lv
WG09ENdCAVYUvoEo1uyKVQs58Sw1dcm9UR9IQf3N
3980017

Ventspils muzejs šodien mācīs podniecības prasmes (+VIDEO)

Ventspils muzejs šodien mācīs podniecības prasmes (+VIDEO)

E.Dumpis gatavoja traukus ar koku lapu attēliem, sekojot etnogrāfiskajai tradīcijai.

Ventspils muzejs aicina ikvienu būt klāt Kurzemes cepļa atvēršanā, kas notiks Piejūras brīvdabas muzejā svētdien, 4.augustā, plkst.13.00.

Visas nedēļas garumā podnieku Eināra un Baibas Dumpju vadībā Piejūras brīvdabas muzejā tika gatavoti trauki, piepildīts ceplis un pēc tam tas kurināts. Svētdien ikviens varēs kopā ar podniekiem novērtēt rezultātu - gatavos traukus, kurus izņems no cepļa.

Einārs Dumpis vada keramikas pulciņu Drabešu muižas Amatu mājā kopš 2015. gada. Podnieka amatu sācis apgūt 1989. gadā un ikdienā strādā Mētrienas pagasta podnieku Dumpju darbnīcā. Ir Vidzemes podnieku apvienības un biedrības "Senās vides darbnīca" biedrs. Interesējas par senvēsturi, demonstrē keramikas apdedzināšanu ugunskurā brīvdabas festivālos un podniecības meistarklasēs. Piedalījies projektā "Radošās darbnīcas Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā" - vadījis dzelzs ieguves un keramikas darbnīcas. Būvē keramikas cepļus un āra maizes krāsnis. Piedalījies biedrības "KasTe" projektos "Senā keramika Āraišu ezerpilī", "Viduslaiku keramika Āraišos" un "Vidzemes tradicionālā podniecība". No 1995. līdz 2005. gadam bijis podnieks Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Vidzemes podnieku darbnīcā "Čipati". No 2000. gada regulāri piedalās izstādēs un plenēros.

Kopā ar Dumpjiem ceplim traukus gatavoja Līva Ozoliņa (Ventspils), Dace Prūse (Kuldīgas novads), Evija Zvejniece (Rīga), Sanda Salmiņa (Cēsu novads) un Ilze Andersone (Cēsu novads).

E.Dumpis gatavoja traukus ar koku lapu attēliem, sekojot etnogrāfiskajai tradīcijai, kā arī nodevās mākslinieciskiem eksperimentiem un strādāja brīvā stilā. Savukārt Baiba Dumpe radīja trauku vēsturiskos atdarinājumus gan no māla, gan akmens masas. Viņas veidoto darbu vidū, piemēram, ir 16.-18.gadsimta, 13.gadsimta u.c. laika trauku atdarinājumi.

Kurzemes podnieku ceplis ir vienīgā šāda veida keramikas krāsns rekonstrukcija Baltijā. Krāsns izgatavota 2001.gadā, pēc 19. gs. beigās - 20. gs. sākumā lietotās Dienvidkurzemes podniecības krāsns parauga.

4.augustā Piejūras brīvdabas muzejā no plkst.10.00 līdz 17.00 būs arī citas Amatu dienas norises - dziedās "Maģie suiti", muzicēs Guntars Račs, Tomass Kleins un Jānis Narkevics juniors, bet Pāvilostas amatierteātris spēlēs izrādi "Kāzas" (aut. B.Jukņēviča, rež. K.Skrulle). Darbosies amatnieki, notiks amatu demonstrācijas, būs tirgotāji, spēles bērniem, vizināšanās ar zirgiem un Mazbānīti, varēs sastapt "mini ZOO" iemītniekus. Notiks ekskursijas gida pavadībā jaunajā muzeja ekspozīcijā.

Kurzemes cepļa kurināšana ir Ventspils muzeja organizēto Podnieku dienu pasākums. Projektu "Podnieku dienas Ventspils muzejā" atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Kurzemes plānošanas reģiona Kurzemes kultūras projektu mērķprogramma.

Latvieši priecē abpus Eifeļa tornim: Spilgti rezultāti krājas vēl bez olimpisko medaļu spozmes
Parīzes olimpiskajām spēlēm sasniedzot pusceļu, sestdien vairāki Latvijas sportisti iepriecināja gan ar augstiem sasniegumiem, gan iedvesmojošu sniegumu, kas vairo izredzes uz lielākiem panākumiem tuvākā vai ne tik tālā nākotnē. Uzspīdēja gan pieredzēj...
Skujiņš izcīna piekto vietu Parīzes olimpisko spēļu grupas braucienā

Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš sestdien izcīnīja piekto vietu Parīzes olimpisko spēļu grupas braucienā, kas ir otrs visu laiku labākais rezultāts Latvijas riteņbraukšanā.

Tikmēr par čempionu kļuva beļģis Remko Evenepūls, kurš iepriekš izcīnīja zelt...

TIEŠRAIDE: Pludmales volejbols. Garudiņa/Samoilova cīnās par olimpisko astotdaļfinālu
Pēdējo grupu turnīra spēli Parīzes olimpiskajās spēlēs aizvada Latvijas duets Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova. Skaties spēli tiešraidē LTV7 un LSM.lv.


Komentāri