lv
n4aawLMs4hkZAOExDB3nZLppyi2dQGxe3wF0PiWs
4119655

Rosina domāt par neformāliem pasākumiem ukraiņu bērnu latviešu valodas apguvei

Rosina domāt par neformāliem pasākumiem ukraiņu bērnu latviešu valodas apguvei

Būtiski nodrošināt neformālus atbalsta pasākumus latviešu valodas apguvei ukraiņu bērniem, pauda Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) Saliedētības pasākumu koordinācijas departamenta direktore Kristīne Kļukoviča.

Kļukoviča norāda, ka iesaiste izglītības sistēmā ir viens no būtiskākajiem aspektiem veiksmīgai integrācijai. Viņa uzsver, ka ukraiņu bērniem Latvijā skola ir gan droša vide, kur būt, gan iespēja socializēties, atrast jaunus draugus, satikt klātienē skolotājus un citu atbalsta personālu, un arī piedalīties dažādās fakultatīvās nodarbībās.

"Latviešu valoda bērniem ir pieejama, ja bērns ir izglītības iestādē. Vienlaikus bērnam ir grūti apgūt mācību priekšmetus svešā valodā, līdz ar to būtu jāmeklē iespējas valodu apgūt papildus, jo valoda ir nozīmīgs instruments bērna socializēšanās procesā, kas nodrošina atbilstošu un harmonisku bērna attīstību," uzsver SIF pārstāve.

Šogad valsts līmenī tika pieņemts lēmums, ka no šī gada septembra Ukrainas bērniem būs jāiesaistās Latvijas izglītības sistēmā, līdz ar to ir būtiski nodrošināt neformālus atbalsta pasākumus latviešu valodas apguvei, uzsver Kļukoviča.

Šāda veida pasākumu nodrošināšana ir nepieciešama, lai bērni varētu iejusties starp vienaudžiem un būt daļa no mūsu sabiedrības, norada SIF pārstāve.

Tāpēc jūnijā ticis pielāgots SIF projektu konkurss ar mērķi sekmēt Ukrainas civiliedzīvotāju - bērnu pirmsskolas vecumā vai vispārējās izglītības apguves vecumā iekļaušanos Latvijas sabiedrībā.

Tāpat Kļukoviča norāda, ka ir jādomā par papildu aktivitātēm pedagogiem un bērniem, kuri vēlas atbalstīt jauniepienācējus. Kā piemēru viņa min biedrības "Droša māja" materiālus, par to, kā runāt ar bērniem par karu. Tāpat biedrība rīko seminārus skolotājiem, atbalsta personālam un citiem, lai apmācītu, kā labāk saprasties ar iebraucējiem, kā arī Rīgā un Liepājā apmāca "buddy" jeb vienaudžus-bērnu draugus, kuri vēlas palīdzēt iejusties jaunajā vidē. ''Tomēr, lai to veiksmīgi spētu, ir nepieciešamas papildu zināšanās,'' pauž Kļukoviča.

Kļukoviča arī norāda, ka latviešu valodas prasme ir būtiska nepieciešamība jebkuram darba meklētājam Latvijā un nepieciešamais apguves prasmes līmenis ir atkarīgs no nodarbinātības jomas.

Lai atbalstītu un veicinātu latviešu valodas prasmes apguvi, SIF īsteno atklātu projektu pieteikumu konkursu, kura mērķis ir noteikt pretendentus, kas nodrošinās bezmaksas latviešu valodas mācību pieejamību Ukrainas civiliedzīvotājiem iespējami tuvu viņu apmešanās vietām visos Latvijas reģionos. Šī konkursa ietvaros jau atbalstīti 33 pakalpojuma sniedzēji ar iespēju valodu apgūt klātienē vai tiešsaistē, kā arī dažādos apguves līmeņos, informē Kļukoviča.

Tāpat viņa atklāj, ka par latviešu valodas apguves iespējām interesējas arī darba devēji. SIF Vienas pieturas aģentūrai sadarbojoties ar darba devējiem, rastas vairāk iespējas, ka kursi tiek nodrošināti darbiniekiem ērtā, īpaši pielāgotā laikā, lai tos būtu iespējams savienot ar darbu. Tāpat pielāgotas tēmas ar mērķi atvieglot un atbalstīt Latvijā strādājošos Ukrainas civiliedzīvotājus, pauž Kļukoviča.

Smaga mūzika, mierīgs prāts un tīra sirds. Saruna ar rokgrupas «Catalepsia» vokālistu Ervīnu Francu
"Noteikti ir cilvēki, kuriem patika pirmais albums, bet varbūt ne gluži patīk šis albums. Man pašam kā klausītājam patīk, kad grupas eksperimentē un visu laiku mēģina kaut ko jaunu. Tā doma pačakarēt klausītāju ir vilinoša, tas ir kārdinājums, un mēs t...
Latvija virzās uz ūdeņraža nozares attīstību (+VIDEO)

Šobrīd izstrādā Nacionālo nulles emisiju tehnoloģiju stratēģiju.

Lai rastu sadarbības formas, kā Eiropas ūdeņraža ielejas var atbalstīt Latvijas potenciālu atjaunīgajā "zaļajā" enerģijā, pirmo reizi Rīgā norisinās starptautisks, pirmais Latvijas Ūdeņraž...

Elektroauto skaits pieaug – kāda būs to tuvākā un tālākā nākotne
Elektroauto skaits turpina palielināties, un palielinās arī to uzlādes iespējas. Tāpat arī elektroauto cena kļūst pieejamāka. Vienlaikus, protams, visās jomās vēl nepieciešami uzlabojumi, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" pauda Latvijas elektr...


Komentāri