lv
u3f9CnPIZqTAFlzGljXO1zxfyFD5XI87jDBiTSJe
3985391

Finanšu ministrija: skaidrā naudā Latvijā apgrozās tikai 1 no 4 eiro (+VIDEO)

Finanšu ministrija: skaidrā naudā Latvijā apgrozās tikai 1 no 4 eiro (+VIDEO)

Eiropā un kopumā attīstītajās valstīs maksājumu kartes ir viens no vispopulārākajiem norēķinu veidiem gan tirgotāju, gan patērētāju vidū.

Neskatoties uz to, ka zināma iedzīvotāju daļa ikdienas maksājumos joprojām priekšroku dod skaidrai naudai, absolūti lielākā daļa jeb 77% darījumu Latvijā notiek ar bezskaidras naudas norēķiniem. "Turklāt redzam, ka šis procents katru gadu aug", - pauž Olga Bogdanova, Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos, Latvijas Universitātes Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore.

Bezskaidras naudas norēķini palīdz nodrošināt lielāku ekonomisko aktivitāti, pateicoties to ērtumam, drošumam un ātrumam. Savukārt, par iemeslu skaidras naudas izmantošanai cilvēki bieži vien min tēriņu labāku paškontroli, iespēju norēķināties par precēm un pakalpojumiem mazos veikaliņos ārpus pilsētām, kā arī vēlmi palikt “neredzamam”.

Pētījumi liecina, ka Eiropā un kopumā attīstītajās valstīs maksājumu kartes ir viens no vispopulārākajiem norēķinu veidiem gan tirgotāju, gan patērētāju vidū. Vienlaikus vēlos atzīmēt, ka pēdējos gados, strauji attīstoties tehnoloģijām, augot sabiedrības un uzņēmēju interesei ikdienas norēķinos biežāk izmantot bezskaidras naudas maksājumu risinājumus, mainās skaidras naudas izmantošanas paradumi arī Latvijā.

Piemēram, 2023. gadā ar maksājumu kartēm veikti bezskaidras naudas norēķini 9,391 miljarda eiro apmērā, kas ir par 11% vairāk nekā 2022. gadā. Norēķini ar maksājumu kartēm 2024. gada pirmajā ceturksnī ir auguši par 8,6%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kas liecina par bezskaidras naudas norēķinu pieaugumu un to nozīmi ekonomikā.

Digitālajā ekonomikā norēķinu veidu dažādošana un konkurence sniedz gan patērētājiem, gan tirgotājiem lielāku izvēli un elastību. Pieejamo norēķinu iespēju daudzveidība ļauj gan patērētājiem, gan tirgotājiem izmantot vai pieņemt maksājuma veidu, kas atbilst viņu vajadzībām saistībā ar konkrētu pirkumu.

Dažādām norēķinu metodēm ir atšķirīgas izmaksas un funkcionalitāte:

-Latvijā un visā pasaulē populārākie digitālie maksājumu veidi ir bankas karšu maksājumi un internetbanka. Tie ir pieejami gandrīz visiem. Pircējiem vienkārši jāievada kartes dati vai jāautorizējas internetbankā, lai veiktu maksājumu.

-Maksājumi ar karšu lasītājiem. Šis pakalpojums ļauj klientiem maksāt par precēm vai pakalpojumiem, kad tie tiek piegādāti mājās vai pasta nodaļā.

-Digitālie maki. Tie ir elektroniski maksāšanas līdzekļi naudas glabāšanai, norēķiniem ar mobilo telefonu, pārskaitījumiem un norēķiniem tiešsaistē. Digitālie maki ir kā bankas konta analogs, bet nauda tiek glabāta speciāli pielāgotā programmatūrā.

Latvijā ir aptuveni 1 miljons mājokļu, no kuriem 69% atrodas daudzdzīvokļu mājās

Līdz 16. augustam var pieteikties sakoptākā dzīvojamā pagalma balvai.

Konkurss "Sakoptākais Latvijas daudzdzīvokļu mājas pagalms 2024" (turpmāk "Gada balva 2024") ir PIRMAIS tik plaša mēroga pasākums Latvijā. Tā mērķis ir popularizēt kopienu sadarbību u...

Daiļlēkšanas debitante Patrika pēdējā lēcienā zaudē olimpiskā pusfināla pozīciju
Olimpisko debiju daiļlēkšanā piedzīvoja Latvijas pārstāve Džeja Delanija Patrika, kas startēja priekšsacīkstēs no 10 metru tramplīna. Vēl pirms pēdējā lēciena latviete bija pusfināla pozīcijā, taču kļūda viņu atbīdīja uz 22. vietu.
TIEŠRAIDE: Olimpisko spēļu vieglatlētika. 400 metru priekšskrējienā startē Vaičule
Cīņa par olimpiskajām medaļām turpinās "Stade de France" vieglatlētikas stadionā. Pirmdien 400 metru priekšskrējienā startēs Latvijas skrējēja Gunta Vaičule. Sacensības skaties tiešraidē LTV7 un LSM.lv.


Komentāri