lv
hU9fxm3IAso97PZnz0D8U6MfqgSCDI4pPJeUkLmC
4048850

Latvijas zinātnieki atgriezās no ekspedīcijas Svalbāras arhipelāga (+VIDEO)

Latvijas zinātnieki atgriezās no ekspedīcijas Svalbāras arhipelāga (+VIDEO)

Šobrīd LHEI aicina pieteikties uzņēmumus, privātpersonas, kas vēlētos sniegt finansiālu atbalstu 2025.gada ekspedīcijai.

Latvijas Hidroekoloģijas institūta (LHEI) mikroplastmasas pētniecības grupas zinātniskās darbinieces atgriezušās no līdz šim tālākās ziemeļu ekspedīcijas, ko īstenojis LHEI - Svalbāras salu arhipelāga Norvēģijā, lai pētītu tur esošo mikroplastmasas piesārņojumu.

Ekspedīcija norisinājās jūlija beigās kā pētnieciskās sadarbības projekts starp Latviju, Lietuvu un Taivānu. Projektu finansē trīspusējs atbalsta fonds (Latvijas finansējuma daļu nodrošina Latvijas Zinātnes Padome, projekts Mikroplastmasa un saistītie noturīgie organiskie piesārņotāji Arktiskajās ledāju kušanas ūdeņu ekosistēmās un tām piegulošajās teritorijās - MP-ARCTIC).

Ekspedīcija norisinājās Eidembukta līča lagūnā. Ledājam kūstot, klimata izmaiņu rezultātā izveidojusies unikāla un pavisam jauna ekosistēma, kas sastāv no savstarpēji saistītām divām ūdens vidēm, atšķirīgām gan attiecībā uz fizikāli-ķīmiskajiem parametriem, gan bioloģiskajiem. Augšējais lagūnas slānis ir saldūdens (ledāja ūdens), bet apakšējais sākot no 8 līdz 34 metru dziļumam ir okeāna ūdens ar sāļumu vismaz divas reizes pārsniedzot Baltijas jūras sāļumu.

LHEI uzdevums ir papildināt eksistējošo informāciju ar zināšanām par to kā, izzūdot ledājiem un izveidojoties jaunām ekosistēmām vietās, ko iepriekš sedza ledus, lagūnā pārvietojas un uzkrājas modernais piesārņojums - mikroplastmasa. Papildus tiek pētīti ekosistēmas bioloģiskie parametri un noturīgie organiskie piesārņotāji, kas saistīti uz mikroplastmasa daļiņu virsmas un kā tie potenciāli var ietekmēt Arktiskās ekosistēmas. Noturīgie organiskie piesārņotāji ir vieni no bīstamākajiem piesārņotājiem, kas nonāk vidē cilvēku darbības rezultātā. Tie atrodas augu aizsardzības līdzekļos, rūpniecībā izmantojamos ķīmiskajos produktos, piemēram, polihlorētie bifenili, furāni, poliaromātiskie ogļūdeņraži un citi. Tie ir toksiski un kancerogēni, nelabvēlīgi ietekmējot cilvēku un citu dzīvo organismu veselību, bojājot nervu sistēmu, imūnsistēmu. Mikroplastmasa kalpo kā piesārņotāju "transportlīdzeklis".

Ekspedīcijas laikā tika ievākti mikroplastmasas paraugi no ūdens, nogulumiem un gliemenēm, kā arī lagūnā tika izvietoti nogulumu uztvērēji un temperatūras, sāļuma reģistrēšanas ierīce. Nākamā gada ekspedīcijā ierīces izņems no lagūnas, lai iegūtu līdz šim nezināmus datus par Arktisko ekosistēmu.

Volejbola izlase lūkos turpināt Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru ar uzvaru
Latvijas vīriešu volejbola izlase 2026. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē uzvarēja Kosovu, bet jau 25. augustā aizvadīs nākamo spēli, kad pretim stāsies Slovākijas valstsvienība. Izlases libero Kaspars Kronbegrs raidījumā "Rī...
Rīgas pilī pasniegs Valstiskuma balvu

Rīgas pilī šodien plkst.13 tiks pasniegta Valstiskuma balva, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa.

Ar Valstiskuma balvu tiek izteikta atzinība personai, kura devusi un dod izcilu ieguld...

Tenisiste Semeņistaja nepārvar ASV atklātā čempionāta kvalifikācijas pirmo kārtu
Latvijas tenisiste Darja Semeņistaja otrdien ar 2-6, 6-4, 3-6 piekāpās horvātietei Leai Boškovičai, nespējo pārvarēt ASV atklātā tenisa čempionāta pirmo kārtu, liecina organizatoru informācija.


Komentāri