lv
26z0sRUJfjZJYK73a4vQVM4ivlwjRv0vay2GBX63
3993175

Kā vētras pasaules finanšu tirgos ietekmē uzkrājumus Latvijā (+VIDEO)

Kā vētras pasaules finanšu tirgos ietekmē uzkrājumus Latvijā (+VIDEO)

Ja līdz pensijai atlicis mazāk nekā 10 gadu, ieteicamāk ir atrasties konservatīvajā plānā.

Pastiprinoties bažām par potenciālu krīzi ASV ekonomikā, kā arī strauji izmainoties Japānas jenas vērtībai un procentu likmēm, kopš aizvadītās nedēļas beigām bija vērojami strauji kritumi pasaules lielākajos akciju tirgos un citās atsevišķās aktīvu klasēs. Kas jāņem vērā Latvijas pensiju plānu dalībniekiem?

"Norises pasaules finanšu tirgū ietekmē arī pensiju 2. un 3. līmeņa plānus Latvijā", - pauž finanšu eksperte Elīna Neimane.

Aktīvie jeb augsta riska plāni vienas dienas laikā piedzīvojuši lielāko korekciju pēdējos gados, vērtības zudumiem esot robežās no 1 līdz 4 %. Tas ir loģiski, ka šiem plāniem īstermiņa svārstības ir lielākas, jo šajos plānos ieguldījumi uzņēmumu akcijās var sasniegt līdz pat 100 % no kopējā apjoma. Vienlaikus gan jāuzsver, ka visiem aktīvajiem plāniem gan sešu mēnešu, gan piecu gadu periodā ienesīgums joprojām ir pozitīvs un tirgus atkopšanās gadījumā tieši šie plāni būs tie, kas savu vērtību atgūs visstraujāk.

Pat ja iedzīvotāji paši ikdienā seko līdzi norisēm finanšu tirgos un domā, vai nav nepieciešams veikt stratēģiskas izmaiņas izvēlētajā pensijas plānā, šobrīd nav īstais brīdis, lai, baidoties no tālāka krituma, pārliktu savus līdzekļus no aktīvā uz sabalansēto vai konservatīvo plānu. Ja vēl nav sasniegts 55-65 gadu vecums, aktīvais plāns joprojām būs piemērotākā izvēle sava uzkrājuma vairošanai ilgtermiņā. Ņemot vērā vēsturiskos datus un dažādās būtiskās tirgus korekcijas (10 – 20 % apmērā), ilgtermiņa ieguldītājiem pareizākais lēmums var šķist pilnībā kontraintuitīvs, proti, šādi brīži ir bijuši piemērotākie papildu iemaksu veikšanai, piemēram, pensiju 3. līmenī vai individuālu ieguldījumu veikšanai savas kompetences ietvaros.

Ja līdz pensijai atlicis mazāk nekā 10 gadu, ieteicamāk ir atrasties konservatīvajā plānā, kur lielāko daļu veido ieguldījumi valstu vai uzņēmumu obligācijas. Šādos plānos ienesīgums nekad nesasniegs aktīvo plānu apmērus, taču pirmspensijas vecumā nebūs jāuztraucas par to, ka paliksiet ar mazāku uzkrājuma apjomu, ja, piemēram, akciju tirgus pāris nedēļu laikā piedzīvos ievērojamas svārstības brīdī, kad jums ir jāpensionējas un jāizņem savi pensiju uzkrājumi no finanšu tirgiem.

Destruktīvie agresori, klusie gruzdētāji un citi dzīvnieki uz LV ceļiem (+VIDEO)

“Dusmas ir izjūtas, kas rodas brīdī, kad mums kaut kas nesanāk, netiek piepildīta kāda vēlme vai arī tiek pārkāptas robežas".

Rīts, sastrēgums, lēna automašīnu plūsma un nervozs spēkrats, kas strauji maina joslas, lai nākamajā krustojumā pie sarkanās ga...

LDDK: Nodokļu palielināšana šobrīd būtu kļūda

Nodokļu palielināšana šobrīd būtu kļūda, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.

"Skaidrs, ka celt nodokļus šobrīd būtu kļūda, jo ekonomika no tā neaugs ne straujāk, ne arī labāk," tei...

Pašvaldību savienības vadītājs: Stabila finanšu situācija nav nekur
Stabila finanšu situācija nav nevienā pašvaldībā, tā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis. 


Komentāri