ASV, lai amerikāņu līderus iepazīstinātu ar Ukrainas piedāvāto miera plānu. Daudziem tas liekas pāragri, taču patiesībā tas tiek darīts tieši šobrīd, jo pastāv bažas, ka Donalda Trampa uzvaras g...
Negaisa laikā Liepājā novērota krusa un vēja brāzmas līdz 29 m/s
Vēlā piektdienas vakarā Liepāju šķērsoja negaisa mākonis, kas atnesa stipru vēju, lietu un krusu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati un iedzīvotāju novērojumi.


Komentāri