lv
XIK7aAqCLKHv8uGGn54wQHRvfWZmgIaFIS8jTrrc
4059695

Čehova teātris noraida krievu valodas aizliegumu publiskajā saziņā (+VIDEO)

Čehova teātris noraida krievu valodas aizliegumu publiskajā saziņā (+VIDEO)

"Daudzu valstu vēsturē ir periodi, kad valdības rīcību var saukt par amorālu".

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra mākslinieciskā kolēģija izplatījusi atklātu vēstuli, kurā kritizēts ierosinājums aizliegt krievu valodu publiskajā saziņā Rīgas pilsētā. Iepriekš šādu domu izteica Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (Nacionālā apvienība).

"Daudzu valstu vēsturē ir periodi, kad valdības rīcību var saukt par amorālu. Taču pasaule nav atmetusi ne vācu, ne angļu, ne franču, ne spāņu, ne ķīniešu, ne japāņu, ne citu valstu kultūru un valodu, kas eksistējušas paralēli noziedzīgām un antihumānām darbībām. Un tagad, kad Krievijas Federācija uzsākusi karu Ukrainā, ļoti svarīgi tieši krievu valodā skaļi nodrošināt saturu, kas nesakrīt ar Krievijas propagandu, jo tas ir visefektīvākais veids, kā uzrunāt apmaldījušos prātus un pretoties viltus naratīviem, ko arī aktīvi un nepārprotami dara Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris.

Mēģinājumi izskaust, noniecināt, demonizēt vai ignorēt jebkādu valodu ir visneefektīvākā stratēģija, ja valsts vēlas rūpēties par savas sabiedrības saliedēšanu, izglītotību, inteliģenci un viedumu, nevis apzināti naidot un šķelt. Tas arī ir attiecināms uz krievu valodas pielietošanu komunikācijā Rīgas pilsētvidē, turklāt stingri ievērojot valsts valodas likumu un nepārprotami atzīstot latviešu valodu par Latvijas Republikas vienīgo valsts valodu, ko ir jāprot lietot katram Latvijas pilsonim un cilvēkam, kurš jūtas piederīgs šai zemei. Arī par šo vērtību Čehova teātris iekšēji un ārēji iestājas savā retorikā un rīcībā.

Čehova teātris par vienu no saviem galvenajiem pamatuzdevumiem ir izvirzījis Latvijas sabiedrības saliedēšanu un dialoga veicināšanu, kā pamatā ir jābūt savstarpējai ieinteresētībai, cieņai un sapratnei. Ņemot vērā emocionālo eskalāciju mūsu sabiedrībā, šis uzdevums ir gana izaicinošs un grūts, bet kādam tas ir jādara. Čehova teātris godīgi, konsekventi un pacietīgi seko izstrādātajai ilgtermiņa stratēģijai un savai iekšējai pārliecībai. Objektīvi dati liecina, ka Teātris savā pozīcijā nav vientuļš, bet gan pieprasīts un Latvijas iedzīvotāju atbalstīts - pēdējos gados vidējais apmeklētības rādītājs ir audzis, sasniedzot 91% zāles piepildījuma. Skatītāju zālē ir dzirdamas gan latviešu, gan krievu, gan ukraiņu, gan angļu, gan daudzas citas valodas. Tas nozīmē, ka cilvēkiem rūp saturs, ir pieņemama forma un saprotams teātra izstrādātais saskarsmes veids ar sabiedrību.

Čehova teātris aicina cilvēkus dot priekšroku saturam, aizstāvēt vispārcilvēciskās vērtības un izvairīties no provokatīvi populistiskām tendencēm, rūpējoties par veselīgas, vienotas un savā vienotībā stipras pilsoniskās sabiedrības veidošanās. Mēs ticam, ka kopīgiem spēkiem mums tas izdosies".

LVM speciālisti māca atjaunot mežus (+VIDEO)

Ekskavators, kurš aprīkots ar stādīšanas iekārtu, vienlaikus sagatavo augsni un iestāda stādu.

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) ik gadu atjauno meža platības, nodrošinot ilgtspējīgu meža apsaimniekošanas ciklu un kvalitatīvas mežaudzes nākotnē. Septiņu g...

Jauns gads, jauni noteikumi: kādas izmaiņas skars Latvijas skolēnus šajā mācību gadā?

Šogad jaunais mācību gads atnes vairākas nozīmīgas izmaiņas gan mācību saturā, gan vērtēšanas sistēmā. Skolēniem būs jārēķinās ar augstāku slieksni eksāmenu nokārtošanai. Tāpat gaidāmas izmaiņas mācību saturā un vērtēšanas kārtībā, ziņo s...

NEPLP liedz piekļuvi vairākiem Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir liegusi pieeju vairākiem Krievijas propagandu izplatošiem portāliem, liecina padomes lēmums.

NEPLP 5.augustā saņēmusi kādas kompetentas valsts pārvaldes iestādes vēstuli, kurā norādīts, ka tī...



Komentāri