lv
d9Yv7CUbtGPRIB8IsPInHEzBoIPWC5Pt0BXC3kj6
4128621

Siliņa: mūsu spējas identificēt ielidojušus dronus ir ierobežotas

Siliņa: mūsu spējas identificēt ielidojušus dronus ir ierobežotas

Latvijas spējas identificēt Latvijas teritorijā ielidojušus dronus ir ierobežotas, žurnālistiem otrdien atzina Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa atgādināja, ka otrdien Nacionālā drošības padomē (NDP) pārrunāta efektīvāka pretdarbība bezpilota lidaparātu radītajiem drošības apdraudējumiem.

Politiķe skaidroja, ka incidenti, kuros svešas valsts droni ielido Latvijas teritorijā, ir jāuztver nopietni. "Tas ir apdraudējums," teica Siliņa, akcentējot, ka nedēļas nogalē saistībā ar Gaigalavas pagastā 7.septembrī nokritušo un ar sprāgstvielām aprīkotu Krievijas "Shahed" tipa dronu Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir rīkojušies atbilstoši procedūrām.

Vienlaikus Siliņa atzina, ka Latvijas iespējas identificēt šādus dronus nav absolūtas, tās ir ierobežotas. Viņa atgādināja, ka Latvija jau ir ieguldījusi zināmus līdzekļus, lai šādas aizsardzības spējas tiktu stiprinātas.

"Pašlaik esam vienojušies, ka ir svarīgi, ka Aizsardzības ministrija, NBS un Iekšlietu ministrija stiprina savas procedūras," skaidroja Siliņa.

Ministru prezidente arī norādīja, ka, ņemot vērā Krievijas sākto karu Ukrainā, šādi incidenti, kad Latvijā ielido svešs drons, visticamāk, atkārtosies.

Vērtējot Aizsardzības ministrijas un NBS komunikāciju ar sabiedrību saistībā ar dronu un rīcību ar to, Ministru prezidente sacīja, ka uzticas aizsardzības ministram un NBS, atgādinot, ka komunikācija ar medijiem notika pēc risku novēršanas. "Sākotnēji ir jānovērš apdraudējums iedzīvotāju drošībai," viņa piebilda.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) preses konferencē norādīja, ka incidents ir ļoti nopietns un pašlaik tiek izvērtēti nākamie soļi. "Tas ir apliecinājums, ka karš turpinās un jāturpina atbalsts Ukrainai," viņš piebilda.

Sprūds akcentēja, ka viņš uzticas NBS profesionāļiem, kuri rīkojušies atbilstoši noteiktajām procedūrām. Vienlaikus gan tiks izvērtēts, vai tās var padarīt efektīvākas.

Aizsardzības ministrs klāstīja, ka nepieciešams pastiprināt arī pretgaisa aizsardzības spējas pie robežas, jāstiprina arī pretdronu aizsardzības spējas.

Tāpat paredzēta arī aktīva mijiedarbība ar sabiedrotajiem. Sprūds jau esot sazinājies ar kaimiņvalstu aizsardzības ministriem. Trešdien, 11.septembrī, Sprūdam paredzēta tikšanās ar NATO gaisa spēku komandieri, lai pārrunātu turpmākās darbības.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) medijiem teica, ka tuvākajā laikā tiks vērtēta iekšlietu resora iesaiste reaģēšanā uz šādiem gadījumiem.

NDP otrdien vienojās "aktualizēt un pilnveidot nepieciešamās procedūras", lai īstenotu efektīvāku pretdarbību bezpilota lidaparātu radītajiem drošības apdraudējumiem.

Pie procedūru uzlabošanas strādās Aizsardzības ministrija un Nacionālai bruņotie spēki (NBS) sadarbībā ar Iekšlietu ministriju.

Aicina pieteikties konkursam „Gada koks 2024”

Konkursu „Gada koks 2024” Latvijas Mežu sertifikācijas padome un Latvijas Meža īpašnieku biedrība organizē kopš 2021.gada, lai apzinātu un iepazītu kokus ar aizraujošiem stāstiem, iespaidīgiem un ne tik iespaidīgiem izmēriem un – ga...

Rojā ūdens temperatūra noslīdējusi zem desmit grādiem

Vējam ilgstoši pūšot no dienvidiem, dienvidaustrumiem, daļā Latvijas piekrastes pazeminājusies ūdens temperatūra jūrā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Viszemāk tā noslīdējusi Rojas ostā, kur otrdienas rītā ūdens atdzisi...

Futbola valstsvienība pret Fēru salām alkst revanšēties par neveiksmīgo startu Nāciju līgā
Latvijas futbola izlase Nāciju līgas C grupā debitēja ar smagu zaudējumu viesos Armēnijas izlasei un jau otrdien nākamajā spēlē Rīgā dosies laukumā pret Fēru salām. Lielas izmaiņas sastāvā nav gaidāmas, tomēr komanda ir noskaņota revanšēties par pirmo ...


Komentāri