lv
pSm9YFZP0lfShr5D4V0hs0MV1iT0ALCPcOtNZvnE
4050110

Zvejnieki: aizsardzības zonas ieviešana jūras piekrastē apdraud piekrastes zveju

Zvejnieki: aizsardzības zonas ieviešana jūras piekrastē apdraud piekrastes zveju

Stingrās aizsardzības zonas ieviešana Baltijas jūras piekrastē apdraud piekrastes zvejas nozares pastāvēšanu, pauda biedrības "Mazjūras zvejnieki" pārstāvji.

Biedrības pārstāvji norāda, ka lielāko daļu piekrastes teritoriju, kurās nodarbojas piekrastes zvejnieki, iecerēts ieskaitīt īpašā lieguma zonā, kurā būtu ierobežota vai liedzama saimnieciska darbība, tostarp Latvijai tradicionālā piekrastes zveja, kas ir dabas resursiem saudzīgākais zvejas veids.

"Mazjūras zvejnieku" pārstāvji atzīmē, ka Eiropas Savienības (ES) un Latvijas finansētajā projektā "LIFE REEF" paredzēts izpētīt dabas vērtības Baltijas jūras piekrastē un 10% no jūras teritorijas saskaņā ar Bioloģiskās daudzveidības regulas prasībām noteikt stingras aizsardzības zonu ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem un liegumiem.

Tiekoties ar plāna izstrādātājiem - Dabas aizsardzības pārvaldes, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta "Bior" pārstāvjiem un Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētniekiem, biedrībā noskaidroja, ka stingrā aizsardzības zona tiek ieteikta plašās teritorijās, kurās vēl nodarbojas piekrastes zvejnieki, tostarp piekrastē no Igaunijas robežas līdz Skultei, Lapmežciema un Ragaciema piekrastē, piekrastē no Engures līdz Ģipkai, vairākās vietās pie Ventspils, kā arī pie Pāvilostas un Jūrmalciema.

"Latvijā šis zvejas veids pastāv kopš seniem laikiem - zināšanas par jūras straumēm, vējiem, zvejas vietām, zvejas rīkiem un visu dzīvo dabu apkārt, no kā atkarīga mūsu iztikšana, mēs esam mantojuši no saviem senčiem un nodosim saviem dēliem un mazdēliem. Nekādas regulas un zaļās ideoloģijas mums to nedrīkst liegt", uzsver "Mazjūras zvejnieki" valdes priekšsēdētājs Andris Cīrulis, piebilstot, ka biedrība nepieļaus piekrastes zvejas iznīcināšanu.

Lai panāktu daļēju kompromisu, plāna izstrādātāji piedāvāja zvejniekiem atzīmēt teritorijas, kurās notiek zveja, lai plānotās lieguma zonas varētu pabīdīt, bet "Mazjūras zvejniekiem" šis kompromiss nešķiet pieņemams, jo komerczvejnieku skaits Latvijā palicis ļoti neliels. Latvijā zvejnieki, kas ar zveju pelna iztiku, ir palikuši tikai nedaudz virs 50, bet, pēc Zemkopības ministrijas sniegtās informācijas, licencēto komerczvejnieku skaits ir 140. Savukārt Igaunijā ar komerciālo zveju nodarbojas vairāk nekā 2400 zvejnieku ar salīdzinoši neierobežotām zvejas iespējām.

"Mazjūras zvejnieku" pārstāvji skaidro, ka dabas pētnieku ieceres un piedāvājumi faktiski iznīcina piekrastes zvejas nozari un ierobežos reņģu, brētliņu, plekstu un citu piekrastes zivju pieejamību. Tāpat tas apgrūtinās piekrastes zvejnieku ciemu pastāvēšanu.

Ja zvejnieku intereses netiks ņemtas vērā, "Mazjūras zvejnieki" vērsīsies tiesībsargājošās institūcijās Latvijā un ES, lai aizstāvētu tiesības strādāt savā arodā.

Biedrība "Mazjūras zvejnieki" ir piekrastes zvejnieku organizācija, kurā apvienojušies 74 biedri.

Nosauktas Latvijā tīrākās un netīrākās pludmales

Latvijā tīrākā pludmale ir Miķeļtornī, bet netīrākā - Lielupes pludmale Jūrmalā, liecina kampaņas "Mana jūra" 2024.gada vasarā veiktā atkritumu monitoringa rezultāti.

Vispiesārņotākās pludmales tāpat kā pagājušajā gadā arī šosezon ir Jūrmalas pilsētā, ...

Brīvības laukumā atzīmēs Baltijas ceļa 35.gadadienu

Godinot Baltijas ceļa 35.gadadienu, Rīgas pašvaldība aicina piektdien, 23.augustā, apmeklēt tās rīkoto koncertu "Vienoti brīvībai" un starptautisko izstādi "Akcija Baltijas ceļš - vienoti brīvībai " Brīvības laukumā.

Plkst.18 Brīvības laukumā skanēs kon...

Trešo valstu bēgļi tiks apmācīti un nodarbināti viesnīcās Lavtijā (+VIDEO)

Projekta kopējais finansējums ir 257 870,00 EUR.

Sākot ar 2024.gada augustu, HOTEL SCHOOL Viesnīcu biznesa koledža uzsāk jaunu dalībnieku uzņemšanu bezmaksas integrācijas kursos. Kursu ietvaros tiks organizētas lekcijas par Latvijas vēsturi, kultūru, va...



Komentāri